A lett miniszterelnök szerint Putyin katonákat és tankokat küldött a kelet-ukrajnai szakadár területekre

2022. február 23. – 19:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lettország miniszterelnöke, Arturs Krišjānis Kariņš arról beszélt a CNN-nek szerdán, hogy Oroszország katonákat és tankokat küldött a kelet-ukrajnai szakadár területekre. A CNN szerint ez egybevág az amerikai titkosszolgálat legutóbbi értesüléseivel.

Arturs Krišjānis Kariņš szerint ez egyet jelent egy szomszédos, szuverén ország területére való belépéssel. A CNN kérdésére megerősítette, hogy információ szerint a csapatmozgások azután történtek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elismerte a donyecki és a luhanszki szakadár területek függetlenségét, és kiderült, hogy békefenntartóként orosz katonákat küld a térségbe. Ezt két amerikai titkosszolgálati forrás is erről beszélt a CNN-nek. Információik szerint egy vagy két, úgynevezett taktikai zászlóaljat vezényeltek a térségbe, amelyek egyenként körülbelül 800 katonát foglalnak magukba.

Korábban is voltak már hírek arról, hogy érkezhettek orosz csapatok a szakadár területekre, de nagyszabású bevonulásról egyelőre nem érkeztek információk.

A CNN úgy tudja, hogy az Egyesült Államok kedden reggel arról tájékoztatta az ukrán kormányt, hogy a legújabb titkosszolgálati jelentések szerint küszöbön áll egy nagyszabású orosz támadás. Ukrán tisztségviselők szerint még nem erősítették meg az amerikaiak értesüléseit, ugyanakkor megjegyezték, hogy korábbi hasonló figyelmeztetések akkor nem valósultak meg. Egy NATO-tisztviselő elmondása szerint a tagországokat is egy közelgő orosz támadásra figyelmeztették, de hozzátette, hogy senki sem tudja biztosan, mit lép Putyin.

Eközben az Európai Tanács elfogadta az Oroszország elleni szankciókat. A csütörtöki rendkívüli uniós csúcstalálkozón is az orosz-ukrán válság lesz a téma, többek között Oroszország felelősségre vonásának lehetőségét is megvitatják az állam- és kormányfők. A tanácskozáson Orbán Viktor is részt vesz. Ukrajna a szükségállapot bevezetésére készül a háborús fenyegetés miatt, az ukrán parlament ülése közben súlyos kibertámadás ért több ukrán kormányzati honlapot.

Az orosz-ukrán válság legújabb fejleményeiről szóló cikkeinket itt találja. Írtunk arról, hogy a háború soha nem látott közelségbe került, az elmúlt napokban kialakult helyzetről készült interjúnkat Rácz András biztonságpolitikai elemzővel pedig itt olvashatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!