Putyin készültségbe helyezte nukleáris elrettentő erejét, hétfőn reggel jöhet az ukrán–orosz tárgyalás

Legfontosabb

2022. február 27. – 07:37

frissítve

Putyin készültségbe helyezte nukleáris elrettentő erejét, hétfőn reggel jöhet az ukrán–orosz tárgyalás
Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozón vesz részt Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov orosz fegyveres erők vezérkarának főnökével Moszkvában, Oroszországban 2022. február 27-én – Fotó: Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Kremlin / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő erejét az ukrajnai történések, valamint a NATO szerinte agresszív fellépése miatt.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy ukrán-orosz tárgyalás lesz a Pripjatynál, a belarusz-ukrán határnál, várhatóan hétfő reggel.
  • Harkivból, a második legnagyobb ukrán városból ellentmondó hírek érkeznek, a helyiek azt állítják, visszaszerezték az ellenőrzést városuk felett.
  • Zelenszkij elnök idegenlégiót toborozna, a brit külügyminiszter támogatja a harcolni akaró briteket.
  • Egyre több országból tiltják ki az orosz repülőgépeket, küszöbön a teljes EU-s légtérzár.
  • Az orosz központi bank attól tart, hogy hétfőn megrohamozzák az emberek a pénzautomatákat.
  • Németország százmilliárd dollárral növelte védelmi kiadásait.
  • Ukrajna eljárást kezdeményezett Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.
  • Ferenc pápa fegyverszünetre szólított fel.
  • Kollégáink jelentése szerint Lvivben több ezren gyűltek össze a pályaudvaron, az emberek nyugatra akarnak menekülni a háború sújtotta országból.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arról írt Twitteren, hogy szerinte előzetesen ebben nem nagyon hitt senki, Ukrajna mégis már több mint 72 órája ellenáll az orosz agressziónak.

„A világ nem hitte el. A világ kételkedett. De mi magabiztosan folytattuk a harcot az orosz megszállóval! (…) Ukrajnát még erősebben kell támogatni! A biztonságotok tőlünk függ!” – írta.

Az orosz haderő közeledtével Kijevbe kijárási korlátozást rendeltek el szombat délután öttől hétfő reggel nyolcig. Sokan indultak el még a kijárási korlátozás életbe lépése előtt vásárolni, megnéztük, hogy vannak-e ellátási nehézségek.

Rálőttek két dán tudósítóra az ukrán határtól ötven kilométerre, Ohtirka közelében. A 47 ezres város Szumi és a vasránap reggel megtámadott Harkiv között van félúton. Stefan Weichert riporter és Emil Filtenborg Mikkelsen fotós golyóálló mellényt viseltek, de megsebesültek, amikor ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak az autójukra. Az Ekstra Bladet nevű dán lap tudósítói kórházba szállítottak, nincsenek életveszélyben.

Az ukrán légierő lelőtt egy rakétát, amelyet egy Belarusz irányából érkező repülőgép Kijev irányába lőtt ki – jelentette Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Fokozódnak a harcok a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsában is. Egyre több olyan felvétel jelenik meg a közösségi médiában, amelyen géppuskatűz hallható, és egy orosz páncélozott járműből több egységnyi orosz katona halad Bucsa utcáin. A BBC egyelőre nem tudta ellenőrizni a felvételt. Azt a Telegram-videót viszont az ellenőrzés hitelesnek mutatta, amelyen egy lövedékektől megrongálódott lakótömb látható. Egy férfi a felvételen azt mondja:

„Így állnak a dolgok a környékünkön, a Bucsában. Az ablakok betörtek. Itt landolt egy gránát. Fogalmam sincs, hogy meghalt-e valaki”.

(BBC)

A Bayern München lengyel csatára, Robert Lewandowski Ukrajnára utalva, szolidaritásból sárga-kék karszalaggal játszotta végig a Frankfurt elleni idegenbeli bajnokit szombat este, amelyiken a címvédő 1-0-ra győzött. A találkozó után a csapatkapitányi karszalagot is viselő center úgy nyilatkozott, nem gondolta volna, hogy ez megtörténhet, és most mindenkinek Ukrajna mellett kell állnia.

„Nagyrabecsülöm és tisztelem az ottani embereket, álljatok melléjük. Most egész Ukrajnát támogatnunk kell” – jelentette ki. Lengyelország március 24-én világbajnoki selejtezőt játszik az orosz válogatottal, de a lengyel elnök már jelezte, nem állnak ki. A svédek is hasonló is álláspontot képviselnek.

Fotó: Christina Pahnke / sampics / Corbis / Getty Images
Fotó: Christina Pahnke / sampics / Corbis / Getty Images

Mindenképpen távolságtartással kell kezelni az orosz invázióval kapcsolatos hírek jelentős részét, és ez nemcsak a két háborús fél egymásról közölt katonai veszteségeire igaz, hanem a politikusi nyilatkozatokra is. Különös dolgokat közölt például az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának alelnöke, a republikánus, korábban erőteljesen Trump-párti Marco Rubio.

„Bárcsak többet tudnék megosztani, egyelőre annyit mondhatok, sokak számára elég nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben Putyinnal. Mindig is gyilkos volt, de a problémája most másféle. Hiba lenne azt feltételezni, hogy ez a Putyin ugyanúgy reagálna, mint az 5 évvel ezelőtti” – írta elég sejtelmesen Rubio.

Egy másik Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy szerintük mi volt Putyin eredeti terve:

  • „Az első 12 órában légi dominancia.
  • 36 óra alatt megsemmisíteni Ukrajna katonai kommunikációs rendszerét.
  • Megkerülni a főbb városi területeket, elvágni a keleti hadsereget, bekeríteni Kijevet, és 48 órán belül menekülésre bírni a kormányt.
  • 72 órán belül bábkormány felállítása.
  • Még mindig 0 teljesült a 4 pontból.”

– írta Marco Rubio.

Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrségi honlapon.

Az összesítés szerint jóval többen érkeznek Magyarországra, mint ahányan Ukrajna felé tartanak, a két ország közös határszakaszán

  • csütörtökön 19 978-an
  • pénteken 19 618-an
  • szombaton 23 140-en érkeztek az országba.

A kilépők számában is emelkedést tapasztaltak, csütörtökön 5452-en, pénteken 5744-en, szombaton 7810-en távoztak valamelyik határátkelőhelyen át Ukrajnába.

A rendőrség teljes kapacitással üzemelteti mind az öt ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyet és biztosítja az Ukrajnából Magyarországra érkezők folyamatos belépését. A rendőrök nem fordítanak vissza a határon senkit, aki Magyarországon keres menedéket, minden segítséget megadnak a háború viszontagságai elől menekülőknek. Nem hagyják magukra azokat sem, akik menetrendi vagy anyagi okokból, családi, rokoni, baráti segítség híján nem tudnak a határátkelőhelyekről tovább indulni: őket menedékhelyekre kísérik, ahol kulturált körülmények között tartózkodhatnak és biztosítják ellátásukat.

A Wizz Air légitársaság ideiglenesen felfüggesztette Oroszországba induló és onnan érkező járatait az ukrajnai és moldovai légtérzár miatt, a társaság honlapján megjelent információ szerint az intézkedés március 1-jéig szól.

Közölték továbbá azt is, hogy a légitársaság a moldovai fővárosba, Kisinyovba induló járatai március 4-ig a romániai Iasi nemzetközi repülőtérre érkeznek és onnan is indulnak.
A légitársaság már csütörtökön bejelentette ukrajnai járatainak felfüggesztését az orosz katonai hadművelet miatt. (MTI)

Már megtanulhattuk, hogy óvatosan kell kezelni mind az orosz, mind az ukrán oldalról érkező hadijelentéseket. Így érdemes olvasni az orosz RIA Novosztyi hírügynökség tudósítását, amelyben Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a következőkről számol be:

  • az orosz hadsereg blokád alá vette a dél-ukrajnai Herszon és Berdjanszk városát,
  • orosz ellenőrzés alá került a Krímtől északnyugatra fekvő Henicseszk repülőtere,
  • légi és tengeri indítású cirkálórakétákkal újabb csapást mértek Ukrajna katonai infrastruktúrájára,
  • Henicseszk városát és a Herszon melletti Csornobajivka repülőteret is ellenőrzésük alá vonták.

(MTI, BBC)

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij közösségi oldalain arra biztatott külföldi állampolgárokat – tengerentúliakat is –, ha bárki csatlakozni akar Ukrajna és Európa és a demokrácia védelméhez, akkor megteheti. Egy olyan nemzetközi légióhoz csatlakozhatnak, ami az ukrán hadsereggel együtt megvédi az ország határait az oroszoktól.

Zelenszkij korábban arról beszélt, hogy egyedül védelmezik meg hazájukat, most változtatott.

Beregsurányban Kijevből érkező fiatalokkal is találkoztunk. Ők nem engedték magukat fotózni, de azt elmondták, hogy amikor elindultak az ukrán fővárosból, már zajlottak a harcok a város körül. A telefonjukon videókat is mutattak erről.

Egy Kijevből elmenekült nő kinti harcokról készült videót mutat a telefonján – Fotó: Németh Sz. Péter
Egy Kijevből elmenekült nő kinti harcokról készült videót mutat a telefonján – Fotó: Németh Sz. Péter

Azt tervezik, Németországba mennek tovább, ott lakó barátaikhoz. Beregsurányban most viszonylagos nyugalom van, egyelőre ma még nem érkezett sok menekült. A Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat is a helyszínen van, segítik az érkezőket. Magyarok is érkeznek adományokkal.

Fotó: Németh Sz. Péter
Fotó: Németh Sz. Péter

Szíriai utcai művészek az ukrán-orosz konfliktust ábrázoló falfestményükkel az Ildíb tartománybeli Binnishben

Fotó: Omar Haj Kadour / AFP
Fotó: Omar Haj Kadour / AFP

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij már reagált is az oroszok tárgyalási ajánlatára. A BBC jelentése szerint azt nyilatkozta, hogy egy olyan országban nem tárgyal, amelyik felől megtámadták a hazáját.

„Beszélhetnénk Minszkben, de onnan rakétákat indítottak felénk, ott nem lehetnek őszinte tárgyalások. Bármely más város is használható a tárgyalások helyszínéül, mert természetesen békét akarunk, és hogy véget érjen a háború. Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku – ezeket mind felajánlottuk az oroszoknak”

– mondta az elnök.

Az ukrán belügyminisztérium létrehozott egy tájékoztató oldalt, amelyiken az elesett vagy fogásba esett orosz katonákról közölt információkat. Előre jelezték, hogy sok halottat nehéz azonosítani. Az oroszok eddig egyetlen áldozatról sem adtak hírt.

„Ha rokonai vagy barátai Ukrajnában vannak, és részt vesznek a népünk elleni háborúban, itt tájékozódhat sorsukról”

– írták.

Mikitani Hiroshi japán milliárdos egymilliárd jent (csaknem 3 milliárd forint) adományozott humanitárius célra Ukrajnának. A Rakuten online piactér tulajdonosa Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek levelet is írt, amelyet vasárnap Twitter-oldalán tett közzé. „Gondolatban Önnel és Ukrajna népével vagyok” – írta üzenetében az üzletember, aki 2019-ben személyesen is találkozott Zelenszkijjel Kijevben. Mikitani Hiroshi szerint „a békés és demokratikus Ukrajna eltaposása igazolatlan erőszak által kihívás a demokrácia számára”. Az adományt az erőszak áldozataivá vált ukránok támogatására küldte. (MTI)

A Krím felől érkező orosz erők nagyarányú előrenyomulást hajtottak végre Ukrajna déli részén, az éjszaka támadás érte a Fekete-tengeri partvidéken fekvő Mikolajiv városát. A Telegramon megosztott egyik videón megrongálódott épületek és utcák láthatók Mikolajiv központjában. Alekszandr Szenkevics, az Odessza és Herszon között fekvő város polgármestere vasárnap azt jelentette, hogy a város továbbra is Ukrajna ellenőrzése alatt áll. (BBC)

Az AFP vasárnap reggeli híre szerint Oroszország tárgyalna Ukrajnával Belaruszban. Minszk azért fontos helyszín, mert itt írták alá azokat a megállapodásokat, amellyel lezárták a 2014-ben kitört kelet-ukrajnai konfliktust. A diplomatákból és a hadügyminisztérium képviselőiből álló orosz delegáció, Putyin elnök kivételével már meg is érkezett a Belarusz fővárosba. Az elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov megerősítette, az ukránokra várnak.

A képet árnyalja, hogy pénteken is érkeztek hírek a tárgyalási szándékról, az ukránok akkor Varsót jelölték meg, de az oroszok nem szeretnének NATO-tagállamba menni. A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter Budapestet ajánlotta, és az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov nem is zárkózott el ettől, aztán nem is történt semmi.

Ukrajnából a tiszabecsi határátkelőn érkező menekültek egy része a fehérgyarmati gyűjtőponton töltötte az éjszakát. Többségüket aztán tovább is vitték busszal, viszont egy iráni családdal egyelőre nem tudtak mit kezdeni, ők továbbra is ott maradtak. Rájuk valószínűleg nem ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint az Ukrajnából érkezőkre, de a lebonyolítók velük is korrektül viselkedtek, azon dolgoznak, hogy megoldják a problémát.

A fehérgyarmati gyűjtőpont – Olvasói fotó
A fehérgyarmati gyűjtőpont – Olvasói fotó

Fegyverropogás után füst szállt fel az ukrán fővárosban 27-én hajnalban.

Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Az orosz gáz tranzitja Európába Ukrajnán keresztül normálisan folytatódik, a csővezetéket nem rongálta meg semmilyen robbanás – közölte Ukrajna gázvezeték-üzemeltetője vasárnap. Korábban ukrán tisztviselők azt közölték, hogy orosz csapatok robbantottak fel egy gázvezetéket az északkeleti Harkiv régióban, de az nem volt nem volt világos, hogy az érintett szakasz egy tranzitvezeték vagy egy regionális elosztóhálózat része volt-e. (MTI)

Fillippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szombaton arról beszélt, hogy az eddigi adatok szerint több mint 150 ezre kényszerültek elmenekülni Ukjranából, az erőszak elől. Mint fogalmazott,

„Ezek fele Lengyelországba, sok pedig Magyarországra, Moldovába, Romániába és azon túlra [menekült].”

Hozzátette, „Ukrajnában is nő a lakóhelyelhagyás, de a katonai helyzet megnehezíti a számok becslését és a segítségnyújtást is”. Mint azt többször megírtuk, a szomszédos országok támogatók a helyzettel kapcsolatban, még Magyarország is azt nyilatkozta, hogy mindenkit beengednek, aki Ukrajnából érkezik.

Az oroszok átvették az Ukrajna keleti részén lévő Nova Kahovka irányítását, közölte a BBC ukrán médiaforrásokra hivatkozva. A város kicsi, de stratégiailag fontos helyen van a Dnyeper folyó mellett.

A polgármester, Volodimir Kovalenko a hírek szerint bejelentette, hogy az oroszok átvették a várost irányító testületet, és levették az ukrán zászlókat az épületekről.

Orosz erők beléptek Harkivba, Ukrajna második legnagyobb városába, közölték helyi erők a BBC tudósítása szerint. Az önkormányzati vezető Oleg Szinegubov azt mondta, könnyű katonai járművek „törtek be a városba”.

A bejelentés előtt már keringeni kezdett egy felvétel, melyen orosz katonai autók mennek a város utcáin. Szinegubov arra kérte a helyi lakosokat, hogy ne menjenek ki az utcákra, miközben az ukrán fegyveres erők „leszámolnak az ellenséggel”.

A Magyarországra érkezők többsége határon túli magyar állampolgár volt vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt szükség rá, hogy ún. „menedékeskénti elismerés iránti kérelmet” nyújtsanak be – indokolta meg az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, hogy miért csak tíz kérelmet adtak be az ukrán-orosz konfliktus kezdete óta. Azt írják, a menedékeskénti elismerés iránti kérelem benyújtására személyesen van lehetőség a kialakított gyűjtőpontok bármelyikén a nap 24 órájában, vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján ügyfélfogadási időben. A kérelmezők regisztrációjukat követően lebiztosított szálláshelyen kerülnek elhelyezésre, ahol teljes körű ellátásukról gondoskodnak. (Országos Sajtószolgálat)

…akkor a szombati percről percre tudósításunkat itt találja.

Gazdasági szankciók

A Nyugat újabb, minden eddiginél erősebb gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot, ennek a legfontosabb eleme, hogy bizonyos bankokat lekapcsolnak a banki kommunikációs rendszerről, azaz a SWIFT-ről, emellett befagyasztják majd az orosz központi bank eszközeit is, és oligarchákra is lesújtanak.

A SWIFT el is kezdte a készülődést, gazdasági szakértők a rubel összeomlását, és mesterségesen fixált árfolyamot jósolnak hétfőre, Ukrajna pedig köszöni a segítséget.

Franciaország emellett külön, saját szankciókat is bevezet, és az orosz repülőket sújtó légtérzárat is tovább bővíti a nemzetközi közösség. Az EU vasárnap este 6-kor újra összeül, és újabb szankciókról tárgyal.

A Youtube és a Google is bejelentette, hogy nem engedi bizonyos orosz médiumoknak, hogy reklámpénzt kapjanak a tartalomért.

Egyéb segítségnyújtás az ukránoknak

Elon Musk aktiválta a Starlink műholdas netet Ukrajnában, Azerbajdzsán ingyen adja az üzemanyagot az ukrán mentőknek és tűzoltóknak.

Zelenszkij eközben több ország vezetőjével is tárgyalt a segítségnyújtásról, és háborúellenes nemzetközi szövetséget szorgalmaz.

Világpolitika

Lengyelország gyorsított eljárásban venné fel Ukrajnát az EU-ba, Finnország és Svédország pedig visszautasította az esetleges NATO-csatlakozásukra vonatkozó orosz figyelmeztetést.

Hadászati történések, károk, előrenyomulások

Hogy éppen hol tartanak az oroszok, arról itt olvashatnak bővebben, itt pedig egy műholdas képet láthat egy vonuló orosz konvojról. A NATO szerint egyébként az oroszok gondban vannak az előrenyomulással.

Közben éjjel városokban harcoltak a felek, az oroszok felrobbantottak egy gázvezetéket Harkivban, és egy repülőtéri olajtározót egy Kijevtől nem messze lévő településen. Mindkét robbanás után szennyeződött a levegő, az érintett lakosoktól azt kérték, nedves ruhát tegyenek az ablakaikra. Kijevben találat ért egy radioaktívhulladék-tárolót, de nem sérült meg, „csak” az épület és a kerítés. Helyi források szerint rakétatalálat ért egy kijevi gyerekkórházat, az egyik ápolt meghalt. Mariupol bombázásában tíz görög állampolgár is meghalt.

A frontról olyan mikroepizódokról is érkeztek hírek, hogy például egy ukrán férfi egy kifogyott üzemanyagú tank személyzetétől megkérdezi, hogy visszavontassa-e őket Oroszországba, egy másik férfi pedig ráugrott egy orosz tankra, majd letérdelt elé.

Egyébként pedig lehet, hogy mégis életben vannak a Kígyó-szigeti határőrök, akik elküldték az érkező orosz hadihajót a faszba.

Magyar vonatkozások

Biztonságba ért a magyarokat evakuáló konvoj, közölte Szijjártó Péter. Márki-Zay Péter szolidaritásból el akart menni Kárpátaljára, de ukrán források erősen nem tanácsolták ezt neki.

Tudósítóink jelentik

Munkatársaink éjfél után nem sokkal érkeztek meg az Ukrajna nyugati részén található Lviv külvárosába, villámbejelentkezésüket itt olvashatják. Kijevben a légvédelmi szirénák esti megszólalásánál is ott voltunk, és a tiszabecsi magyar-ukrán határon is jártunk, ahol buszok várták az menekülőket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!