Mindkét fél tárgyalna, de második nekifutásra sem sikerült tető alá hozni a találkozót Ukrajna és Oroszország között

2022. február 27. – 11:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország vasárnap ismét tárgyalást kezdeményezett Ukrajnával. A BBC jelentése szerint Belaruszba meg is érkezett egy orosz tárgyalódelegáció, amely várja az ukránok küldöttségét. A delegáció a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más hivatalok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből áll. Az orosz küldöttséget Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó vezeti.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalást nem, de a helyszínt elutasította. Az talán valamennyire érthető a részéről, hogy nem tekinthető éppen semleges területnek az az ország, ahonnan az orosz hadsereg támadásokat indít Ukrajna ellen. Zelenszkij ezt mondta:

„Beszélhetnénk Minszkben, de onnan rakétákat indítottak felénk, ott nem lehetnek őszinte tárgyalások. Bármely más város is használható a tárgyalások helyszínéül, mert természetesen békét akarunk, és hogy véget érjen a háború. Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku – ezeket mind felajánlottuk az oroszoknak”

A tárgyalást Gomelben (Homel) tartanák. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: az ukrán fél választotta ki Gomelt a tárgyalások helyszínéül. Az orosz küldöttséget vezető Megyinszkij vasárnap a minszki orosz nagykövetségen azt mondta: az orosz fél kezeskedett az ukrán tárgyalódelegáció biztonságáról, amelynek útvonalát szerinte a felek részletesen egyeztették. Oroszország közép-európai idő szerint 13 óráig várja Ukrajnától a megerősítést, de az oroszok ezúttal a tárgyalások idejére nem fogják felfüggeszteni a hadműveletet Ukrajnában, ahogy ezt korában tették.

Ez már nem az első próbálkozás a két fél közötti tárgyalásra.

Február 25-én, az orosz invázió másnapján Volodomir Zelenszkij ukrán elnök hajlandónak mutatkozott a tárgyalásra. Az elnök ezt akkor mondta, amikor egy videón megmutatta magát, miniszterelnökét és még néhány kollégáját az elnöki palota előtt, ezzel cáfolva a meneküléséről szóló híreket. Pénteken is érkeztek hírek a tárgyalási szándékról. Az ukránok akkor Varsót jelölték meg, de az oroszok nem voltak hajlandók NATO-tagállamba menni. A szervezésbe bekapcsolódott Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, aki New Yorkban az ENSZ vezetőivel találkozva Budapestet ajánlotta az orosz–ukrán tárgyalások helyszínének. Szijjártó elmondása szerint sem az oroszok, sem az ukránok nem utasították el a felvetést, de jelezték, hogy még belső egyeztetéseket folytatnak, mielőtt választ adnak. Jeruzsálem is bejelentkezett arra, hogy helyet adna a békítőtárgyalásoknak.

Február 26-ra kiderült, hogy az ukrán hadsereg nem omlott össze elsőre, és több ponton eredményesen tartóztatta fel az előrenyomuló orosz csapatokat. Szombat reggel ezért Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója meglehetősen magabiztosan azt mondta: országa remek alkupozícióban van, így ha elkezdődnek a tárgyalások, ott már Ukrajna fog diktálni, és feltételeket szabni többek közt Donyeckkel és a Luhanszkkal kapcsolatban.

Ezen a napon a Kreml azt közölte: Vlagyimir Putyin egy időre megállította az offenzívát, amíg arra várt, hogy a tárgyalások elkezdődnek Kijevvel. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint a kijevi vezetés elutasította a tárgyalásokat, ami Zelenszkij tanácsadója szerint nem volt igaz. Ukrajna kész részt venni a tűzszüneti feltételekről szóló tárgyalásokon, de nem fog elfogadni ultimátumokat.

Az orosz csapatok átmeneti leállását egyébként nemcsak ez okozhatta, hanem az is, hogy több problémával találták szembe magukat: például az ukrán hadsereggel, de emellett technikai-logisztikai problémákkal és olajutánpótlási gondokkal is küzdenek. Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni támadás egyik fő célját az ország fegyverzetének leszerelésében jelölte meg. Az oroszok tárgyalási hajlandósága már csak azért is érdekes, mert Putyin emellett az ország „nácitlanításáról”, az általa csak „kábítószerfüggők és alkoholisták bandájának” nevezett, amúgy demokratikusan megválasztott kormány leváltásáról is beszélt, és arra biztatta az ukránokat és a hadsereget, hogy ők döntsék meg az ország vezetését.

Február 26-án éjszaka az orosz erők délen, Harkivnál és Kijevnél is fokozták támadásaikat, de az ukránok továbbra is ellenállnak.

A legfrissebb fejleményeket itt olvashatja>>>

Budapest egyszer már fontos helyszín volt

Budapestnek egyszer már fontos szerepe volt az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásokban, 1994-ben itt írták alá a Budapesti Memorandumot. A megállapodás szerint Ukrajna lemondott a szovjet időszakból származó atomfegyvereiről, cserébe Oroszország szavatolta Ukrajna területi épségét és szuverenitását.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!