Helyszíni riport: Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek

Helyszíni riport: Ukrajna százezer civilt von be a védelmi erőkbe, özönlenek is az önkéntesek

Másolás

Vágólapra másolva

Beindult a civilek katonai kiképződömpingje, miután Oroszország látványos csapatösszevonásokat hajtott végre Ukrajna keleti határainál. Hogy valóban támadás indulna, nem zárható ki teljesen, de Ukrajnában a mozgolódást inkább pszichológiai fenyegetésnek tartják, amely akkor csaphatna át támadásba, ha Ukrajna és a Nyugat is közömbösen fogadná az orosz lépéseket. A kijevi vezetés szerint a háború valójában nyolc éve elkezdődött a Krím elcsatolásával és a donyecki szakadár területek orosz támogatásával, ezért felesleges azon lamentálni, hogy mekkora esélye van az újabb támadásnak: az országnak mindenképpen erősítenie kell a védelmét. A Telex a teroborona és a Legioni Ukraini kijevi és harkivi helyszíni gyakorlatain járt, ezeket mutatjuk be Nagyképünkben.

A kialakult konfliktusról legutóbbi elemzésünket itt olvashatják, a Telex tudósítóinak Ukrajnában készült cikkeit pedig itt gyűjtöttük össze:

„Elegünk van, hogy a Kreml kistestvérként kezel bennünket. Most minket, aztán majd megint a magyarokat” – a kijevi hangulatról itt olvashatja korábbi helyszíni riportunkat.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország” – Kijevben beszéltünk az ukrán szárazföldi haderő parancsnokával és a védelmi miniszter helyettesével is.

2014 óta az ukrán haderő létszáma 120-ról 260 ezerre nőtt, és folyamatosan alakultak meg az önkéntes védelmi szervezetek. Létrejött a területi védelmi egységek hálózata – hétköznapi nevén a teroborona –, amely egy január 1-jén életbe lépett törvény szerint ma már az ukrán hadsereg reguláris erőinek részét képezi. Emellett léteznek külön civil védelmi hálózatok – mint amilyen a Legioni Ukraini (Ukrajna Légiói) vagy a Totális Ellenállás.

A kiképzést többnyire a 2014-15-ös, Donyeck, Ilovajszk, Debalceve melletti harcok veteránjai tartják, a jelentkezők elméleti és gyakorlati oktatást, egészségügyi képzést és jogi ismereteket kapnak. Utóbbi elsősorban a fegyverek beszerzésére, tartására és használatára vonatkozik.

„A ciprusi vagy a svájci hadsereg tagjai is otthon tartják a fegyvereiket és a teljes felszerelésüket, én is beszereztem mindent” – mondta a harkivi Legio Ukraini vezetője. Alekszandr Horbatenko szerint ez azért is fontos, mert így a fegyverraktárakat nem tudja blokkolni egy ellenséges csoport – ahogyan az történt 2014-ben a harcok kezdetén a mára szakadárokká vált területeken.

A kiképzéseket országszerte hétvégente tartják, a kurzusok több hónapig tartanak. Van már olyan katona is, aki azután döntött szerződéses szolgálat mellett, hogy előtte végigcsinálta valamelyik civil önvédelmi szervezet teljes kiképzését. Ezek a civil önvédelmi szervezetek szorosan együttműködnek a hadseregbe idén már külön költségvetéssel hivatalosan is betagolt, szintén önkéntes mozgalomból kinőtt teroborona hálózat helyi egységeivel.

„Egy dolog az elmélet, egy másik éles helyzetben kivitelezni azt. Az újraélesztési gyakorlatokat például úgy csináljuk, hogy hangfalból dörögnek a puskalövések, mi pedig ordibálunk a vizsgázó körül” – mondta egy harkivi önkéntes védelmi szervezet vezetője. A cél nemcsak az, hogy visszaadják az elméletben és gyakorlatban megtanultakat, hanem hogy felmérjék saját képességeiket, és felmérjék, mire képesek csapattársaik – írta az Ukrajna Légiói kijevi vezetője, Olekszij Szannyikov.

„Hogy mennyien vagyunk? Sokan!” – a harkivi teroborona egyik tisztje szerint elég ennyit tudni háborúközeli időkben az adatokról. A küzdelem azonban az információs térben is zajlik, az erő megteremtése mellett a mutogatása is fontos, így a védelmi minisztertől, Olekszij Reznyikovtól azt is tudni, hogy békeidőben 10 ezer önkéntese lesz a teroborona hálózatának, fegyveres támadás esetén ez rögtön 130 ezerre vihető fel – legalábbis ez a terv. 2025-től Ukrajna a GDP három százalékát költi a védelmi erőkre.

A „nemzeti ellenállás alapjai” címet viselő, idén életbe lépett törvény alapján a teroborona egységeiből 150 zászlóaljat hoznak létre Ukrajnában. Zászlóaljat kell alakítani minden megyében és ezen kívül külön minden, 900 ezer főnél népesebb városban. Ilyenből a 47 milliós Ukrajnában – az egykor egymilliós Donyeck nélkül – négy van: Kijev, Harkiv, Odessza, Dnipro. Ezeket a zászlóaljakat hivatalosan 2022. február 15-ig kell létrehozni. Elsősorban nem közvetlen harci feladatokra szánják őket, hanem logisztikai munkákra, épületek őrzésére, de a kiképzési tervek alapján más, élesebb harci feladatok ellátására is képesnek kell lenniük.

Lényegében könnyűgyalogságról van szó, amelyik az általa ismert lakott területen és a határ védelmére is bevethető, és alkalmas ellenséges diverzáns akciók megakadályozására is. A teroborona tartalékosai szerződést kötnek a fegyveres erőkkel – nem fordulhat elő tehát az, ami a helyzetet ismerők szerint 2014-ben nagyon is megtörtént, amikor a hadsereg papíron meglévő ezer tartalékosából végül csak 20 ember jelent meg a kijelölt helyszínen.

A teroborona szerződéses tartalékosa lehet minden tartalékos tiszt, 18 évnél idősebb, hadköteles, akár szolgálati tapasztalattal még nem rendelkező személy, férfi vagy nő egyaránt. A tanfolyam elvégzéséért egyszeri pénzösszeget is kapnak a résztvevők, a tartalékosok pedig a szolgálat idején napidíjra jogosultak. Februárban Volodimir Zelenszkij elnök a szerződéses katonák fizetésének fokozatos emeléséről is rendelkezett. Jelenleg 10 ezer hrivnya (1 hrivnya 12 forint) egy szerződéses katona alapfizetése, ez a fronton 17, további kiegészítésekkel együtt 35 ezer hrivnyára is felmehet.

Oroszország tavaly kezdett bele nagy csapatösszevonásba, tavasszal, majd ősszel. Decemberben pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök előállt egy követeléslistával, amelyet a Nyugatnak címzett: a Kreml azt akarja elérni, hogy a NATO deklarálja, hogy Ukrajna sosem lesz a katonai szövetség tagja, és szoros katonai együttműködést sem folytat vele, a NATO pedig infrastruktúrájával húzódjon vissza oda, ahol 1997-ben – azaz a NATO Magyarországot is érintő bővítési köre előtt volt.

Ezt Ukrajna és a NATO is elutasította, Kijev mellett katonai szállításokkal és diplomáciai nyilatkozatokkal is kiállt az EU, az Egyesült Államok és a NATO is. Haderőfejlesztés címén Ukrajna felderítési eszközöket, páncéltörőket is kapott, Törökországtól Lengyelországon és Nagy-Britannián át az Egyesült Államokig külföldi országoktól. Formálódik egy szorosabb brit–lengyel–ukrán katonai együttműködés is.

A belső hangulatváltozást jól jelzi az önkéntesek kiképzésének felpörgetése is. Az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a jelentkezők száma a teroborona és az azzal együttműködő civil védelmi szervezetekbe az ország minden részén.

A külföldi útjaink, helyszíni riportjaink is az olvasóink támogatásából valósulnak meg. Ha fontos önnek is, hogy elsőkézből, hitelesen tájékozódhasson, támogassa a munkánkat!

Kapcsolódó