Zelenszkij: Behívjuk a tartalékosokat, de általános mozgósításra egyelőre nincs szükség

2022. február 23. – 00:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este újabb videóüzenetben fordult az ukránokhoz, melyben többek közt bejelentette, hogy rendeletet adott ki tartalékosok behívásáról az ukrán hadseregbe. Zelenszkij kiemelte, hogy nem általános mozgósításról van szó, azokat hívják be a seregbe, akik a „hadműveleti tartalékhoz” tartoznak – írja az MTI.

„Ma nincs szükség általános mozgósításra. Gyorsan ki kell viszont egészítenünk az ukrán hadsereget és más fegyveres alakulatokat. Ukrajna fegyveres erőinek legfelsőbb parancsnokaként rendeletet adtam ki tartalékosok behívásáról a mostani különleges időszakban”

– mondta keddi tájékoztatójában az elnök.

Az elnök üdvözölte a törökök azon felajánlását, hogy közvetítőként segítenék az orosz-ukrán párbeszédet, és arról is beszélt, hogy tető alá kell hozni egy csúcstalálkozót az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, valamint Ukrajna, Törökország és Németország vezetőinek részvételével. Mint mondta, továbbra is szeretné békés úton rendezni a konfliktust, de reagált Putyin azon kijelentésére is, mely szerint a minszki megállapodás lekerült a napirendről – úgy fogalmazott, hogy Ukrajna továbbra is elkötelezett a szuverenitásának, illetve területi integritásának megőrzése mellett.

A nyugati szankciókat is üdvözölte, külön kiemelve azt, hogy Németország bejelentette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetésének felfüggesztését is, azaz a régóta vitatott vezetéken egyhamar biztosan nem indul be a gázszállítás. Az elnök emellett arról is beszélt, hogy csökkenteni fogják a benzin és a gázolaj általános forgalmi adóját és leszögezte, hogy a kormány célja a gazdasági függetlenedés, különösen az energiaszektorban. A bejelentést azzal zárta, hogy ők is békét és nyugalmat szeretnének, de ha ma csendben maradnak, holnapra el fognak tűnni.

Blinken lemondta a tervezett találkozóját Lavrovval

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki kedd este amerikai kollégájával, Antony Blinkennel tartott közös sajtótájékoztatót, ugyancsak arról beszélt, hogy elsődlegesen diplomáciai úton szeretnék rendezni a konfliktust. Ha viszont ez nem lehetséges, állítása szerint minden talpalatnyi földért küzdeni fognak, egészen addig, amíg nem győznek. Azt is elmondta, hogy nem tervezik a kelet-ukrajnai Mariupol és Harkov evakuálását. A sajtótájékoztatón Blinken is mondott érdekes dolgokat, a legérdekesebb azonban kétségtelenül az volt, hogy az amerikai külügyminiszter bejelentette, lemondta a csütörtökre tervezett találkozóját orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Ez főleg azért érdekes, mert

Biden korábban érezhetően nagy hangsúlyt fektetett erre a találkozóra, a lemondása pedig erősen utal arra, hogy az amerikaiak úgy látják, az oroszok nem gondolják komolyan a diplomáciai egyeztetéseket.

Nagyjából ugyanezt lehetett kiolvasni Biden keddi bejelentéséből is. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy az USA és a szövetségesei továbbra is nyitottak a diplomáciára, ha az oroszok tényleg komolyan gondolják azt, és továbbra is reméli, hogy fel lehet oldani ezzel a konfliktust. Arról, hogy a háború az elmúlt két nap történései után most már tényleg elérhető közelségbe került, itt írtunk bővebben, Putyin keddi, demilitarizált, neutrális Ukrajnáról szóló bejelentésével itt foglalkoztunk, a hétfőn elismert szakadár államokról pedig itt olvashat bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!