A háború a legrosszabb forgatókönyv – reagált Szijjártó Péter, miután az oroszok támadása megindult Ukrajnában

2022. február 24. – 06:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása. Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak”

– írta a Facebook-oldalán a külügyminiszter.

Ebben a cikkben folyamatosan frissítve követjük az eseményeket: az orosz csapatok támadást indítottak azonnal, miután beszédében különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében.

Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a dokumentumot, amivel elismerte két kelet-ukrajnai szakadár tartomány, Donyeck és Luhanszk függetlenségét, majd hosszas történelmi fejtegetést követően lényegében azt állította, Ukrajna a 2014-es forradalom után elveszítette szuverenitását, és külső, nyugati irányítás alá került. A két kelet-ukrajnai szakadár terület orosz elismerése és az azonnal odavezényelt orosz „békefenntartók” alapvetően új helyzetet teremtenek a hónapok óta húzódó konfliktusban, és közelebb lökte a régiót a háborúhoz.

Szerdán az interneten is szintet lépett a 2014 óta folyó kiberháború: Túlterheléses támadás bénított meg több ukrán kormányzati honlapot; a parlament, az egészségügyi és külügyminisztérium, a biztonsági szolgálatok honlapjai, sőt, banki rendszerek is leálltak egy időre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!