WHO: Egyre több a fény az alagút végén

2020. november 24. – 06:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A harmadik ígéretes kísérleti oltóanyag bejelentésével egyre több a fény a „hosszú, sötét alagút végén” – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfő este. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz felszólította a világ országait: biztosítsák, hogy mindenki hozzáférjen majd a vakcinához.

„Komolyan fennáll annak a kockázata, hogy a legszegényebbeket és a legkiszolgáltatottabbakat eltapossák a vakcináért folytatott tolongásban” – emelte ki sajtótájékoztatóján a főigazgató.

Eddig az orosz Szputnyik V, a Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna gyógyszergyártó és az angliai Oxfordban dolgozó kutatócsoport is bejelentette, hogy ígéretes, akár 90 százalékos hatékonyságú kísérleti oltóanyagot dolgozott ki az új típusú koronavírus ellen – írta az MTI. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy az orosz vakcia hatékonyságát elég kis mintán vizsgálták csak, ezért nem övezi teljeskörű tudományos konszenzus a kimutatott 92%-os eredményt.)

A normál tempóhoz képest tízszeres erővel fejlesztik a vakcinákat, ezek együttesen pedig eredményre vezethetnek – írtuk hétfői cikkünkben, amelyben mindent összeszedtünk, amit eddig az oltóanyagokról tudni érdemes.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!