Kásler Miklós: Ha nem történik durva változás, akkor az egészségügy tudja tartani a frontot

2020. november 24. – 21:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint a jövő év elejére valószínűsíthető, hogy Magyarország hozzájut a koronavírus-vakcinához. Ezt a parlament népjóléti bizottságának kedden tartott éves meghallgatásán mondta. Kásler leszögezte:

  • Olyan vakcina, amely nem hatásos és szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni itthon.

A koronavírus elleni vakcinákról még mindig nem tudunk mindent, de legalább 6-7 oltóanyag van előrehaladott kutatási fázisban, és közel vagyunk ahhoz, hogy a szakemberek átnézhessék azok dokumentációit – mondta Kásler, majd hozzátette, hogy még sok a kérdőjel a védőoltások körül, így nem tudni, hogy mennyi időre ad, adnak védettséget, egy oltás kell-e vagy kettő.

  • „Minden valószínűség szerint jövő év elejére lesz vakcina Magyarországon”

– válaszolta Kásler egy képviselői kérdésre. A koronavírus reprodukciós rátájára (R érték) irányuló kérdésre azt mondta, októberben ez az érték majdnem kettő volt, míg mostanra 0,8-0,9 körülire csökkent. A 138 kórházból 78-ban ápolnak koronavírusos beteget, a miniszter szerint tervszerűen történt a kórházak előkészítése a betegek fogadására.

  • „Ha csak valami durva változás nem történik, akkor az egészségügy tudja tartani a frontot”

– jelentette ki a miniszter, és hozzátette, hogy a szociális ágazati kiadás 2010-ben 325 milliárd forint volt, addig 2020-ban már 435 milliárd, jövőre pedig 790 milliárd fog jutni erre a területre.

Kásler beszélt a szakdolgozói és védőnői béremelésről is. Azt mondta, a szakdolgozók a 2018-as bázishoz képest 2022 januárjára 72 százalékos béremeléssel számolhatnak. Az orvosi bérek – a Magyar Orvosi Kamara javaslatára – három ütemben fognak emelkedni, így azok 2023-ig 2,5-szeresükre nőnek. (MTI)

>>> Kattintson ide a legfrissebb hírekért! >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!