Németország felfüggeszti az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezését az ukrán helyzet miatt

2022. február 22. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, válaszul arra, hogy Oroszország hétfő este elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét, írja az MTI.

A kancellár elmondta: felkérte a gazdasági minisztert, hogy tegye meg a már elkészült vezetékrendszer üzembe helyezéséhez nélkülözhetetlen tanúsítványok kiadásának felfüggesztéséhez szükséges közigazgatási jogi lépést.

A Balti-tenger alatt lefektetett Északi Áramlat 2 közvetlenül, Ukrajna megkerülésével köti össze Oroszországot Németországgal, és évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas.

Mint arról hétfőn írtunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a dokumentumot hétfő este, amivel elismerte két kelet-ukrajnai szakadár tartomány, Donyeck és Luhanszk függetlenségét. Tévébeszédében szólt az ukrajnai helyzetről, hosszas történelmi felvezetéssel a bolsevikokat ostorozta, majd azt mondta, Ukrajna külső, nyugati irányítás alá került. „Oroszországnak minden joga megvan, hogy gondoskodjon a saját biztonságáról. Pontosan így fogunk tenni” – jelentette ki. A két kelet-ukrajnai szakadár terület orosz elismerése alapvetően új helyzetet teremt, erről itt írtunk bővebben.

Putyin lépését az USA, a NATO és az ENSZ is törvénytelennek nevezte, ezt ebben a cikkünkben részleteztük. Oroszország hétfőn úgynevezett békefenntartó egységeket is küldött a szakadár területekre, a szemtanúk szerint felbukkanó tankokról és hadoszlopokról, mindezek hatásáról pedig ebben a cikkben olvashat.

A szankciók pontos tartalma továbbra sem világos, de az előre várható volt, hogy a gázexport sorsát, így az orosz–német Északi Áramlat 2-t befolyásolni fogja az ukrán válság. Berlin sokáig ódzkodott attól, hogy ezt nyíltan kimondja, Washington azonban már korábban is utalt rá, hogy ezt a feszültség ismeretében elvárná a német féltől. A már működő Északi Áramlat 1 vezetékein keresztül jelenleg évi 55 milliárd köbméter földgáz halad át, ez az EU-ba irányuló gázexport több mint egynegyede-harmada.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!