Orbán: Elítéljük Oroszország katonai fellépését

2022. február 24. – 13:14

frissítve

Orbán: Elítéljük Oroszország katonai fellépését
Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel elítéljük Oroszország katonai fellépését” – mondta Orbán Viktor a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését követően, az Instagram- és Facebook-oldalán közzétett videóban. A magyar kormányfő először szólalt meg, miután csütörtökre virradóra Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A magyar kormányfő ugyanakkor arról beszélt videójában, hogy nem tudják elfogadni a közelebbről meg nem nevezett baloldali javaslatokat arra, hogy Magyarország akár katonákat, akár katonai eszközöket adjon Ukrajnának. Erről Orbán szerint „szó sem lehet”, de humanitárius segítségről „természetesen” lehet szó.

Orbán részt vesz az EU csütörtök esti vésztanácskozásán Brüsszelben, de szerinte minden egyéb „beavatkozás” a katonai konfliktusba,

veszélyeztetné a magyarok rezsicsökkentését,

ugyanakkor arra a magyar katonai erők felkészülnek, hogy Magyarország befogadja a kárpátaljai magyarságot menekültként. Mint Orbán fogalmazott:

„Nem tudjuk elfogadni a magyar baloldalnak azon javaslatait sem, amelyek veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, és veszélybe sodornák a családok rezsicsökkentését. Katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán–magyar határ térségében.”

A mindezt megelőző ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor és Varga Mihály miniszterelnök-helyettesek, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kovács József nemzeti információs államtitkár, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vettek részt.

Az orosz támadás első reggelének legfontosabb híreit ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben. Amit pedig tudni lehet:

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban elrendelte katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Azt mondta, nem Ukrajna megszállása a cél, de szinte azonnal megindultak a támadások.
  • Több városból is légicsapásokról, tüzérségi támadásokról érkeztek hírek. Az ukrán határőrség szerint ezek után északról, keletről és délről is orosz katonai járművek hatoltak be.
  • Az orosz hadsereg szerint a katonai repülőtereket és a légvédelmi létesítményeket támadták, de Kijevben több lakóépület is megsérült.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapotot vezetett be, és folyamatosan tárgyal a világ vezetőivel. „A világ velünk van” – írta.
  • Egyelőre nem tudni biztosat az áldozatok és sérültek számáról. Az ukrán rendőrség hét, a belügyminisztérium nyolc halálos áldozatról és kilenc sérültről számolt be.
  • Putyin a beszédében soha nem tapasztalt megtorlást ígért annak, aki kívülről be akarna avatkozni, és az atomarzenált is felemlegette.
  • Beszéltünk helyiekkel, az orosz határhoz közeli Harkivban pánik van, Kramatorszkban nyugalom. Kijevben sokan a metrókban keresnek menedéket, a kivezető utak beálltak.
  • Itt gyűjtöttük össze a videókat az orosz csapásokról, vonuló katonai konvojokról.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!