Szijjártó New Yorkban tárgyal az ENSZ vezetőivel arról, hogyan lehetne tárgyalóasztalhoz ültetni a háborús feleket

2022. február 26. – 17:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a közmédiának Szijjártó Péter külügyminiszter, aki éppen New Yorkban tartózkodik. Szijjártó az Abdulla Shadiddal, az ENSZ közgyűlésének elnökével
és Rosemary A. DiCaróval, az ENSZ-főtitkár helyettesével ment tárgyalni arról, hogyan tudna az ENSZ hozzájárulni ahhoz, hogy az orosz és ukrán vezetést tárgyalóasztalhoz ülessék.

A magyar külügyminiszter szombaton felajánlotta ukrán és orosz kollégájának telefonon, hogy Budapest szívesen helyt adna egy esetleges béketárgyalásnak. Szijjártó arról beszélt, egyikük sem utasította el a felvetést, de jelezték, hogy még belső egyeztetéseket folytatnak, mielőtt választ adnak.

Szijjártó Péter megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy mostanáig két kárpátaljai halálos áldozatot jelentettek. Egyikük egy magyar férfi, akinek a feleségével már felvették a kapcsolatot, segítséget nyújt neki a külügyi tárca. A másikuk valószínűsíthetően egy ukrán fiatalember.

Egy külügyi művelet keretében úton van Magyarország felé egy néhány tucat főből álló magyar konvoj, az utasait Kijevből hozták ki, vannak köztük nagykövetségi dolgozók, újságírók, nemzetközi szervezetek munkatársai, de Szijjártó nem akart részleteket elárulni róluk, amíg az országba nem érnek. Közölte viszont, hogy Magyarország számos más országnak segített biztonságban hazajuttatni az állampolgárait, többek között tíz jordánt, egy maldív diákcsoportot és 950, Ungváron tanuló indiai diákot is kimenekítettek. A külügy azt is megígérte, hogy szükség esetén vállaljuk sérült ukrán katonák egészségügyi ellátását magyar kórházakban.

A külügyminiszter ismételten hangsúlyozta, hogy álhír, hogy Magyarország bármilyen közös európai szankciót blokkolna Oroszországgal szemben, az ilyen információk terjesztésével kapcsolatban azt mondta, „ha őszintén beszélne, ki kéne sípolni, amit mond”. Itt megragadta az alkalmat az ellenzék éles kritizálására is, arról kezdett el beszélni, hogy „a magyar baloldal rendkívüli veszélyt jelent Magyarországra”, hiszen szerinte először katonákat akartak küldeni Ukrajnába (ennek az állításnak a valóságtartalmát a Telexen itt ellenőriztük), amit később letagadtak, most pedig a szankciók blokkolásáról szóló álhírrel azt kockáztatják szerinte, hogy a kint élő magyarok erőszakos cselekmények áldozatává válhatnak.

Szijjártó Péter New York után Debrecenbe repül, ahonnan Záhonyba utazik Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával tárgyalni az általa kért segítség gyakorlati megszervezéséről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!