Ukrajna 30 napos szükségállapot bevezetésére készül

2022. február 23. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna legfőbb biztonsági tisztségviselője közölte, hogy két régió kivételével Ukrajna egész területén szükségállapotot terveznek bevezetni, írja a Guardian. A két kivételt a részben oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék jelentik, ahol már 2014 óta életben van a rendkívüli állapot. Közben kibertámadás ért több ukrán kormányzati honlapot, Oroszország pedig elkezdte evakuálni kijevi nagykövetségét.

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárának bejelentése szerint a szükségállapot 30 napig tart majd, de szükség esetén további 30 nappal meghosszabbítható. A javaslatot az ukrán parlament várhatóan még szerdán jóvá fogja hagyni.

A szerdai ülésnapon a parlament a civilek lőfegyverviselésének engedélyezését már megszavazta.

A szükségállapot lehetővé tenné a kormány számára, hogy szigorításokat vezessen be, beleértve a szabad mozgás korlátozását és a kijárási tilalmat. Utóbbi bevezetése egyelőre nem várható, csak fokozott orosz agresszió esetén tennének így, nyilatkozta Danilov. A javaslat értelmében az ország minden egyes régiója kiválaszthatja majd, hogy milyen konkrét intézkedéseket alkalmazzon, „attól függően, hogy mennyire szükségesek”.

Az ukrán parlament ülése közben, szerdán délután kibertámadás ért több ukrán kormányzati honlapot. Többek között a parlament, az egészségügyi és külügyminisztérium, valamint a biztonsági szolgálatok honlapjai, de bankok is érintettek a túlterheléses támadásban.

Volodimir Zelenszkij elnök kedd este videóüzenetben fordult az ukránokhoz, amelyben bejelentette, hogy rendeletet adott ki a tartalékosok behívásáról az ukrán hadseregbe. Zelenszkij ugyanakkor kiemelte, hogy nem általános mozgósításról van szó, azokat hívják be a seregbe, akik a „hadműveleti tartalékhoz” tartoznak. A Guardian információi szerint első körben 36 ezer tartalékost mozgósítanak.

Közben Oroszország elkezdte evakuálni kijevi nagykövetségét, írja a BBC. Szerda délután az orosz zászlókat is levonták az épületről. Marija Zakharova külügyminisztériumi szóvivő szerint szerint „az orosz diplomáciai képviseletek elleni támadások” és az orosz diplomaták elleni „agresszív akciók” miatt döntöttek így.

Az orosz–ukrán konfliktusról írt cikkeinket ezen a linken lehet megtalálni.

Ha arra kíváncsi, hogy mi történt kedd óta Kelet-Ukrajnában, azt ezen a linken lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!