A nyugati hatalmak orosz bankokat kapcsolnak le a SWIFT-ről

2022. február 26. – 23:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szombat késő este az Egyesült Államok az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Kanada támogatását élvezve bejelentette, hogy néhány „kiválasztott orosz bankot” kizárnak a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaságból, az angol rövidítésével SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből.

Ezt a lépést a legsúlyosabb pénzügyi szankciós lehetőségként, egyfajta „pénzügyi atombombaként” tartották számon, mivel ha kellő számú orosz pénzintézetet sújtanak vele, akkor azzal lényegében az egész orosz pénzügyi rendszert le lehet kapcsolni a globális pénzügyi vérkeringésről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombat éjjeli bejelentéskor arról beszélt, hogy a bankok a kizárásnak köszönhetően nem fognak tudni globálisan működni. A SWIFT-kizárás mellett befagyasztják majd az orosz központi bank eszközeit is, ezzel akadályoztatva Oroszországot abban, hogy „használja a haditőkéjét”.

„Ezen kívül azon is dolgozunk, hogy az orosz oligarchák ne tudják intézni a pénzügyeiket a piacainkon”

– mondta Von der Leyen. A Reuters beszámolója szerint a következő napokban jöhet a közlemény arról, pontosan mely bankokat érinti a szankció, aminek részleteit az uniós külügyminiszterek szerda esti virtuális találkozóján is megtárgyalják majd.

A SWIFT a globális pénzpiac legfontosabb kommunikációs rendszere, amely nélkül nagyon nehéz lenne nagy volumenben határokon átívelő pénzügyi tranzakciókat végrehajtani. Így a SWIFT-kizárás az egész orosz pénzügyi rendszert lekapcsolná a globális pénzügyi vérkeringésről, és az oroszok innentől csak nagy nehézségek árán tudnának pénzt mozgatni a világban.

A rendszert több mint 200 országban és területen használja több mint 11 ezer bank, utoljára pedig 2014-ben vetették be nemzetközi szankcióként egy ország kitiltását a SWIFT-ből – akkor Irán nukleáris programjára válaszoltak ezzel a lépéssel, írja a CNBC.

Ha rövid, velős és vizuális tájékoztatásra vágyik a SWIFT-ről való lekapcsolásról, akkor ezt a videót ajánljuk:

Egyelőre nem ismert a SWIFT-ről lekapcsolt bankok listája, márpedig ha valahol, akkor a pénzügyi szankcióknál az ördög egészen biztos a részletekben rejlik. A lépést korábban szinte elképzelhetetlennek tartották, azonban a brutális ukrajnai háború a korábban ellenkező országok többségét is meggyőzte a súlyos szankció szükségességéről.

Von der Leyen szombat éjjeli bejelentése előtt egy magas rangú amerikai köztisztviselő név nélkül azt mondta a CNBC-nek, hogy a SWIFT-kizárás hatását azonnal megéreznék Oroszországban. „Mostanra mind a tíz legnagyobb orosz pénzintézetet célba vettük, ezek az oroszországi bankszektor eszközeinek közel 80 százalékát birtokolják” – mondta a tisztviselő, aki szerint Kína nem segítené ki Oroszországot egy ilyen helyzetben:

„Sőt, Kína valójában korlátokat szabott néhány bankjának arra, hogy hitelt nyújtson az Oroszországtól való energiavásárláshoz. Eszerint Peking kitartana az évek óta stabil álláspontja mellett, hogy tiszteletben tartják az amerikai szankciók erejét.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!