Szijjártó felajánlotta a háborús feleknek, hogy tárgyaljanak Budapesten

2022. február 25. – 22:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar külügyminiszter az ukrán elnök hivatalvezetőjének és az orosz külügyminiszternek is felajánlotta, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről – mondta Szijjártó Péter egy péntek esti Facebook-videójában.

A tárcavezető arról beszélt, korábban Minszk és Varsó is felmerült lehetséges helyszínként, de egyikből se lett semmi egyelőre. Szijjártó szerint sem Szergej Lavrov sem Andrej Jermak nem zárkózott el az ötlettől, reméli, néhány óra, esetleg pár nap alatt döntést hoznak az ügyben.

Egyébként nemcsak a két említett európai főváros merült fel lehetséges helyszínként, Izraeli és ukrán források is arról számoltak be, hogy Zelenszkij elnök azt javasolta Bennett miniszterelnöknek a pénteki megbeszélésükön, hogy Jeruzsálemben legyenek a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között.

Budapestnek egyszer már fontos szerepe volt az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásokban, 1994-ben ugyanis itt írták alá a Budapesti Memorandumot. A megállapodás szerint Ukrajna lemondott a szovjet időszakból származó atomfegyvereiről, cserébe Oroszország szavatolta Ukrajna területi épségét és szuverenitását.

Közben az ukrán elnök szóvivője Zelenszkijt idézve arról beszélt, Ukrajna készen áll arra, hogy azonnal tűzszüneti és béketárgyalásokba kezdjen Oroszországgal. Az orosz és ukrán tisztviselők jelenleg tárgyalnak a megbeszélések időpontjáról és helyszínéről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!