A Kremlt felelősségre fogjuk vonni – reagált az Európai Bizottság elnöke

2022. február 24. – 06:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ursula von der Leyen a Twitteren azt írta, hogy az Európai Unió felelősségre fogja vonni Oroszországot az Ukrajnát ért – szerinte – indokolatlan támadásért.

„Ezekben a sötét órákban gondolataink Ukrajnával és az ártatlan nőkkel, férfiakkal és gyerekekkel vannak, akiknek szembe kell nézniük ezzel az indokolatlan támadással, és féltik az életüket” – írta Von der Leyen a Twitteren. „A Kremlt felelősségre fogjuk vonni” – tette hozzá.

Ebben a cikkben folyamatosan követjük a csütörtöki eseményeket, miután magyar idő szerint hajnali négy körül Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az eddigi események:

  • Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el magyar idő szerint csütörtökön hajnali négy körül Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában. Habár azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, szinte azonnal megkezdődtek a támadások.
  • A CNN élő adásában is lehetett hallani Kijevben a robbanásokat. Orosz csapatok szálltak partra Odesszában és Mariupolban, és a rakétatámadások célpontjai ukrán vadászgépek egy Kijev melletti repülőtéren.
  • Legalább hét „erős” légicsapás érte a Kijev külterületén lévő Vaszilkovszkij repülőteret, ahol az ukrán hadsereg vadászbombázóit tartják.
  • Az ukrán külügyminiszter azt mondta magyar idő szerint hajnali fél 6-kor, hogy Putyin „épp most indította el Ukrajna teljes körű invázióját”.
  • Putyin felszólította a kelet-ukrajnai harci övezetben tartózkodó ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és térjenek vissza otthonaikba.
  • Volodimir Zelenszkij megerősíttete, hogy rakétatámadás érte Ukrajnát és hadiállapot kihirdetésére szólította fel nemzetbiztonsági és védelmi tanácsát.
  • Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a háború a legrosszabb forgatókönyv.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!