Törvénymódosításra lenne szükség az ukrajnai menekültek befogadásához

2022. február 24. – 14:23

frissítve

Törvénymódosításra lenne szükség az ukrajnai menekültek befogadásához
Ukrajnából érkezők a magyar-ukrán határnál, Beregsurány közelében – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindazok, akik magyar állampolgársággal (is) rendelkeznek, természetesen bármikor hazatérhetnek és itt is maradhatnak. Ugyanakkor a várható menekülők többsége feltehetőleg nem magyar állampolgár” – hívta fel a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság arra, hogy a hatályos magyar törvények alapján az Ukrajnából a háború elől menekülőket aligha fogadja majd be Magyarország, ahogyan azt Orbán Viktor megígérte.

Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát, a háború hírérre több ország is jelezte, hogy készek a harcok elől menekülő ukránok befogadására. Lengyelország befogadóközpontokat létesít az ukrán határ közelében. Eközben Kárpátaljáról az emberek megrohamozták a boltokat és benzinkutakat, és nagy számban elindultak Magyarország felé. Minderről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Orbán idevágó befogadási ígéretét ugyanakkor cáfolták a civil jogvédők, akik szerint mindennek nemcsak az az oka, hogy konkrétan nem rendelkezik hazánk a megfelelő hellyel és kapacitással, hiszen „az elmúlt öt évben leépített menekültügyi infrastruktúra, a bezárt és elhagyatott táborok jelenleg teljesen alkalmatlanok néhány száz embernél több befogadására”. A Helsinki Bizottság szerint ennél jóval nagyobb probléma a jogi környezet, hiszen

menedékkérelmet sem a határon, sem Magyarországon nem lehet benyújtani 2020 májusa óta. Azokat, akik jogszerűtlenül tartózkodnak Magyarországon (például nincs érvényes útlevelük, vagy 90 napnál tovább tartózkodnak), a magyar hatóságok mindenféle eljárás nélkül a határkerítés szerb oldalára kényszerítik, tekintet nélkül arra, hogy honnan érkeztek és kik ők.

Emlékeztettek persze arra, hogy a nem menekültként érkező ukrán állampolgár érvényes okmányokkal, vízum nélkül 90 napot tartózkodhat a schengeni övezetben – azaz a határt szabályosan átléphetik.

Ugyanakkor ők semmilyen ellátásra nem jogosultak, munkát nem vállalhatnak, pusztán fizikailag maradhatnak, legfeljebb 3 hónapot.

A civil jogvédők szerint a kormány előtt két lehetőségek áll; az egyik szerint „azonnal módosítják az egyébként is jogsértő szabályokat és lehetővé teszik, hogy emberek menedéket kérjenek a határon vagy az ország területén”, ám ha ezt nem teszik, a második lehetőség az, hogy kormányhatározatot fogadnak el arról, hogy az Ukrajnából menekülőket – élve az EU jog által adott lehetőséggel – átmeneti védelemben részesítve, menedékesként ismeri el a magyar állam, ezzel biztosítva, hogy minimális ellátásra legyenek jogosultak, és akkor is jogszerűen tartózkodhassanak itt, ha elmúlt a 90 nap a vízummentes tartózkodásra.

A Magyar Helsinki Bizottság kiemelte: ők biztosan segíteni fogják az Ukrajnából menekülőket. „Ahogy eddig, ezután is számíthatnak ránk a menedékkérők: szakszerű és ingyenes jogi segítséget nyújtunk nekik a tanácsadástól a képviseletig” – írták.

A helyzettel kapcsolatban Tompos Márton, a Momentum szóvivője Facebook-oldalán követelte, hogy a kormányoldal változtasson a szabályokon.

Az orosz támadás első reggelének legfontosabb híreit ebben a cikkben gyűjtöttük össze. A fejleményeket percről percre közvetítjük ebben a cikkben. Amit pedig tudni lehet:

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban elrendelte katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Azt mondta, nem Ukrajna megszállása a cél, de szinte azonnal megindultak a támadások.
  • Több városból is légicsapásokról, tüzérségi támadásokról érkeztek hírek. Az ukrán határőrség szerint ezek után északról, keletről és délről is orosz katonai járművek hatoltak be.
  • Az orosz hadsereg szerint a katonai repülőtereket és a légvédelmi létesítményeket támadták, de Kijevben több lakóépület is megsérült.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hadiállapotot vezetett be, és folyamatosan tárgyal a világ vezetőivel. „A világ velünk van” – írta.
  • Egyelőre nem tudni biztosat az áldozatok és sérültek számáról. Az ukrán rendőrség hét, a belügyminisztérium nyolc halálos áldozatról és kilenc sérültről számolt be.
  • Putyin a beszédében soha nem tapasztalt megtorlást ígért annak, aki kívülről be akarna avatkozni, és az atomarzenált is felemlegette.
  • Beszéltünk helyiekkel, az orosz határhoz közeli Harkivban pánik van, Kramatorszkban nyugalom. Kijevben sokan a metrókban keresnek menedéket, a kivezető utak beálltak.
  • Itt gyűjtöttük össze a videókat az orosz csapásokról, vonuló katonai konvojokról.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!