Több ezren gyűltek össze a pályaudvaron Lvivben, aki csak teheti, menekül Ukrajnából

2022. február 27. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap hajnalban érkeztünk meg Lvivbe, ahová a hírek szerint rengetegen érkeznek Ukrajna más részeiről. A szállásunkon is nagyrészt olyan emberekkel találkoztunk, akik Kijevből vagy Harkivból menekültek el a harcok elől. Közben a központi pályaudvar gyakorlatilag megtelt emberekkel, több ezren zsúfolódtak össze a váróban és a peronokon.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Kicsit olyan érzésünk van, mintha a Keleti pályaudvart látnánk 2015-ből. Nagyon sok egészen pici gyereket látni a tömegben, de sokan menekülnek a háziállataikkal: kutyával, macskával, madarakkal.

Az ukránokon kívül kínaiakkal, svédekkel, ecuadoriakkal, nigériaiakkal és marokkóiakkal is találkoztunk. Sok az egyetemista, akik valamelyik ukrán városban tanultak eddig, és most próbálják minél gyorsabban elhagyni a háború sújtotta országot. A legtöbben Lengyelországba akarnak eljutni, a lengyel határ innen légvonalban körülbelül 80 kilométer, de volt, aki Magyarországot célozta meg.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Nagy a bizonytalanság, ellentmondó információk keringenek arról, hogy egyáltalán indul-e ma vonat a lengyel határhoz, és hogy kit engednek fel rá. Később helyszíni riporttal jelentkezünk a lvivi helyzetről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!