Szijjártó Péter: Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

2022. február 24. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A szomszédságunkban sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be, mégpedig a háború” – élő videóban jelentkezett be Szijjártó Péter, miután Oroszország hajnalban megtámadta Ukrajnát. A magyar külügyminiszter szerint a háborút még a legnagyobb és legerősebb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudták megakadályozni.

„Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.”

Azt is mondta a külügyminiszter, hogy Magyarországa ma is minden olyan szövetségesi egyeztetésen részt vesz, amelyek a koordinált válaszreakciót készítik elő.

„A legfontosabb feladatunk, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljunk” – fogalmazott Szijjártó. Az ukrajnai nagykövetség működik, az imént beszélt a külügyminiszter a kijevi nagykövettel, aki arról tájékoztatta, hogy Kijev belső részeiben a helyzet egyelőre nyugodt, harci cselekményeknek nincs nyoma. A nagykövetségi munkatársak biztonságban vannak, az ukrán nemzeti gárda megkettőzte a nagykövetség védelmét – tette hozzá Szijjártó. Azoktól a magyar állampolgároktól, akik Ukrajna keleti és középső részein tartózkodnak jelenleg, Szijjártó azt kérte, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kijevi nagykövetséggel, amely biztonságot nyújt nekik.

„Kárpátalján egyelőre nyugalom van, folyamatos a kapcsolat az ottani magyarság vezetőivel, illetve a főkonzulátusainkkal” – folytatta a külügyminiszter. „Amennyiben további lépésre van szükség, akkor azokat természetesen időben és gyorsan megtesszük, és amint lehet, a közvéleményt is informáljuk.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!