Felfüggeszti az együttműködést a New York-i Metropolitan Opera minden Putyint támogató művésszel és szervezettel

2022. február 28. – 05:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Peter Gelb, a világhírű Metropolitan Opera (Met) igazgatója bejelentette: az Ukrajnával való szolidaritás jegyében felfüggesztik az együttműködést minden olyan művésszel, szervezettel és intézettel, amely direkt támogatja Vlagyimir Putyint, vagy az orosz kormány támogatását élvezi, írja az NPR.

Gelb szerint a felfüggesztés egészen addig tart, amíg Oroszország nem fejezi be az inváziót és a gyilkolást Ukrajnában, és nem állítja vissza a korábbi rendet, illetve kárpótolja az ukrán embereket.

Azt nem konkretizálta, hogy pontosan melyik intézményekről és előadókról van szó, de az NPR szerint a nyíltan Putyin-párti, szentpétervári Mariinszkij Színházról és azok dolgozóiról lehet szó, így például Valerij Gergijev főigazgatóról és művészeti vezetőről, aki korábban vendégfőkarmester volt a Metben, illetve Anna Netrebko sztárszopránról, aki gyakran fellép a Met színpadán. A Putyinnal közismerten jó barátságot ápoló Gergijevvel egyébként a Carnegie Hall és a bécsi filharmonikusok is megszakították a kapcsolatot. Az orosz művészt otthagyta közben az ügynöke is.

Emellett három európai nagyváros polgármestere is ultimátumot adott Gergijevnek: vagy nyíltan megszakítja a kapcsolatát Putyinnal és elítéli az ukrajnai orosz inváziót, vagy búcsút inthet munkájának a müncheni és a rotterdami filharmonikusoknál, illetve a milánói Scalánál is.

Gergijevhez hasonlóan Anna Netrebko is közismerten jó viszonyt ápol Putyinnal és az orosz vezetéssel. Az operaénekes azóta jelezte: elítéli ezt a háborút, ahogy azt is, hogy arra kötelezzenek művészeket, hogy nyíltan tegyenek politikai állásfoglalást, és határolódjanak el a szülőföldjüktől. Netrebkót egyébként korábban lefotózták Donyeckben az oroszpárti szeparatista vezetővel, Oleg Carjovval, akivel együtt fogták az orosz szeparatista zászlót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!