Ukrán helyzet: Magyarország felszólítja a világpolitikai szereplőket, hogy fejezzék be a provokálást

2022. február 21. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország célja és nemzetbiztonsági érdeke a béke hosszú távú megőrzése, ezért a Kelet-Európában kialakult konfliktussal összefüggésben Magyarország arra szólítja fel a világpolitika szereplőit, hogy folytassák a párbeszédet, folytassanak párbeszédet az érintett felekkel – jelentette ki az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarország arra szólítja fel a világpolitika nagy szereplőit, hogy a provokálás, az erőfitogtatás és az üzengetés helyett térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Megjegyezte: nem szokta gyakran használni a „felszólítás” kifejezést, inkább kérni szoktunk, hiszen „tudjuk a helyünket és a súlyunkat”, de itt legitim a részünkről, mert a „mi bőrünkre megy a játék”.

A külgazdasági és külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az orosz és az amerikai diplomácia vezetője, Szergej Lavrov és Antony Blinken Genfben a hét folyamán tervezett tanácskozását követően az orosz és az amerikai elnök találkozója is létrejöhet.

Magyarország ezt látja az egyetlen megoldásnak, ezt látja az egyetlen reménynek – emelte ki.

Az ukrán helyzetről Orbán Viktor is beszélt hétfőn, Szlovéniában: azt mondta, a cél, hogy ne legyen háború, vagyis fennmaradjon a béke. „Ugyanakkor a békéhez a jó szándék kevés”, a békéhez nem elég, hogy az ember kinyilvánítja a békeszándékot, „a békéhez erő kell, a gyengéknek nincs béke”. A magyar miniszterelnök arra is kitért, hogy „Magyarország óriási nyomás alá fog kerülni”, ha romlik a helyzet Ukrajnában. Az 1990-es években, a jugoszláv háború idején tízezrével érkeztek menekültek Magyarországra, de Ukrajna népességét tekintve sokkal nagyobb, mint a volt Jugoszlávia, így ha ott baj van, akkor a Magyarországra háruló menekültnyomásnak sokkal jelentősebb lesz a biztonsági és a gazdasági súlya.

A friss ukrán helyzetről ebben a hétfő reggeli cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!