Biden az Északi Áramlat 2 leállítását ígéri, ha Oroszország megszállja Ukrajnát, a német kancellár feltűnően hallgatott erről

2022. február 8. – 05:38

frissítve

Biden az Északi Áramlat 2 leállítását ígéri, ha Oroszország megszállja Ukrajnát, a német kancellár feltűnően hallgatott erről
Olaf Scholz német kancellár (b) és Joe Biden amerikai elnök február 7-i tárgyalása Washingtonban – Fotó: Al Drago / Consolidated News Photos / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amíg az orosz elnök, Vlagyimir Putyin francia kollégájával, Emmanuel Macronnal tárgyalt Moszkvában, addig Joe Biden amerikai elnök Angela Merkel német kancellár utódját, Olaf Scholzot fogadta Washingtonban. A fő téma mindkét tárgyaláson az orosz–ukrán konfliktus volt, Biden és Scholz viszont nem mindenben volt tökéletes összhangban.

És ez meglehetősen feltűnő is volt, a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón ugyanis Biden kihangsúlyozta, hogy amennyiben az oroszok megszállják Ukrajnát, akkor gondoskodik róla, hogy leálljon az Oroszországot Németországgal összekötő gázvezeték, az Északi Áramlat 2 megvalósítása. Német kollégája, Schulz viszont hallgatott a témáról, olyannyira, hogy ki sem ejtette a projekt nevét a száját.

„Ha Oroszország a megszállás mellett dönt, az azt jelenti, hogy tankok vagy csapatok lépik át újra Ukrajna határát, akkor nem lesz többé Északi Áramlat 2. Mi véget vetünk ennek” – idézte Bident a Reuters. Arra a kérdésre, hogy hogyan tennék ezt, tekintve, hogy a projekt német ellenőrzés alatt áll, Biden azt mondta: „Megígérem, hogy képesek leszünk rá”.

Scholz elmondta, hogy az Egyesült Államok és Németország azonos megközelítést alkalmaz Ukrajnával, Oroszországgal és a szankciókkal kapcsolatban, ezt erősítette az is, hogy a tárgyalás után angolul közölte, „Egységesek leszünk. Együtt fogunk cselekedni. És minden szükséges lépést meg fogunk tenni.” A gázvezeték ügyét viszont egyértelműen kerülte. Biden egyébként nem először beszélt az Északi Áramlat 2 elkaszálásáról az orosz konfliktus miatt, de most először tárgyalt erről személyesen a német féllel.

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték, amely Ukrajna megkerülésével, a Balti-tenger alatt szállít orosz földgázt Németországba, kényszerhelyzetet jelent Scholz szempontjából az oroszok európai térnyerése ügyében. Németország nagymértékben függ az orosz energiától, ami megnehezíti a szigorú büntetés kiszabását anélkül, hogy a hideg téli hónapokban ne kockáztatná az olaj- és gázellátás leállítását.

A kialakult orosz-ukrán konfliktusról legutóbbi elemzésünket itt olvashatják, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja korábbi helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

Az orosz fenyegetés árnyékában beindult az önkéntes védelmi szervezetek kiképzése Ukrajnában, legfrissebb helyszíni riportunkban ezt mutattuk be.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!