Szerdán hagyja jóvá az EU a 160 millió adag Moderna-vakcina rendeléséről szóló megállapodást

2020. november 24. – 15:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

160 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot rendel a Moderna amerikai biotechnológiai vállalattól az Európai Unió, az új szerződés megkötéséről szóló megállapodást szerdán hagyják jóvá – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben kedden.

A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a Moderna vakcinája hatékony lehet a koronavírus ellen. Amint a vakcina valóban biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, az Európai Bizottság korábbi, a tagállamokkal közösen kialakított oltóanyag-stratégiája alapján minden uniós tagállam egyszerre, arányos módon, azonos feltételekkel kapja meg a szállítmányokat – közölte a bizottság elnöke.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Az uniós bizottság szerdán a hatodik szerződés megkötését hagyja jóvá. Korábban a brit–svéd AstraZeneca, a francia Sanofi-GSK, az amerikai Pfizer és a német BioNTech, valamint az amerikai Johnson&Johnson és a német CureVac vállalatokkal kötött szerződést.

Von der Leyen kiemelte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség értékelni fogja az európai portfólióban szereplő összes vakcinát, és csak akkor engedélyezi használatukat, csak akkor lesznek forgalomba hozhatók, ha biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak. A gyártók ígéretes hatékonyságú oltóanyagai a következő hetekben megkaphatják az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást, írja az MTI.

Az EU június közepén fogadta el az úgynevezett európai oltóanyag-stratégiáját, aminek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal.

A Moderna egy hete jelentette be, hogy az első eredmények szerint az új koronavírus elleni kísérleti védőoltása 94,5 százalékban hatékonynak bizonyult a széles körű teszteléskor. Az eredményt a klinikai kísérletek harmadik, a forgalmazás előtti utolsó szakaszában érték el. A vakcina hatékonyságának tesztelését célzó kísérleteket több mint 30 ezer emberen végezték el az Egyesült Államokban, a résztvevők 42 százaléka veszélyeztetett kategóriákba (65 év feletti, illetve valamilyen rizikófaktorral rendelkező) tartozott. Az eredmények alapján a Moderna bejelentette, hogy a következő hetekben kérni fogja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnál (FDA) a gyártási engedélyt. Hasonló kérelmet nyújtanak be a világ más gyógyszer-engedélyeztetési hatóságaihoz is.

A vállalat úgy számol, hogy a mRNA-1273 néven ismert oltóanyagból az év végére 20 millió adag elkészül, amelyet az Egyesült Államokban értékesítenek, és további 1 milliárd adagot forgalmaznak világszerte 2021-ben. Arról, hogy az oltóanyagverseny hogyan alakul, részletesen beszámoltunk ebben a cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!