Mindenkit beenged Magyarország, aki Ukrajna felől érkezik

2022. február 24. – 22:16

frissítve

Mindenkit beenged Magyarország, aki Ukrajna felől érkezik
Az orosz invázió miatt menekülő ukránok a Asztély-Beregsurány határátkelőnél 2022. február 24-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai orosz invázió fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Csütörtök este kormányrendeletben hirdette ki a magyar kormány, hogy ideiglenes védelmet kapnak az Ukrajnából menekülők a menedékjogi törvény egyik pontja szerint, amely kimondja, hogy azok, akik „hazájukból fegyveres konfliktus, polgárháború vagy etnikai összecsapás (…) miatt elmenekülni kényszerültek”, ideiglenes védelemre jogosultak. Ez minden, Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárra, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárra vonatkozik. Mindezt a koronavírus-járványhoz köthető veszélyhelyzeti felhatalmazással élve, vagyis alacsonyabb szintű jogszabállyal törvényt módosítva rendelte el a kormány, hogy ne kelljen alkalmazni a beutazókra a menekültügyi eljárás törvénybe foglalt átmeneti szabályait, miszerint csak a kijevi magyar nagykövetségen lehetne menedékjogi kérelmet benyújtani.

A rendelet a kihirdetés napján este 10-kor életbe is lépett.

Korábban a Magyar Helsinki Bizottság hívta fel a figyelmet arra, hogy törvénymódosítás nélkül aligha fogadja majd be Magyarország az Ukrajnából a háború elől menekülőket, mert menedékkérelmet sem a határon, sem Magyarországon nem lehet benyújtani 2020 májusa óta, ezért törvénymódosításra lenne szükség Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének betartásához.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent másik határozat a Nemzetbiztonsági Operatív Törzsre vonatkozik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!