A kelet-ukrajnai szakadár régiók arra kérik Putyint, hogy vezényeljen orosz katonákat a térségbe

2022. február 23. – 22:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Vlagyimir Putyin által hétfőn független államként elismert donyecki és luhanszki szakadár területek vezetői levélben kérik az orosz elnöktől, hogy vezényeljen katonákat a térségbe, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A Donyecki és a Luganszki Népköztársaságok vezetői, Gyenyisz Pusilin és Leonyid Paszecsnyik levélben kérik Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ajánljon segítséget „az ukrán fegyveres erők agressziójának visszaverésében”, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat és megakadályozzák a humanitárius katasztrófát Donbasszban – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságírókkal.

Peszkov szerint „a jelenlegi helyzet közepette, a polgári áldozatok és a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében a két köztársaság vezetői arra kérik az orosz elnököt, hogy az Oroszország és a köztársaságok közötti barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződések 3. és 4. cikkelye értelmében segítsen az ukrán fegyveres erők és alakulatok agressziójának visszaverésében”.

A két vezető ezen kívül „köszönetét fejezte ki Putyinnak a maguk és népeik nevében államuk elismeréséért”.

Lettország miniszterelnöke, Arturs Krišjānis Kariņš arról beszélt néhány órával korábban, hogy orosz katonák és tankok már be is vonultak a kelet-ukrajnai szakadár területekre. A CNN szerint ez egybevág az amerikai titkosszolgálat legutóbbi értesüléseivel. Korábban is voltak már hírek arról, hogy érkezhettek orosz csapatok a szakadár területekre, de nagyszabású bevonulásról egyelőre nem érkeztek információk. A CNN úgy tudja, hogy az Egyesült Államok kedden reggel arról tájékoztatta az ukrán kormányt, hogy a legújabb titkosszolgálati jelentések szerint küszöbön áll egy nagyszabású orosz támadás.

A két szakadár területről és vezetőikről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben. >>>

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!