Németországban december 20-ig meghosszabbították a korlátozásokat

2020. november 25. – 06:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus napi hírei 2020. november 25-én

Angela Merkel német kancellár szerda este jelentette be, hogy december 20-ig meghosszabbítják a november elején hozott korlátozásokat. Azt sem tartotta kizártnak, hogy egészen januárig is érvényben lesznek. A kávézóknak, éttermeknek zárva kell lenniük, a boltok és az iskolák viszont továbbra is nyitva lehetnek. Jelenleg a maximum 5 fős összejövetelek engedélyezettek, ez karácsony idejére 10-re nőhet. Nemcsak a boltokban és a közösségi közlekedésben, hanem a forgalmasabb köztereken is kötelező lesz a maszkviselés. Azt kérte Merkel, hogy az ünnepek előtt lehetőleg egy hétig ne találkozzanak a családtagok. Szerdán 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak a németeknél, 5 ezerrel kevesebbet, mint pénteken, amikor rekordott döntött a járvány. 410-en haltak meg egy nap alatt, míg november elején, amikor életbe léptek a szigorítások, csak 49-en. Már majdnem 15 ezer halálos áldozata van a járványnak Németországnak. (The Guardian)

Óva intette az amerikaikat Joe Biden nemrég megválasztott amerikai elnök, hogy Hálaadás idején a nagy létszámú családi összejöveteleket tartsanak. A demokrata politikus szerint hosszú, kemény tél elé néznek. „Tudom, milyen nehéz lemondani a családi hagyományokról, de mégis, ez most nagyon fontos.” (MTI)

A korábbi három játékos és egy stábtag után újabb két kosaras teszteredménye lett pozitív a szlovéniai Európa-bajnoki selejtező helyszínén karanténba került magyar férfi kosárlabda-válogatottnál. „A tegnapi három játékos és egy stábtag esetében pozitív eredményt mutató teszt után a ma reggeli ismétlés mindegyiküknél megerősítette a pozitív eredményt. Rossz hír, hogy rajtuk kívül két újabb játékosnál is pozitív lett a mai teszt, Tóth Norbert és Pongó Máté azóta már túl is van egy másik teszten. A sors furcsa fintora, hogy mind az öt játékos átesett már korábban a koronavírus-fertőzésen, így náluk felettébb meglepő az újabb pozitív eredmény. Különösen annak fényében, hogy a válogatottnál kellő gondossággal eljárva a szükségesnél is több tesztet végeztek a játékosokon a kiutazás előtt. A Szlovéniába induló buszra már csak olyan ember szállt fel, akinek minimum két negatív tesztje volt” – írja a válogatott Facebook-oldala. (MTI)

Egy frankfurti étterem tulajdonosa azzal tiltakozott a korlátozások ellen, hogy az asztalaihoz száz plüsspandát ültettet, némelyikre még a helyi futballklub, az Eintracht Frankfurt mezét is ráhúzta. „Ez egy néma tiltakozás, egy ajánlat a vendégeinknek. Ők a pandémia-pandák.” – mondta Guiseppe Fichera, a Pino étterem vezetője, aki a hírhedt német humorral egy kis életet akart vinni a helybe. Németországban december 20-ig meghosszabbították a november elején életbe léptetett korlátozásokat, ami azt jelenti, hogy a bároknak, éttermeknek és szórakozóhelyeknek továbbra is zárva kell tartaniuk, viszont az üzletek és iskolák nyitva maradhatnak. (Reuters)

„Nem gondoltunk rá, hogy további korlátozásokat kell bevezetnünk, de sajnálatos módon szükség van arra, hogy a közterület használati engedélyeket visszavonjuk és a közterületi padok ülőfelületét pedig eltávolítsuk, mert az azoknál történő gyülekezések fertőzési gócpontokká válhatnak” – jelentette be Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere. Emellett a településen bevonják a vendéglátóhelyek közterület-használati engedélyét, valamint lezárják a játszótereket. A szabályozás csütörtöktől él. (szegeder.hu)

A korlátozások karácsony előtti enyhítésére készülnek Olaszországban. A kiemelten járványveszélyes Lombardia kormányzója szerint december első napjaiban enyhíthetik az intézkedéseket, mert a járványgörbe húsz hét után először lefele ível az egészségügyi minisztérium szerda esti közlése szerint. A november első hetében vörös zónának minősített és lezárt Lombardia és Piemont kormányzója szerint már a jövő héttől, vagyis december első napjaitól enyhíthetik a szigorú intézkedéseket, ami az egész napos kijárási tilalom oldását, valamint a vendéglátás és a kereskedelem újranyitását jelentheti. Reményeik szerint narancssárga, vagyis közepesen veszélyes fokozatba léphetnének át, így régiók határa továbbra is zárva marad, de a belső mozgás kevésbé lesz korlátozott. (MTI)

A gálát eredetileg Indianapolisban rendezték volna, de Adam Silver, az NBA-igazgatója szerint nem adottak az egészségügyi feltételek, ezért nem tartják meg az eseményt, 2022-ben és 2023-ban viszont megrendezik maj.d A jövő évi All Star-gálát 2024-ben február 16. és 18. között pótolják majd. (MTI)

Az elmúlt 24 órában 16 282 új koronavírusos esetet regisztráltak Franciaországban, míg kedden csak 9155, hétfőn pedig 4452 fertőzöttet találtak. Ez azért aggasztó, mert Emmanuel Macron elnök a héten jelentette be, hogy fokozatosan elkezdenek lazítani a járvány miatt hozott korlátozásokon. Ennek egyik feltétele, hogy a napi esetszám 5 ezer körül alakuljon. Macron kedden azt mondta, már a hétvégén sor kerülhet a korlátozások részleges feoldásán, hogy karácsonyra a boltok, mozik, színházak ki tudjanak nyitni, és az emberek a családjukkal tölthessék az ünnepeket. Ugyanakkor a kávézóknak, éttermeknek január 20-ig zárva kell maradniuk. (The Guardian)

Inkább betegen is visszamenne dolgozni, mert annyira kevés táppénzt kap egy pedagógus asszisztens, ezt a férje nyilatkozta névtelenséget kérve. Elmondása szerint feleségének hiába ígértek 100 százalékos táppénzt, miután kollégája után ő is elkapta vírust, a tankerület közölte, hogy csak a 60 százalékára jogosult, karácsony előtt ez pedig különösen rosszul jön nekik. A Pedagógusok Szakszervezete szerint nincs egységes eljárásrend ilyen esetben, külön tortúra bizonyítani, hogy a munkahelyén fertőződött meg. Kásler Miklós, ugyanakkor arról beszélt, megvan a jogszabályi háttér a teljes összeg kiutalásához. Ebben a cikkünkben írtunk részletesen arról, hogy kinek mennyi táppénz jár, ha koronavírus miatt esik ki a munkából. (RTL Klub híradója)

A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak szerint több mint három évszázada nem mért mélységű recessziót okoz a brit gazdaságban a koronavírus-járvány. A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő szervezet (OBR) számításai szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idén 11,3 százalékkal zuhan. Ilyen mértékű visszaesésre 1709 rendkívül kemény tele óta nem volt példa a brit gazdaságban. 2021-re 5,5 százalékos, 2022-re 6,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak, de ezzel együtt sem várható, hogy a gazdaság teljesítménye 2022 negyedik negyedéve előtt visszatér a koronavírus-válság előtti szintre. (MTI)

A WHO adatai szerint Európából származik a legtöbb fertőzés és Covid-19-es haláleset. Az elmúlt héten a kontinensről származott a globális fertőzések 44 százaléka, valamint a globális halálesetek 49 százaléka. Olaszországban több új eset volt, mint eddig bármikor, de a növekedés 3 százalékkal lassult. Az új halálesetek száma ezzel szemben 26 százalékkal nőtt. Angliában is lassul az esetszámok növekedése, az új halálesetek száma stagnál. Összességében elmondható, hogy lassul az új fertőzések és halálesetek számának növekedése, valószínűleg hála a szigorodó járványvédelmi intézkedéseknek. (CNN)

A Kósa Lajos vezette Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága jövő csütörtök 10 órakor hallgatja meg a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzset. A testület beszámol az intézkedések eredményeiről és válaszol a képviselők kérdéseire. (MTI)

Az első adatok szerint több mint négyezer, a veszélyhelyzeti intézkedések nyomán feleslegessé vált novemberi bérletet váltottak vissza díjmentesen a helyközi közlekedési szolgáltatók, az érintettek összes megtakarítása meghaladja a 20 millió forintot. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján kezelési költség nélkül térítik vissza a szolgáltatók a korábban megvásárolt helyközi bérletek árát azoknak, akik ezt november 18-áig kérték. A visszaváltási lehetőséggel a helyközi közlekedési eszközökön a veszélyhelyzet ideje alatt ingyen utazó egészségügyi dolgozók, a védekezésbe bevont orvosegyetemi hallgatók is élhettek – írják a közleményben. A visszaváltott bérletek nagyobbik hányada az ismert adatok szerint a Volánbusz járataira szólt. (MTI / ITM)

Csütörtöktől az ország összes postáján a nyitást követő egy órában elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek, ezért az idősek számára javasolják, hogy közvetlenül nyitás után érkezzenek, többi ügyfelüktől pedig türelmet kérnek. Emellett a Magyar Posta újra bevezeti az egyedi várakozási rendet: egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik. A többieket arra kérik, hogy a bejárat előtt, egymástól legalább 1,5 méteres távolságra várakozzanak. (MTI)

A hatvani kórházban is dolgozó toxikológus most az RTL Klub Reggeli című műsorának adott interjút, amiben elmondta, hogy szerinte be kellene zárni a plázákat, illetve érdemes lenne elfelejteni ezt az idei karácsonyt, hogy majd jövőre legyen karácsony. Nem ért egyet a karácsony elfelejtésével Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Indokaikról itt írtunk.

A bolgár miniszterelnök szerdán újabb, a koronavírus-járvány lassítását célzó korlátozásokat jelentett be. A pénteken életbe lépő, december 21-ig tartó korlátozások értelmében bezárnak az éttermek, a bevásárlóközpontok, az edzőtermek, a kávézók és az éjszakai szórakozóhelyek, tilos a külföldi és a belföldi utazás is, az iskolák pedig digitális oktatásra térnek át. Betiltják a 15 főnél nagyobb gyülekezéseket is. Angel Kuncsev tisztifőorvos újságíróknak azt mondta, csökkenteni kell a fertőzöttek számát annak érdekében, hogy a karácsonyi ünnepeket együtt tölthessék az emberek. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek aránya két hete itt a harmadik legmagasabb az Európai Unión belül, csak Belgiumban és Csehországban magasabb. (MTI)

Egeszségügyi dolgozó egy bulgáriai kórházban 2020 novemberében – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP
Egeszségügyi dolgozó egy bulgáriai kórházban 2020 novemberében – Fotó: Nikolay Doychinov / AFP

Globális terjedésével mutálódik a Covid-19-betegséget okozó új típusú koronavírus, de egyetlen igazolt mutáció sem tette képessé a gyorsabb terjedésre. A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent kutatásukban a University College London szakemberei 99 országból 46 723 Covid-betegségen átesett embertől származó vírusgenom globális adathalmazából több mint 12 700 mutációt vagy a SARS-CoV-2 vírus változásait azonosították. Lucy van Dorp, az egyetem genetikai intézetének professzora, a tanulmány társszerzője azt mondta, „szerencsére azt találtuk, hogy ezen mutációk egyike sem teszi képessé az új típusú koronavírust arra, hogy gyorsabban terjedjen. Ébernek kell azonban maradnunk és figyelni kell az új mutációkat, különösen ahogy elkezdenek megérkezni az oltóanyagok”. (MTI)

Az Európai Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről szóló szerződést, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió (EU) az összes tagállam nevében első körben 80 millió adag oltóanyagot vásároljon, és további legfeljebb 80 millió adagot igényeljen. Erről itt írtunk bővebben. Az EU brüsszeli végrehajtó testületének közleménye szerint a szerződés tovább bővíti az oltóanyagok portfólióját, a Modernát megelőzően az Európai Bizottság ugyanis már öt gyógyszergyártóval hasonló szerződéseket írt alá, az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica, a BioNTech-Pfizer, valamint a CureVac vállalatokkal. Folyamatban van egy további szerződés megkötése is. (MTI)

Minden korábbinál magasabbra emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban: az utóbbi 24 órában 410 haláleset történt. Az eddigi negatív rekord 315 volt, az első fertőzéshullám legsúlyosabb időszakában, április 16-án jegyezték fel. Immár 14 771 halálos áldozata van a járványnak Németországban. Az utóbbi 24 órában 18 633 pozitív vírustesztről érkezett jelentés. Ez csaknem ezerrel több az egy héttel korábbi 17 561-nél. Az új korlátozások hatására a robbanásszerű növekedése megállt, de a várt trendforduló nem következett be. Ezért várhatóan december 20-ig meghosszabbítják a korlátozásokat, erről szerdán tárgyalnak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői. (MTI)

Beteget ápolnak egy lipcsei kórházban 2020. november 24-én – Fotó: Waltraud Grubitzsch/ dpa-Zentralbild / AFP
Beteget ápolnak egy lipcsei kórházban 2020. november 24-én – Fotó: Waltraud Grubitzsch/ dpa-Zentralbild / AFP

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából szerda hajnalban – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban. Ezzel a szállítmánnyal együtt már 4,8 millió favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett Magyarországra: 2,8 millió Kínából és 2 millió Japánból. Ha az operatív törzs úgy dönt, folytatják a tárgyalásokat újabb gyógyszerszállítmányokról.

106 koronavírusos halálos áldozatról számolt be szerdán a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap, az elhunytak között ma is van kiemelkedően fiatal: meghalt ugyanis egy mindössze 21 éves fiatal is, akinél alapbetegségként perforált vakbélgyulladást és hashártyagyulladást tüntettek fel. Szerepel az elhunytak között egy 45 éves nő is, akinek nem volt ismert alapbetegsége. Sok elhunytnál látható a magas vérnyomás vagy magasvérnyomás-betegség. (koronavirus.gov.hu)

3806 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 185 687 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 106 beteg, így az elhunytak száma 4 114 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 137 553 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon. Cikkünket itt olvashatja.

Hétfőn kezdődött a pedagógusok, óvodai, bölcsődei dolgozók és az egészségügyisek rendszeres tesztelésének első köre, ami után a Népszava információi szerint már be is kellett zárni a debreceni Árpád Vezér Általános Iskolát, ugyanis az ötvenfős tantestületből tíz pedagógusnak lett pozitív a tesztje. Nekik karanténba kellett menniük, és mivel már a helyettesítéssel sem lehet megoldani az oktatást, így az iskolában keddtől rendkívüli szünetet, péntektől pedig digitális munkarendet rendeltek el. A Debreceni Tankerületi Központ nem cáfolta a hírt, de csak annyit írt, hogy az országos tesztelés részletei jövő hét elejére várhatóak. (Népszava)

Sok, már 1100-nál is több katona fertőződött meg koronavírussal Magyarországon, de közülük 900-an meg is gyógyultak – erről Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszélt a Spirit FM-nek. A miniszter elmondta azt is, hogy a katonák közül senki sincsen lélegeztetőgépen. Egy Koszovóban állomásozó katonát repülőgéppel hoztak haza Magyarországra, miután elkapta a koronavírust, és leromlott az állapota. Benkő hozzátette: szigorú óvintézkedéseket vezettek be a katonák védelméért. Közülük naponta épp 1100-an segítik a koronavírus-járvány elleni küzdelmet a kórházakban. (Infostart)

A 24.hu tegnap arról számolt be egy olvasójára hivatkozva, hogy a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban áldatlan állapotok alakultak ki, miután állítólag annyian haltak meg, hogy nem tudják megfelelően megoldani az elhunytak hűtését. A kórház cáfolta a hírt, azt írták, elkeserítőnek tartják ezt a híresztelést, és hozzátették, hogy a patológiai osztály bonctermében 31, a külső telephelyeken pedig 12 férőhelyes halotthűtő van, ami általában elég is, ám ha mégsem lenne így, akkor a temetkezési vállalat kapacitásai is rendelkezésre állnak. A megemelkedett halálozás miatt már megemelték más halotthűtőkkel a kapacitást, mondták, és ha kell, tovább emelik. (Magyar Nemzet)

„Nem küzdött semmilyen alapbetegséggel, makkegészséges és életerős volt, amikor elkapta a fertőzést” – ezt mondta a napokban elhunyt Böröndi Tamásról a Vidám Színpad sajtóreferense, Kristóf Hajnalka a család engedélyével. Az igazgató halálhírét kedden tette közzé a Facebookon a Vidám Színpad, 65 éves volt. Csutka István, a debreceni Csokonai Színház volt igazgatója az ATV Start Plusz című műsorában beszélt arról, hogy Böröndi 19 napig volt kórházban. (Blikk)

Böröndö Tamás 2020 januárjában – Fotó: Zih Zsolt / MTVA / MTI
Böröndö Tamás 2020 januárjában – Fotó: Zih Zsolt / MTVA / MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója már látja a fényt az alagút végén, hála az egyre biztatóbb eredményeket hozó vakcinafejlesztéseknek. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azonban felszólította a világ országait, hogy mindenkinek biztosítsanak hozzáférést az oltásokhoz, mert „komolyan fennáll annak a kockázata, hogy a legszegényebbeket és a legkiszolgáltatottabbakat eltapossák a vakcináért folytatott tolongásban”.

Az EU szerdán hagyja jóvá 160 millió adag megrendelését az egyik legígéretesebb gyártó, a Moderna vakcinájából. Több nyugati gyártó oltóanyaga mellett a Szputnyik V nevű orosz vakcina hatásosságáról is biztató hírek érkeztek, bár ezek megbízhatósága kevésbé ellenőrizhető. Korábban az EU is figyelmeztette Magyarországot, hogy az orosz vakcina tervezett importja kockázatos lehet.

Nincs számottevő hatása az új típusú koronavírus miatti tüdőgyulladásban szenvedők gyógyulási vagy túlélési esélyeire annak, ha már felépült betegek vérplazmájával kezelik őket, olvasható a The New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban megjelent tudományos cikkben. Az argentin kísérletben 333, súlyos Covid-19-es tüdőgyulladásban szenvedő betegnek adtak vérplazmát vagy placebót, és 30 nap elteltével nem találtak jelentős különbséget a két csoport adatai között. A halálozási arány a plazmával kezeltek és a kontrollcsoport tagjai között is 11 százalékos volt, és az életben lévő betegek tünetei sem mutattak lényeges különbséget. Ventura Simonovich, a tanulmányt készítő csoport vezetője elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy az enyhébb tünetekkel küzdőknél hatásos lehet a vérplazmakezelés. Októberben Indiában is végeztek hasonló kutatásokat, és ott is arra jutottak, hogy a vérplazmakezelés egyes tüneteket enyhíthet ugyan, de nem javítja jelentősen a betegek felépülési esélyeit. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!