Márki-Zay: A magyar miniszterelnök a Nyugat legnagyobb árulója, Putyin legfontosabb kitartottja

2022. február 24. – 08:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiállnak Ukrajna mellett és a magyar kormány oroszbarát politikáját támadják az ellenzék vezető politikusai. Összeszedtük, hogyan reagált Márki-Zay Péter, Róna Péter és a pártelnökök arra a hírre, hogy Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát.

„1956-ban megtanultuk, milyen az, amikor egy független államot megszállnak az oroszok. Most a szemünk előtt történik ugyanez: Vlagyimir Putyin Oroszországa megtámadta Ukrajnát” – reagált az orosz támadás hírére Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje. „Tegnap Putyin kitartottja, Orbán Viktor még bennünket támadott azzal, ami a NATO álláspontja, ma pedig már kényszeresen ő is ugyanezt szajkózza a propagandáján keresztül. A megszokott szélkakas-tempó.”

Márki-Zay Facebook-posztjában számonkéri Orbánt, amiért a miniszterelnök még nem ítélte el az oroszok által indított háborút és Putyin lépéseit.

„A magyar miniszterelnök nem más, mint a Nyugat legnagyobb árulója, Putyin legfontosabb kitartottja. Elítéljük az oroszok által indított háborút, kiállunk Ukrajna és a kárpátaljai magyarok mellett”

– írja az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Az Egységben Magyarországért köztársaságielnök-jelöltje közleményben ítélte el Putyin és Oroszország agresszióját Ukrajna ellen. „Ha előbb nem, 2021. decemberétől világosak voltak Putyin szándékai: az egykori szovjet birodalmi zóna felélesztése! – írja Róna Péter.

„Sorsdöntő órákat élünk. Most dől el, hogy a szabad világ képes-e egységesen fellépni az elnyomó putyini terjeszkedéssel szemben.”

Róna szerint most még nyilvánvalóbbá vált, hogy mennyire károsak voltak Orbán Viktor lépései, amivel nehezítették a Nyugat egységes fellépését Putyinnal szemben.

„Társadalmi megegyezés van abban, hogy hazánk Szent István óta a Nyugathoz kíván tartozni, nem az orosz érdek övezethez. Ez forog most kockán! Bízom abban, hogy minden demokratikus meggyőződésű honfitársam, pártállástól függetlenül, velem együtt ítéli el az orosz lépést és szilárdan sorstársaink, a balti államok, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és a demokratikus világ oldalán áll” – írja az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje.

Gyurcsány Ferenc: A magyar kormány most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé

„Oroszország agresszor. Megtámadott egy független, szuverén államot. Háború van a szomszédban. Akkor lépni kell nekünk is.” Így kezdi Facebook-posztját Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke csütörtök reggel.

„A magyar kormány, amely régóta sajátos, a közös európaitól eltérő orosz politikát folytatott, most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé! Beszéljen világosan, ítélje el az agresszort! Meg tegye meg, amit megtehet”

– fogalmazott Gyurcsány. Azt javasolja a kormánynak, hogy függesszék fel a paksi beruházást, valamint a Szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról szóló tárgyalásokat, és fejezzék ki szolidaritásukat Ukrajnával, az ukrán néppel, valamint mondják ki világosan, hogy Ukrajna határai sérthetetlenek. „Szóval viselkedjen becsületesen. Esetleg olvassa el ma reggel Teleki Pál miniszterelnök búcsúlevelét. Ugye érti, hogy miért!?” – tette hozzá a DK elnöke.

Karácsony: Budapest felkészül a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésére

„A magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc. A magyar kormánynak vissza kell szereznie a cselekvőképességét, amit Orbán Viktornak Putyinnal kötött üzletei, és az orosz érdekeknek a magyar és az európai érdekekkel szemben folytatott kiszolgálása béklyóz” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. Magyarország biztonságát, az európai békét Karácsony szerint csak az európai és a transzatlanti együttműködésben való részvétel és a közös cselekvés biztosítja. „Ebben Magyarország, a magyar kormány nem lehet tovább a probléma része, csakis a megoldása.”

A főpolgármester azt írja, Budapest része annak a nemzetközi együttműködésnek, amely „elítéli az orosz agressziót, és kiáll a most támadás alatt lévő ukrán főváros, Kijev mellett”. Ezért is tűzték ki az ukrán nemzeti zászlót a Városházára.

„Sajnos most készülnünk kell arra, hogy a máris sok szenvedést követelő orosz agresszió következményei bennünket is elérnek” – folytatja a bejegyzést Karácsony. „Éppen ezért a Fővárosi Operatív Törzs elkezdte annak felmérést, milyen feladatok hárulnak a fővárosra a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésében.”

„Orbán éveken át Putyint erősítette a Nyugattal szemben. És most Putyin lerohant egy szuverén államot. Ukrajna ma orosz fegyverekre ébredt. Nekünk, magyaroknak ismerős ez” – írja Facebook-bejegyzésében Jakab Péter, a Jobbik elnöke. „Átéltük párszor a történelmünk során. Nem akarjuk újra. Aki a támadókat erősíti, aki kiszolgálja őket politikailag és gazdaságilag, az veszélyezteti nemcsak a békét, de a szuverén Magyarországot is.”

„Orbán, Putyin trójai falova. És immár a hazánkra leselkedő legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat. Kiállunk Ukrajna mellett!”

„Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát. A Momentum elítéli a háborús agresszió minden formáját” – reagált röviden a hírre Donáth Anna, a Momentum elnöke.

„Az erőszak semmilyen körülmények között sem lehet az érdekérvényesítés eszköze, ezért az MSZP társelnökeiként elítéljük az orosz agressziót! Elvárjuk, hogy Orbán Viktor is ítélje el Putyin háborúját” – írja közleményében Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan. „Az emberi életek védelme érdekében minél hamarabb be kell szüntetni a harcokat, és tárgyalóasztalhoz kell ülniük az érintetteknek!”

„Kitört a háború. Orbán és az orosz Barátságért érdemrenddel kitüntetett Szijjártó megint a rossz oldalra navigálták Magyarországot. Mi Ukrajnával, Európával és a békével vagyunk. Nem a diktátor Putyinnal” – írja Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

„A szomszédságunkban sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be, mégpedig a háború” – élő videóban jelentkezett be csütörtök reggel Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter szerint a háborút még a legnagyobb és legerősebb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudták megakadályozni. „Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett” – fogalmazott, hozzátéve, Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésen részt vesz, amelyek a koordinált válaszreakciót készítik elő.

Szijjártó megerősítette, hogy az ukrajnai nagykövetség működik, és azt kérte az Ukrajna keleti és középső részein tartózkodó magyar állampolgároktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kijevi nagykövetséggel. A teljes bejelentést itt tudja elolvasni.

A háború legfontosabb fejleményeit pedig percről percre követjük ebben a cikkben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!