Megindultak Magyarország felé a háború elől menekülő kárpátaljaiak

2022. február 24. – 13:07

frissítve

Megindultak Magyarország felé a háború elől menekülő kárpátaljaiak
Ukrajnából érkezők Beregsuránynál, az ukrán-magyar határon – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát, a háború hírérre több ország is jelezte, hogy készek a harcok elől menekülő ukránok befogadására. Lengyelország befogadóközpontokat létesít az ukrán határ közelében. Eközben Kárpátaljáról az emberek megrohamozták a boltokat és benzinkutakat, és nagy számban elindultak Magyarország felé.

Máris hatalmas sorok alakultak ki a magyar–ukrán határátkelőknél: a két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába. Az M1 tudósítója a csapi vasútállomáson járt, tudósítása szerint főleg azok a fiatal fiúk akarnak kijutni Ukrajnából, akik katonakötelesek. A Reuters a beregsurányi átkelőnél fotózta a Kárpátaljáról menekülőket.

Ukrajnából érkezők a beregsurányi határátkelő közelében – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
Ukrajnából érkezők a beregsurányi határátkelő közelében – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán arról beszélt, hogy több tízezer menekült befogadására kell felkészülniük. Ugyanazon a napon Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjába, amiről ki is posztolt egy videót. Ebben pár másodpercre felvillan a honvédség egyik műveleti szobájában lévő térkép, amely szerint 600 ezer menekülttel számolnak a Kárpátokon túlról. A videó végén Orbán is elmondja, hogy a hadseregnek fel kell készülnie arra, hogy „ha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek”.

A magyar Ökumenikus Segélyszervezet is aktivizálta magát a háborús konfliktus miatt, és felkészült, hogy ellássa a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekülteket. A beregszászi központjuk mellett Lvivben is koordinációs központot hoznak létre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!