Benkő Tibor: Több tízezer menekült befogadására is fel kell készülnünk

2022. február 23. – 19:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Sokféle információ kering azért az éterben, mi elsősorban azt támogatjuk, hogy békés úton kell kezelni a helyzetet” – mondta az ATV-ben Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter szerint

„mi továbbra is azt támogatjuk, hogy a kialakult konfliktust békés úton, tárgyalóasztal mellett oldják meg. A háborúval mindegyik fél csak veszít.”

Benkő szerint a magyar kormány teljes mértékben támogatja Ukrajna területi integrációs törekvéseit, de a magyar honvédségnek arra kell felkészülnie, hogy a háborús helyzet ne eszkalálódjon tovább, elsősorban a magyar állam területeit meg lehessen ettől védeni. A miniszter kérdésre arról is beszélt, hogy a kiberműveletek okozta fenyegetettség nem új keletű, az ilyen típusú támadások szerves részei a nemzetközi, hibrid hadviselésnek.

„A magyar honvédséget érintően nem, Magyarországot érintően erre nem tudok válaszolni, de a legutóbbi tájékoztatás alapján nem jellemző” – válaszolta a miniszter arra, hogy az utóbbi napok kibertámadásai növelték-e a magyar védekezőképesség fenyegetettségét.

Benkő Tibor szerint a Magyar Honvédségnek kettős feladatai vannak a jelenlegi helyzetben, egyfelől határvédelmi, másfelől a védekezésre való felkészülést érintő tevékenységekről van jelenleg szó. Beszélt az esetleges menekülthullám fogadására és kezelésére történő felkészülésről is, állítása szerint a magyar katonák számára – békemissziós tapasztalataik nyomán – nem idegen ez a felkészülés. Benkő Tibor kérdésre azt is elmondta:

több tízezer menekült befogadására is fel kell készülni.

A honvédelmi miniszter szerint a katonaságnak arra is készülnie kell, hogy Magyarország területét, és annak biztonságát mindennemű katonai cselekménytől óvja, ezért katonákat és haditechnikai eszközöket csoportosítanak az ország keleti térségébe. Benkő kiemelte: nem azért mennek oda, hogy a kárpátaljai lakosságot elriasszák, hanem éppen azért:

„mert mi ennek a térségnek a biztonságáról gondoskodni akarunk.”

Elmondása szerint a Magyar Honvédség mostani felkészülése és önállósága – azaz, hogy ebben nem kértük a NATO segítségét – nem „különcködés”, hanem éppen a NATO tagjaiként fontos tevékenységek elvégzése. Úgy vélte, hogy azok a NATO-tagállamok, amelyek fegyvert küldenek Ukrajnának, okkal és céllal tehetik ezt, és szerinte mindez nem a békét szolgálja, a magyar kormány azonban azért nem tesz eleget ennek az ukrán kérésnek, mert nem kíván beavatkozni a két ország konfliktusába.

Az ukrán-orosz válságról beszélt Benkő szerda reggel az állami televízió műsorában is. A honvédelmi miniszter szerint rendkívül bonyolult a helyzet. Oroszország nem úgy cselekedett, amit sokan vízionáltak, és nem támadta meg Ukrajnát, hanem azt választotta, hogy az újonnan alakult népköztársaságok kérésére bevonul azok területére és ott békefenntartói feladatot lát el.

„Olyan megállapodást kötöttek, amely garantálja, hogy ott orosz katonák tíz évre békefenntartói feladatot lássanak el. Ez felveti annak a lehetőségét is, hogy amennyiben Ukrajna megtámadja ezeket a népköztársaságokat, akkor egyúttal magát Oroszországot is támadja, hiszen a kölcsönös segítségnyújtás ezt is tartalmazza. Nem szűnt meg tehát a háborús veszély”

– ismételte meg lényegében szó szerint az orosz álláspontot Benkő Tibor az állami televízióban. A honvédelmi miniszter szerint Magyarországnak és a magyar honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülnie, de azért a szövetséges országokkal együtt „hazánk elkötelezett az európai béke és biztonság terén”.

Az orosz-ukrán válságról részletesen és folyamatosan tudósítunk a Telexen, beszámoltunk arról is, hogy Vlagyimir Putyin hétfő esti, sérelmekkel tűzdelt deklarációja, Luhanszk és Donyeck (báb)államiságának a kelet-ukrajnai szakadár területeknél ágyúdörgéssel és a tűzszünet gyakori megsértésével kísért orosz elismerése, és az orosz „békefenntartó” csapatok Kelet-Ukrajnába tervezett bevonulása után úgy tűnik, nagyon-nagyon nehéz lesz elkerülni a további erőszakot.

Az orosz–ukrán konfliktusról írt cikkeinket ezen a linken lehet megtalálni.

Ha arra kíváncsi, hogy mi történt kedd óta Kelet-Ukrajnában, azt ezen a linken lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!