Joe Biden: A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot

2022. február 24. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban bejelentette, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, és egyúttal azt is nyilvánvalóvá tette, hogy minden külső beavatkozást megtorol. A fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

Joe Biden amerikai elnök szerint Oroszország szándékosan indított háborút Ukrajna ellen, ami katasztrofális emberveszteséggel és szenvedéssel jár majd – írta amerikai idő szerint szerda éjszakai közleményében – írta az MTI.

„Egyedül Oroszország a felelős a támadás követelte emberéletekért és a pusztításért. Az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei egységes és határozott módon fognak reagálni. A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot”

– áll a Fehér Ház által kiadott közleményben. Biden csütörtök reggel a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel fog tárgyalni a további lépésekről. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter a NATO Oroszország ukrajnai inváziójára adandó összehangolt válaszáról egyeztetett Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium.

Jens Stoltenberg éles szavakkal ítélte el Oroszország támadását Ukrajna ellen, és bejelentette, a szövetségesek összeülnek, hogy levonják a következtetéseket Moszkva „agresszív cselekményeiből”.

„Ismételt figyelmeztetéseink és a diplomáciai párbeszédre intő szüntelen erőfeszítéseink ellenére Oroszország az agresszió útját választotta egy szuverén és független ország ellen” – írta Stoltenberg csütörtök hajnali közleményében, az euroatlanti biztonság elleni súlyos támadásnak nevezve a műveletet. A főtitkár az orosz katonai akció azonnali leállítását, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartását követelte. „Ukrajna népe mellett állunk ebben a rettenetes időszakban. A NATO mindent meg fog tenni szövetségeseinek védelme érdekében” – mondta Stoltenberg.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt közölte, Nagy-Britannia és szövetségesei határozott választ adnak az Ukrajna elleni orosz támadásra. A Twitteren megjelent első hivatalos reakciójában azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a vérontás és a rombolás útját választotta, amikor elrendelte az Ukrajna elleni indokolatlan támadást.

Klaus Iohannis román államfő és Nicolae Ciuca miniszterelnök is határozottan elutasította az Ukrajna elleni orosz támadást – írta az MTI. „Románia a demokratikus nemzetközi közösséggel együtt határozottan elutasítja ezt a felelőtlen viselkedést, amely aláaknázza a nemzetközi kapcsolatok alapjait, és a nemzetközi jogrendet” – áll Klaus Iohannis állásfoglalásában.

A román államfő szerint Oroszország újfent bizonyította, hogy nem érdekli az európai és euro-atlanti közösség által kezdeményezett építő és felelős párbeszéd, és erővel próbálja érvényesíteni az úgynevezett érdekszférák iránti igényét. Iohannis teljes szolidaritásáról biztosította Ukrajnát, a katonai agresszió azonnali feltétel nélküli leállítására és az orosz csapatok kivonására szólított fel. Közölte: Románia kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő is a támadások azonnali leállítására szólította fel Oroszországot csütörtökön reggel. Twitter-oldalán azt írta: „határozottan elítéljük Oroszország agresszióját és Ukrajna elleni invázióját. Ez az indokolatlan támadás Ukrajna szuverenitása és a nemzetközi jog durva megsértése”. Kijelentette, hogy a konfliktus kizárólag Oroszország felelőssége.

A spanyol kormány elítéli Oroszország Ukrajna elleni támadását – közölte Pedro Sánchez miniszterelnök csütörtökön – írja az MTI. A miniszterelnök a Twitter-oldalán fejezte ki szolidaritását az ukrán kormánnyal és az ukrán néppel. „Továbbra is szoros kapcsolatban vagyunk partnereinkkel és szövetségeseinkkel az Európai Unióban és a NATO-ban, hogy összehangoljuk válaszunkat” – írta.

Mario Draghi olasz miniszterelnök „indok nélkülinek és nem igazolhatónak” ítélte meg Oroszország katonai műveletét – írta az MTI. Azt írta, európai és NATO-szövetségeseikkel azonnali válaszlépéseken dolgoznak. A miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, készenlétbe helyezték többek között az országos biztonsági erőket és a polgári védelmet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!