Putyin készültségbe helyezte nukleáris elrettentő erejét, hétfőn reggel jöhet az ukrán–orosz tárgyalás

Legfontosabb

2022. február 27. – 07:37

frissítve

Putyin készültségbe helyezte nukleáris elrettentő erejét, hétfőn reggel jöhet az ukrán–orosz tárgyalás
Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozón vesz részt Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov orosz fegyveres erők vezérkarának főnökével Moszkvában, Oroszországban 2022. február 27-én – Fotó: Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Kremlin / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő erejét az ukrajnai történések, valamint a NATO szerinte agresszív fellépése miatt.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy ukrán-orosz tárgyalás lesz a Pripjatynál, a belarusz-ukrán határnál, várhatóan hétfő reggel.
  • Harkivból, a második legnagyobb ukrán városból ellentmondó hírek érkeznek, a helyiek azt állítják, visszaszerezték az ellenőrzést városuk felett.
  • Zelenszkij elnök idegenlégiót toborozna, a brit külügyminiszter támogatja a harcolni akaró briteket.
  • Egyre több országból tiltják ki az orosz repülőgépeket, küszöbön a teljes EU-s légtérzár.
  • Az orosz központi bank attól tart, hogy hétfőn megrohamozzák az emberek a pénzautomatákat.
  • Németország százmilliárd dollárral növelte védelmi kiadásait.
  • Ukrajna eljárást kezdeményezett Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.
  • Ferenc pápa fegyverszünetre szólított fel.
  • Kollégáink jelentése szerint Lvivben több ezren gyűltek össze a pályaudvaron, az emberek nyugatra akarnak menekülni a háború sújtotta országból.

Százmilliárd eurós pénzügyi alapot hoz létre a német szövetségi kormány az ország védelmi képességeinek fejlesztésére, és ezentúl minden évben a hazai össztermék (GDP) két százalékát meghaladó összeget fordít erre a célra – jelentette be Olaf Scholz kancellár vasárnap a szövetségi parlamentben.

A német kormányfő szerint az Ukrajna elleni orosz háború korszakforduló az európai történelemben, és ebben az új korszakban sokkal többet kell befektetni Németország biztonságába, hogy megvédjék szabadságukat és demokráciájukat.

Olaf Scholz vasárnap a szövetségi parlamentben – Fotó: Michele Tantussi / Reuters
Olaf Scholz vasárnap a szövetségi parlamentben – Fotó: Michele Tantussi / Reuters

Scholt úgy látja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök – aki Ukrajna lerohanásával kiírta magát a nemzetközi közösségből – fel akar építeni egy orosz birodalmat. Ezért az a fő kérdés, hogy milyen katonai képességekkel rendelkezik, és milyen képességek szükségesek, hogy ellensúlyozzák ezt a fenyegetést. Az új korszak új energiapolitikát is igényel, ezért a többi között gyorsan fel kell építeni két új terminált, amely cseppfolyósított földgáz (LNG), később pedig egy környezetbarát energiahordozó, a zöldhidrogén fogadására is alkalmas lesz. (MTI)

Az ukrán erők visszaszerezték az ellenőrzést a kulcsfontosságú észak-keleti város, Harkiv felett – közölte az érintett ukrán megye kormányzója. A BBC szerint a Telegramon közzétett bejegyzésében Oleh Sznyehubov azt írta: „Az ellenőrzés Harkiv felett teljesen a miénk!”. Majd hozzátette, hogy teljesen megtisztították a települést az ellenséges erőktől.

Az orosz csapatoknak éjszaka sikerült bevonulniuk Ukrajna második legnagyobb városába. A közösségi médiában terjedő felvételeken a betörő orosz és a védekező ukrán csapatok közötti utcai harcokat lehetett látni.

Pénteken kiosztották a regisztrált önkénteseknek a kézifegyvereket Kijevben, akkor bukkant fel az ügynökségi képek között egy jólöltözött kabátos férfi gépkarabéllyal. Mára kiderült, hogy nem más, mint az ukrán parlament legfiatalabb képviselője, a 26 éves Szvjatoszlav Jurasz.

Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Aytac Unal / Anadolu Agency / AFP

Utcai harcok Harkivban – ezzel a címmel jelent meg egy videó az Ukrán Pravda Twitter-oldalán. A videó minden bizonnyal hiteles, mert egy másik szögből már megjelent kép egy kilőtt orosz páncélozott járműről. Ukrajna második legnagyobb városába az oroszok vasárnap reggel törtek be, de erős ellenállásba ütköztek. Erről részletesen ebben a posztban olvashat>>>

A szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Donyeck város egyes kerületeinek vízellátása korlátozott, a település több mint 130 ezer lakosa víz nélkül maradt – számolt be vasárnap közleményében a helyi rendkívüli helyzetek minisztériuma a Telegram-csatornáján.

A három víztározóban van ugyan elegendő víz, de Donyeck öt területén átmenetileg korlátozták a vízellátást. A tárca hozzátette, hogy a szakembereknek sikerült helyreállítaniuk a vízszolgáltatást az egyik, korábban az ukrán hadsereg ágyúzásában megsérült tározóból. A donyecki szűrőüzemben továbbra sincs áram, feladatát egy másik szűrőüzem végzi. (MTI)

A női párbajtőrözők világkupáját ezen a hétvégén rendezték az oroszországi Szocsiban, de már több ország nem küldte el a sportolóit, miután csütörtökön kitört a háború. A nemzetközi szövetség (FIE) eleget tett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásának, és szombat délután félbeszakította a versenyt, az elődöntőt és a finálét már nem rendezték meg. A vasárnapra kiírt csapatversenyt pedig el sem kezdték. A válogatott moszkvai átszállással vasárnap este ér haza Magyarországra.

A május végére kiírt labdarúgó Bajnokok Ligája döntőt az UEFA elvette Szentpétervártól, és Párizsnak adta.

Oroszország vasárnap ismét tárgyalást kezdeményezett Ukrajnával. Egy orosz delegáció a Belaruszban várja az ukránokat 13 óráig. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalást nem, de a helyszínt elutasította. Azt mondta: ők is békét akarnak, és hogy véget érjen a háború, de ahonnan rakétákkal lövik Ukrajnát, ott nem lehetnek őszinte tárgyalások. Zelenszkij szerint lehet Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku a helyszín, ezeket mind felajánlották az oroszoknak. Korábban is próbáltak már tető alá hozni egyeztetést, és több helyszín is felmerült. Miért buktak el ezek? Ebben az összeállításban olvashat róla>>>

Élő adásban borult ki Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb propagandistája, az állami tévében műsort vezető Vlagyimir Szolovjev, mert az ukrajnai orosz invázió miatt bevezetett nyugati szankciók miatt elveszítheti olaszországi luxusvilláját. A ház a Comói-tó mellett van, nem messze George Clooney házától.

Műsorának egyik vendége korábban „A Nyugat egésze elleni” leendő orosz támadásról beszélt, és szerinte az oroszok mostani ukrajnai háborúját nem kéne megszállásnak nevezni, „nevezzük testvéri segítségnek” – mondta. Részletek itt.

Magyarország szerepet vállal az orosz-ukrán konfliktus miatt Kárpátalját is érintő humanitárius válság enyhítésében, így 100 ezer liter üzemanyagot (68 ezer liter benzin, 32 ezer liter gázolaj) juttattak el vasárnap Kárpátaljára, amivel az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálat, a katasztrófaelhárítás működését szeretnék segíteni, Ukrajna ugyanis a háború óta üzemanyag híján van. Szijjártó Péter külgazdaság és külügyminiszter vasárnap, az ukrán-magyar határon fekvő kárpátaljai Csap településen tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a magyar kormány szorosan együttműködik az Ökumenikus Segélyszervezettel az élelmiszerek, higiéniai termékek és más, pl. gyerekápoláshoz szükséges termékek átszállításában. Az első szállítmány már megérkezett, ebben 28 tonna élelmiszer jutott át Kárpátaljára, és a külügy hétfőn „újabb 1 millió eurót biztosít az Ökumenikus Segélyszervezet számára a következő szállítmány összeállításához”.

Szijjártó azt is mondta, hogy minden infrastrukturális előkészülettel kész vannak, hétfőtől hat helyszínen segélypontok működnek majd, a beérkező menekülőket pedig el tudják szállásolni Kelet-Magyarországon. Február 24-e óta az öt határátkelőn 66 ezren jöttek át Ukrajnából. A miniszter kiemelte az ukrán határőrség és a magyar rendőrség példaszerű együttműködését, és azt mondta, olyan gördülékeny a közös munka, hogy már a szlovák-ukrán határra is mennek segíteni: vasárnaptól megkezdik az ott várakozó gyermekek és anyák átszállítását a magyar határra, mert állítólag a szlovák határon már tarthatatlan a helyzet. (Szijjártó Péter Facebook)

Németország, Belgium, Finnország és Románia is lezárja légterét az orosz kereskedelmi repülőgépek előtt az ukrajnai orosz invázió miatt, írja az MTI és több külföldi hírügynökség is sorra számolt be idevágó bejelentésekről.

Több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária már korábban lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt. Moldova már csütörtökön, Észtország szombaton, Ausztria, Dánia, Írország, Izland, Svédország és Németország pedig vasárnap döntött erről.

A Reuters már arról ír, hogy az uniós külügyminiszterek vasárnapi tanácskozásán arról dönthetnek majd, hogy az egész Európai Unió légterét egységesen lezárják az orosz gépek előtt.

Eközben az AtlasFlyer megrajzolta, hogy már jelenleg is így néz ki a repülési útvonal Moszkva és Kalinyingrád tartomány között:

Az ukrán elnök Volodimir Zelinszkij vasárnap reggel harcba hívta Ukrajna mellett az összes külföldi állampolgárt, aki Európáért és a demokráciáért akar tenni. A brit külügyminiszter, Liz Truss erre a felhívásra jelezte, hogy az ország abszolút támogatja az összes olyan brit állampolgárt, aki ebben a nemzetközi légióban részt kíván venni. (BBC)

Az orosz központi bank nyugalomra szólította fel a lakosságot, mivel attól tartanak, hogy a pénzügyi szankciók miatt az emberek megrohamozzák a bankokat és egyszerre túl sok pénzt próbálnak meg felvenni. „Az orosz jegybank rendelkezik a szükséges erőforrásokkal és eszközökkel a pénzügyi stabilitás fenntartásához és a pénzügyi szektor működési folyamatosságának biztosításához” – közölték.

Sorban álló ügyfelek a Sberbank egyik moszkvai fiókjánál február 24-én – Fotó: Vladimir Gerdo / TASS / Getty Images
Sorban álló ügyfelek a Sberbank egyik moszkvai fiókjánál február 24-én – Fotó: Vladimir Gerdo / TASS / Getty Images

Szombaton az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada bejelentette: befagyasztják az orosz központi bank mintegy 630 milliárd dollár (kb. 204 ezer milliárd forint) értékű tartalékát, Oroszország „haditőkéjét”. A szankciók megakadályoznák, hogy a bank eszközöket adjon el a tengerentúlon, támogassa saját bankjait és vállalatait. Emellett számos orosz bankot kizárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, amely kulcsfontosságú a világméretű pénzmozgások zavartalan lebonyolításához. Elemzők azt jósolják, hogy hétfőn a rubel értéke zuhanásnak indul, és az oroszok tömegesen akarják kivenni a pénzüket a bankokból. „Ezek az új szankciók valószínűleg komoly károkat fognak okozni az orosz gazdaságnak és bankrendszerének” – mondta Clay Lowery, az Institute of International Finance ügyvezető alelnöke. (BBC)

A csütörtök óta tartó háború miatt az UNHCR legfrissebb adatai szerint eddig 368 ezren hagyták el Ukrajnát. Lengyelországba 150 ezren mentek, Romániába 43 ezren. A magyar határt 62 ezren lépték át szombat éjfélig. (BBC)

Ukrajna eljárást kezdeményezett Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren. A vádak szerint Vlagyimir Putyin irányításában Moszkva az Ukrajna elleni invázióval megsértette a nemzetközi jogot, és a hadsereg háborús bűncselekményeket követ el offenzíva első percétől kezdve.

„Oroszországot felelősségre kell vonni, amiért manipulálta a népirtás fogalmát, hogy igazolja az agressziót”

– fogalmazott Zelenszkij, aki olyan sürgős határozatot vár, mely egyúttal elrendeli az orosz katonai tevékenység azonnali beszüntetését. Az ukrán elnök azt szeretné, hogy már a jövő héten megkezdődjenek a nemzetközi perek.

Az ukrán védelmi miniszter helyettese, Hanna Maljar közzétett egy listát az orosz veszteségekről. Úgy tudja, hogy 4300 orosz katona vesztette eddig az életét.

Ezen túl megsemmisítettek:

  • 27 repülőgépet
  • 26 helikoptert
  • 146 tankot
  • 706 páncélozott harci járművet
  • 49 ágyút
  • 60 tartályhajót

Ljudmila Denyiszova az ukrán kormány ombudsmanja szerint 210 ukrán civil halt meg az eddigi harcokban és több mint 1100-an sebesültek meg az orosz invázióban.

Ukrajna második legnagyobb városában, a kétmilliós Harkivban is megjelentek az orosz csapatok, a BBC tudósítója, Paul Adams pedig megállapította, hogy itt várhatóak az első komolyabb utcai összecsapások.

Az oroszok úgy látszik, taktikát váltottak, nemcsak körbevették a várost, hanem be akarnak oda vonulni. Erre utal, hogy a páncélosok után közvetlenül a gyalogság nyomul előre. Az ilyen típusú harc mindkét oldalnak kiszámíthatatlan, egyúttal nagy próbatétel lesz a támadóknak is, nemcsak a védelmezőknek.

Szállítójárművek és orosz gyalogság Harkivban – Forrás: @Osinttechnical / Twitter
Szállítójárművek és orosz gyalogság Harkivban – Forrás: @Osinttechnical / Twitter

Állampolgárságtól függetlenül díjmentes, ún. szolidaritási menetjeggyel utazhatnak tovább Záhony állomásról azok az utasok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi célállomásra tartanak. Az intézkedés szombaton éjfélkor lépett életbe, és a magyar határig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség. A szolidaritási jegy csak másodosztályon vehető igénybe, mellé a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. Ezzel a jeggyel a helybiztosítással közlekedő vonatokon elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel. Kizárólag Záhony állomáson vagy az onnan induló vonatokon váltható meg a díjmentes menetjegy. A MÁV-START emellett hosszabb szerelvényeket is biztosít a Záhony-Csap határátmenetben, a legtöbb vonat 6 kocsival közlekedik, de ezekhez szükség esetén további tartalékkocsikat is hozzá tudnak csatolni.

Az éjszakai órákban, szombat este 18 órától vasárnap reggel 8 óráig vasúton közel 1500 fő érkezett Záhonyba, ahol a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt önkéntesei az érkezőknek ellátást biztosítanak, segítenek az ügyintézésben és a tolmácsolásban. A záhonyi állomáson egy 14 kocsis szerelvényt állítottak ki a menekültek részére, vasárnap délelőtt 450 fő tartózkodott rajta. A vasútállomás minden alkalmas helyiségét megnyitották a menekültek számára. (MÁV)

Az ukrán hadsereg azt nem nevezte meg, hogy az ország melyik térségében hajtották végre az alábbi támadást, de az Ukrainska Pravda által is közölt videón látszik, elég nagy pusztítást végzett a török gyártású Bayraktar nevű drón. 8-10 jármű semmisült meg a robbanásokban.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a képen egy orosz páncélozott jármű látható Harkiv városában, amit a katonáik kilőttek. A városba az oroszok vasárnap reggel törtek be, de erős ellenállásba ütköztek.

Megsemmisítettek az ukránok egy orosz páncélozott járművet – Fotó: UKRAINIAN ARMED FORCES / HANDOUT / 2022 Anadolu Agency
Megsemmisítettek az ukránok egy orosz páncélozott járművet – Fotó: UKRAINIAN ARMED FORCES / HANDOUT / 2022 Anadolu Agency

„Bármit is tudsz a magyar csapatokról ne beszélj!” – tett közzé a Facebookon egy fotót a Magyar Honvédség. Arra kérték a lakosságot, hogy se a csapatok mozgásáról, se az érintettek beosztásáról, se dátumokról, se felszerelésről, se feladatról ne számoljanak be sehol, senkinek, se telefonon, se emailen, se Facebookon.

Izrael helyreállítja teljes körű diplomáciai kapcsolatait Lengyelországgal az Ukrajna orosz megtámadása nyomán kialakult háborús válságban – jelentette a helyi médiára hivatkozva az MTI.

Jaír Lapid külügyminiszter bejelentette: a Lengyelországba már régóta kijelölt új izraeli nagykövet, Jákov Livne azonnali kiutazását állomáshelyére, hogy bekapcsolódhasson az Ukrajnából menekülő izraeliek és zsidók megsegítésében.

„Örömmel üdvözöljük az új nagykövetet. Tavaly augusztusban kellett volna megérkeznie, végre befejeződött nem kívánatos késlekedése”- nyilatkozta Pavel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes az Izrael Ma (Jiszrael Hajom) című újságnak. Livnét már tavaly nyáron kinevezték varsói nagykövetté, de nem utazott el állomáshelyére, mert Jaír Lapid ezzel is tiltakozott amiatt, hogy Andrzej Duda lengyel elnök jóváhagyott egy törvénymódosítást, amely megakadályozza újabb követelések benyújtását a nácik által elrabolt zsidó vagyonokért.

A lap szerint a két ország között jelentősen javult a kapcsolat az utóbbi napokban, miután Lengyelország hathatós segítséget nyújtott Izraelnek az izraeli és zsidó civilek Ukrajnából történű evakuálásához és az Ukrajnában állomásozó izraeli diplomaták átutazásának megszervezéséhez.

Krivij Rihben járunk, Ukrajna déli részén, Mikolajiv és Dnyepropetrovszk közt félúton, előbbi várostól 180 kilométerre. A videón azt örökítették meg: a 600 ezres városban hogyan, milyen hangulatban pakolják meg a homokzsákokat, amik jól jönnek majd a védekezéskor. Mikolajiv környékéről összecsapásokat jelentettek vasárnap reggelre virradóra.

Az ukrán határ melletti településeket járva Németh Péter kollégánknak az volt az általános benyomása, hogy a magyar rendőrök kifejezetten segítőkészek a folyamatosan érkező menekültekkel, és a civil szervezetek munkatársait is támogatják.

Reggeltől estig, gyakran nagyon sok túlórát vállalva segítenek a menekülteknek például abban, hol tudnak élelmet vagy éppen fuvart találni. Rendezik az autókat, hogy az önkéntesek hatékonyabban tudják végezni a munkájukat.

Fotók: Németh Sz. Péter / Telex
Fotók: Németh Sz. Péter / Telex

A koordináció nem tökéletes mindenhol, de emberségesen bánnak az érkezőkkel. És sok környékbeli polgármestert, vezetőt is látni a terepen, ők is összedolgoznak a civil szervezetek önkénteseivel.

Lizz Truss brit külügyminiszter szerint az Ukrajna elleni orosz katonai támadás a vég kezdete lehet Vlagyimir Putyin elnöknek. Truss a Sky Newsnak azt is kijelentette, hogy erős és bátor ukrán ellenállást láthatunk, Putyin pedig stratégiai hibát követett el, mert az orosz gazdaságnak jelentős károkat okoznak majd a gazdasági szankciók. A politikus tart attól, hogy a vérontás hosszú ideig eltart, lehet, hogy évekig is. (BBC)

A BBC idézi a brit hírszerzés február 27-i jelentését a helyzetről. Eszerint az ukrán erők már második este harcban állnak az orosz irreguláris erők maradványaival Kijev városában, a harcok alacsonyabb intenzitásúak, mint előző este. Miután erős ellenállásba ütköztek a Kijevtől északra fekvő Csernyihivban, az orosz erők megkerülik a területet, Kijev bekerítése és elszigetelése a cél. Az egyik éjszakai intenzív rakétatüzérségi harc bontakozott ki, majd ezt heves harcok követték az orosz és az ukrán erők között Harkivban. Az orosz erők továbbra is több irányból nyomulnak előre Ukrajnába, de továbbra is kemény ellenállásba ütköznek az ukrán fegyveres erők részéről.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin vasárnap tévébeszédet mondott, ami a Kreml honlapján is megjelent, és ebben a BBC jelentése szerint kiemelte, a különleges hadműveleti parancsnokság, a hadsereg esküjéhez híven, hősiesen teljesíti katonai kötelességét, a szakadár köztársaságok támogatását. „Kifogástalanul végezték szolgálatukat Oroszország népéért, szülőhazánkért. Sok szerencsét és minden jót kívánok nektek és a szeretteiteknek is.”

A Kijevtől délnyugatra fekvő Vaszilkiv polgármestere arról számolt be, hogy orosz rakéták csapódtak be náluk, és kigyulladt a katonai bázis közelében lévő olajterminál. A létesítmény lángokban áll, a lakosságot arra figyelmeztették, hogy zárják be az ablakokat és vizes törülközőkkel védjék magukat a mérgező füsttől.

A lángokban álló vaszilkivi olajterminál – Fotó: Maksim Levin / Reuters
A lángokban álló vaszilkivi olajterminál – Fotó: Maksim Levin / Reuters

Az Oroszország által támogatott szeparatisták közben azt jelentették, hogy ukrán rakéták a szakadár Luhanszk megyében található Rovenki városában az ottani olajterminált találták el.

Németh Péter kollégánk továbbra is járja a határ magyar oldalán lévő településeket. Az ukrán Lesiával is ott találkozott, aki a harcok kitörésekor Kijevből menekült Magyarországra. Édesapja ukrán katonaként harcol valahol, jelenleg nem tud róla semmit.

A nő barátai a magyar-ukrán határ túloldalán várakoztak egy darabig, mert nem tudták, hogy kutyát is áthozhatnak-e. Aztán kiderült, hogy igen, mert a Nébih hozott egy rendeletet arról, hogy bármilyen állatot áthozhatnak a menekültek. Lesiának konkrét terve még nincs, valószínűleg Budapestre megy majd, de az is lehet, hogy később Lengyelországba távozik.

Lesia – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Lesia – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

  • Az oroszok péntek után vasárnap is azt mondják, hogy hajlandók lennének az ukránokkal tárgyalni Minszkben sőt, állításuk szerint már a tárgyalódelegációjuk is elutazott a belarusz fővárosba. Zelenszkij ukrán elnök az ajánlatra nemet mondott, mondván, nem megy olyan országba, ahonnan rakétával fenyegetik hazáját, de több más város mellett Budapestet is egy elfogadható tárgyalási helyszínnek nevezte.
  • A második legnagyobb ukrán városba, Harkivba behatoltak az orosz csapatok.
  • Zelenszkij ukrán elnök külföldi önkéntesekből toborozna idegenlégiót.
  • Hatvankétezer ember jött át a háború kitörése óta Ukrajnából Magyarországra.
  • Az orosz gáz továbbra is érkezik Európába.
  • Háborús hírfolyamunkat itt találja>>>

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nyolcadik danfokozatú, fekete öves dzsúdós, aki az elmúlt években a nemzetközi szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke, egyben az IJF dzsúdós nagykövete volt. A sportág több nagy eseményén személyesen megjelent, többek között a 2017-es budapesti világbajnokságon is.

Putyin dzsúdóruhában – Fotó: MIKHAEL KLIMENTYEV
Putyin dzsúdóruhában – Fotó: MIKHAEL KLIMENTYEV

Az IJF a vasárnap reggeli hivatalos közleménye szerint felfüggesztette Vlagyimir Putyint tiszteletbeli elnöki tisztségéből. Azt is tudatták, hogy az orosz elnököt a sportág nagyköveti posztjáról is felfüggeszti. Azt már pénteken bejelentették, hogy törlik az idei versenynaptárból a májusra tervezett, kazanyi Grand Slam-versenyt. Az IJF elnöke a tenkei származású, magyarul jól beszélő Marius Vizer, a szervezet székhelye Budapesten van.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!