Elfogadta az Oroszország elleni első szankciókat az Európai Unió Tanácsa

2022. február 23. – 17:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa az Oroszország elleni szankciókat. A bejelentés értelmében 27 magas rangú személlyel és entitással szemben rendelnek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat. A szankcionált személyek teljes listája később lesz nyilvános.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren azt írta, „Oroszország Ukrajnával szembeni fellépése illegális és elfogadhatatlan. Sérti a nemzetközi jogot, Ukrajna területi integritását és szuverenitását, Oroszország saját nemzetközi kötelezettségvállalásait, és tovább fokozza a válságot”. A EU szankciós csomagja erre ad választ Borrell szerint.

A szankciós lista tetején a Guardian értesülései szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter áll, aki „végső soron minden Ukrajna-ellenes katonai akcióért felelős”. A listán rajta kívül szerepel Anton Vaino, Putyin kabinetfőnöke, Igor Oszipov, a Fekete-tengeri Flotta főparancsnoka és Szergej Szurovikin, az orosz légierő főparancsnoka, és Dmitrij Grigorenko miniszterelnök-helyettest, az állami tulajdonú VTB bank elnökét is.

A katonai és politikai vezetőkön kívül szankcionálják az orosz parlament 351 képviselőjét, aki megszavazta a szakadár területek elismerését, valamint bankvezetőket és „propagandistákat” is, köztük Marija Zakharova külügyminisztériumi szóvivőt, Margarita Szimonyant, az RT csatorna vezetőjét és Vlagyimir Szolovjovot, a Russia One csatorna műsorvezetőjét.

Csütörtökön az EU-s országok vezetői rendkívüli csúcstalálkozót is tartanak, hogy megvitassák, mik legyenek a következő lépések az orosz agresszióval szemben, melyen Orbán Viktor is részt vesz. A magyar miniszterelnök először még hétfő este egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével a szankciókról, és akkor egyértelművé tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak.

Közben Boris Johnson brit miniszterelnök a brit parlament szerdai ülésnapján részletezte a kedden bejelentett brit szankciókat, melyek felszólalása szerint 275 személyt és 37 milliárd font (több mint 15 800 milliárd forint) font értékű vagyoneszközt érintenek az MTI tudósítása alapján. Johnson ezenkívül azt is bejelentette, hogy „az Oroszország által tanúsított fenyegető magatartás fokozódása miatt” az Egyesült Királyság hamarosan újabb katonai támogatási csomagot küld Ukrajnának, többek között védelmi fegyvereket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!