Az oroszok benyomultak Harkivba, egy kulcsfontosságú városba

2022. február 27. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombatról vasárnapra virradó éjjel az orosz csapatok benyomultak Ukrajna második legnagyobb városába, Harkivba. A legtöbb erről szóló hír egyelőre könnyű katonai járművek betöréséről szólt, a kijutó felvételek alapján gyalogsági szállítójárművek és géppuskás katonák hatoltak be a városba, az ukránok őket próbálják meg kiszorítani a mindkét fél számára kulcsfontosságú városból.

A BBC tudósítása szerint az önkormányzati vezető Oleg Szinegubov mondta azt, hogy könnyű katonai járművek „törtek be a városba”. A bejelentés előtt már keringeni kezdett egy felvétel, melyen orosz katonai autók mennek a város utcáin. Szinegubov arra kérte a helyi lakosokat, hogy ne menjenek ki az utcákra, miközben az ukrán fegyveres erők „leszámolnak az ellenséggel”. Véres utcai harcokra lehet tehát számítani.

Harkivban egy gázvezetéket, olajtározót robbantottak fel az oroszok, az ukrán kormányzat arra figyelmeztet, hogy a robbanás környezeti katasztrófát okozhat, és azt tanácsolja az embereknek, hogy az ablakaikat nedves textillel vagy gézzel fedjék el. A CNN szerint a városban meghalt egy civil nő, amikor egy kilencemeletes lakóházat talált el lövedék.

A város nagyon közel, mindössze 30-40 kilométerre van az orosz–ukrán határtól, és Putyin számára stratégiailag fontos településről van szó, az orosz elnök pár nappal ezelőtt is beszélt arról, hogy onnan pár perc alatt elérhetnék a NATO-rakéták Oroszországot, ha ilyen rakétatelepítésre bármikor is sor került volna a katonai szövetség részéről.

Julian Röpcke német újságíró néhány órával ezelőtt geolokációs adatok és a hivatalos ukrán jelentések alapján térképen mutatta meg az orosz csapatmozgások fő zónáit Ukrajnában. A térképen jól látható, hogy főként a Krím félsziget közelében, illetve északon, Kijev felett látványos az oroszok térnyerése. Mint azt az újságíró hangsúlyozza, a térkép nem orosz, hanem ukrán jelentések, illetve nyilvános adatok alapján készült.

forrás: Julian Röpcken
forrás: Julian Röpcken

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!