Orbán is részt vesz a rendkívüli EU-csúcstalálkozón, ahol Oroszország felelősségre vonásának lehetősége is téma lesz

2022. február 23. – 17:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak csütörtökön az orosz–ukrán válság miatt az Európai Unió állam- és kormányfői. Az este 8 órakor kezdődő egyeztetésen Orbán Viktor is részt vesz, tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke meghívójában azt írta: a 21. században elfogadhatatlan, hogy erővel és kényszerítéssel változtassák meg az országhatárokat. Megköszönte a tagállamok által mutatott egységet az orosz–ukrán válság ügyében, itt külön kitért az Oroszországgal szembeni szankciók gyors elfogadására.

Michel úgy fogalmazott: Oroszország agresszív lépései megsértik a nemzetközi jogot, Ukrajna területi integritását és szuverenitását, egyben aláássák az európai biztonsági rendet. Fontos, hogy továbbra is egységesek és elszántak legyenek, és együtt dolgozzák ki az uniós álláspontot, írta.

A rendkívüli csúcstalálkozón a legújabb fejlemények megtárgyalásán kívül szó lesz arról, hogyan védjék meg a szabályokon alapuló nemzetközi rendet; hogyan viszonyuljanak Oroszországhoz, azon belül is az ország felelősségre vonásához; valamint hogyan fogják a továbbiakban támogatni Ukrajnát és népét.

A magyar miniszterelnök szerdán látogatást tett a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel találkozott katonatisztekkel. A látogatás után arról beszélt, hogy a helyzet továbbra is komoly, feszült, mindent meg kell tenni a háború elkerülése érdekében.

„Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia; Magyarország biztonsága a legfontosabb” – jelentette ki.

Egyúttal visszautasította azokat az általa baloldalinak nevezett javaslatokat, amelyek katonák és fegyverek Ukrajnába küldéséről szólnak.

Orbán Márki-Zay Péter egyik nyilatkozatára utalhatott ezzel. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjétől megkérdezték az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy ha ő lenne a miniszterelnök, küldene-e fegyvert Ukrajnának. Mire Márki-Zay azt válaszolta, hogy ilyen esetben is a NATO döntését kellene követni.

Az orosz–ukrán válság legújabb fejleményeiről szóló cikkeinket itt találja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!