Orbán Viktor az ukrán helyzetről: Magyarország részese a közös uniós álláspontnak

2022. február 21. – 23:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor hétfő este telefonon egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, és egyértelművé tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. A magyar miniszterelnök Facebook-oldalán ugyanerről számolt be.

Az EU szankciókat fog bevezetni Oroszországgal szemben, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a dokumentumot hétfő este, amivel elismerte két kelet-ukrajnai szakadár tartomány függetlenségét, írja a Sky News.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményben ítélte el „a lehető leghatározottabban” Putyin döntését arról, hogy az ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyéket független entitásként ismernék el.

„Ez a lépés a nemzetközi jog, valamint a minszki megállapodások durva megsértése. Az Unió szankciókkal fog reagálni azokkal szemben, akik részt vesznek ebben a törvénytelen cselekedetben. Az Unió ismételten megerősíti, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül”

– írja a két uniós vezető közös közleménye.

Hétfőn délután, még a helyzet eszkalálódása előtt Orbán a szlovén miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján is beszélt az ukrán helyzetről. Azt mondta, a cél, hogy ne legyen háború, vagyis fennmaradjon a béke. „Ugyanakkor a békéhez a jó szándék kevés”, a békéhez nem elég, hogy az ember kinyilvánítja a békeszándékot, „a békéhez erő kell, a gyengéknek nincs béke”.

A magyar miniszterelnök arra is kitért, hogy „Magyarország óriási nyomás alá fog kerülni”, ha romlik a helyzet Ukrajnában. Az 1990-es években, a jugoszláv háború idején tízezrével érkeztek menekültek Magyarországra, de Ukrajna népességét tekintve sokkal nagyobb, mint a volt Jugoszlávia, így ha ott baj van, akkor a Magyarországra háruló menekültnyomásnak sokkal jelentősebb lesz a biztonsági és a gazdasági súlya.

Rajta kívül hétfő délután Szijjártó Péter külügyminiszter is a béke fontosságát hangsúlyozta Brüsszelben. „Magyarország célja és nemzetbiztonsági érdeke a béke hosszú távú megőrzése, ezért a Kelet-Európában kialakult konfliktussal összefüggésben Magyarország arra szólítja fel a világpolitika szereplőit, hogy folytassák a párbeszédet, folytassanak párbeszédet az érintett felekkel” – jelentette ki az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarország arra szólítja fel a világpolitika nagy szereplőit, hogy a provokálás, az erőfitogtatás és az üzengetés helyett térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Megjegyezte: nem szokta gyakran használni a „felszólítás” kifejezést, inkább kérni szoktunk, hiszen „tudjuk a helyünket és a súlyunkat”, de itt legitim a részünkről, mert a „mi bőrünkre megy a játék”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!