Finnország és Svédország visszautasította az esetleges NATO-csatlakozásukra vonatkozó orosz figyelmeztetést

2022. február 26. – 23:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügy még pénteken közölte, hogy „súlyos katonai és politikai következménnyel járna” az, ha akár Svédország, akár Finnország csatlakozna a NATO-hoz. Maria Zakharova külön válaszlépésekkel fenyegette meg Finnországot, akinek miniszterelnöke csütörtökön elismerte, Ukrajna orosz inváziója „megváltoztatja” a tagságról szóló vitát az országban.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter szombaton úgy fogalmazott erre reagálva, hogy „mindezt már hallottuk korábban is”. „Nem gondoljuk, hogy ez katonai fenyegetést jelentene” – tette hozzá a YLE finn közszolgálati televíziónak nyilatkozva. „Amennyiben Finnország a NATO külső határa lenne, ez azt jelentené, hogy Oroszország minden bizonnyal számolna ezzel saját védelmi terveiben. Ebben nincs semmi meglepő” – közölte. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, oldalán Micael Bydénnel, a svéd vezérkari főnökkel, sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy országa NATO-csatlakozásáról egyedül Svédország hivatott dönteni. „Szeretném rendkívül világosan kifejezni magam. Svédország önállóan és függetlenül dönt saját biztonságpolitikájáról” – hangsúlyozta Andersson.

Bár Finnország és Svédország nem NATO-tagok, szorosan együttműködnek a szervezettel, egyebek között engedik, hogy NATO-csapatok gyakorlatozzanak területükön. Helsinki és Stockholm ezenfelül erősítette bilaterális védelmi kapcsolatait Washingtonnal, Londonnal és a NATO-tag Norvégiával. Noha nem NATO-tagok, de Svédország és Finnország képviselőit meghívták a NATO pénteki brüsszeli tanácskozására.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!