Ez történt az orosz–ukrán háború első reggelén

2022. február 24. – 10:06

frissítve

Ez történt az orosz–ukrán háború első reggelén
A kijevi bombatámadás elkordonozott helyszíne 2022. február 24-én – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök hiába állította hetek óta, hogy nem tenne ilyet, csütörtök hajnalban mégis különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Ukrajnában. Ebben a cikkben összegyűjtjük az első reggel eseményeit.

  • Hétfőn Putyin aláírt egy elnöki rendeletet, amiben elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területeket. Az USA és az EU szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, de szerdán Putyin még azt mondta, hogy továbbra is nyitott az őszinte párbeszédre. Nem sokkal később nagyszabású kibertámadás ért több ukrán kormányzati oldalt is, és a hétfőn elismert szakadár régiók szerda este arra kérték az orosz elnököt, hogy vezényeljen orosz katonákat a régióba.
  • Csütörtök hajnalban Putyin katonai hadműveletet rendelt el Ukrajnában. Orosz csapatok szálltak partra Odesszában és Mariupolban, és rakétatámadásokat indítottak repülőterek ellen is, ahol az ukrán vadászgépek és bombázók állomásoznak. Az orosz hadsereg mindezt megerősítette, de azt állítják, hogy csak katonai létesítményeket támadnak. Putyin beszédében azt mondta, hogy nem elfoglalni, hanem demilitarizálni akarják Ukrajnát.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy rakétatámadás érte az ukrán határőröket és infrastruktúrát, de több városból is robbantásokat jelentettek. Az elnök hadiállapotot vezetett be. Azt üzente az orosz népnek, hogy Ukrajna békét akar, és valójában csak rajtuk múlik, hogy akarnak-e háborút, vagy sem. Az ukrán elnök tárgyal a szövetségeseivel, a NATO válságtanácskozást tart.
  • Az orosz támadásról Szijjártó Péter azt mondta, hogy a háború a legrosszabb forgatókönyv. A külügyminiszter szerint a feladat most a magyarok biztonságának garantálása. Nem sokkal később egy videóüzenetben kijelentette, hogy a kormány kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren azt írta, hogy felelősségre fogják vonni a Kremlt az indokolatlan támadásért. Az ellenzéki politikusok a kormány oroszbarát politikáját támadják, ebben a cikkben szedtük össze a reakcióikat. Joe Biden is azt mondta, hogy a világ felelősségre fogja vonni Oroszországot.
  • Az első rakétatámadásokról videói is készült, valamint a vonuló ukrán tankokról és a Kijev felett köröző vadászgépekről is. A Harkivtól délre fekvő Csuhuivban lakóépületeket is ért a támadás. Az áldozatok száma egyelőre ismeretlen. Harkivban a Telexnek nyilatkozó helyiek szerint pánik van, de a Donyeck megye ukrán ellenőrzésű felében egyelőre nyugalomról számoltak be.
  • A háború hírére a tőzsdék is bezuhantak, az arany (ami válsághelyzetekben tipikusan a biztonságos befektetések menekülőútja) ára pedig hétéves csúcsra ugrott, a tőzsdei menekülőutakról itt írtunk. A magyar kormány a térkép alapján 600 ezer menekülttel számol, már most hosszú sorok állnak a magyar–ukrán átkelőknél.

Folyamatosan frissülő percről percre közvetítésünket itt követheti, az orosz–ukrán válságról írt összes cikkünket pedig itt találja.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!