A nyugati hatalmak orosz bankokat kapcsolnak le a SWIFT-ről

2022. február 26. – 23:50

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szombat késő este az Egyesült Államok az Európai Bizottság, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Kanada támogatását élvezve bejelentette, hogy néhány „kiválasztott orosz bankot” kizárnak a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaságból, az angol rövidítésével SWIFT néven hívott nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből.

Ezt a lépést a legsúlyosabb pénzügyi szankciós lehetőségként, egyfajta „pénzügyi atombombaként” tartották számon, mivel ha kellő számú orosz pénzintézetet sújtanak vele, akkor azzal lényegében az egész orosz pénzügyi rendszert le lehet kapcsolni a globális pénzügyi vérkeringésről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szombat éjjeli bejelentéskor arról beszélt, hogy a bankok a kizárásnak köszönhetően nem fognak tudni globálisan működni. A SWIFT-kizárás mellett befagyasztják majd az orosz központi bank eszközeit is, ezzel akadályoztatva Oroszországot abban, hogy „használja a haditőkéjét”.

„Ezen kívül azon is dolgozunk, hogy az orosz oligarchák ne tudják intézni a pénzügyeiket a piacainkon”

– mondta Von der Leyen. A Reuters beszámolója szerint a következő napokban jöhet a közlemény arról, pontosan mely bankokat érinti a szankció, aminek részleteit az uniós külügyminiszterek szerda esti virtuális találkozóján is megtárgyalják majd.

A SWIFT a globális pénzpiac legfontosabb kommunikációs rendszere, amely nélkül nagyon nehéz lenne nagy volumenben határokon átívelő pénzügyi tranzakciókat végrehajtani. Így a SWIFT-kizárás az egész orosz pénzügyi rendszert lekapcsolná a globális pénzügyi vérkeringésről, és az oroszok innentől csak nagy nehézségek árán tudnának pénzt mozgatni a világban.

A rendszert több mint 200 országban és területen használja több mint 11 ezer bank, utoljára pedig 2014-ben vetették be nemzetközi szankcióként egy ország kitiltását a SWIFT-ből – akkor Irán nukleáris programjára válaszoltak ezzel a lépéssel, írja a CNBC.

Ha rövid, velős és vizuális tájékoztatásra vágyik a SWIFT-ről való lekapcsolásról, akkor ezt a videót ajánljuk:

Egyelőre nem ismert a SWIFT-ről lekapcsolt bankok listája, márpedig ha valahol, akkor a pénzügyi szankcióknál az ördög egészen biztos a részletekben rejlik. A lépést korábban szinte elképzelhetetlennek tartották, azonban a brutális ukrajnai háború a korábban ellenkező országok többségét is meggyőzte a súlyos szankció szükségességéről.

Von der Leyen szombat éjjeli bejelentése előtt egy magas rangú amerikai köztisztviselő név nélkül azt mondta a CNBC-nek, hogy a SWIFT-kizárás hatását azonnal megéreznék Oroszországban. „Mostanra mind a tíz legnagyobb orosz pénzintézetet célba vettük, ezek az oroszországi bankszektor eszközeinek közel 80 százalékát birtokolják” – mondta a tisztviselő, aki szerint Kína nem segítené ki Oroszországot egy ilyen helyzetben:

„Sőt, Kína valójában korlátokat szabott néhány bankjának arra, hogy hitelt nyújtson az Oroszországtól való energiavásárláshoz. Eszerint Peking kitartana az évek óta stabil álláspontja mellett, hogy tiszteletben tartják az amerikai szankciók erejét.”