Orbán Szijjártónak: Leveheted a maszkod, interneten keresztül nem fertőzöl

2020. november 12. – 08:03

frissítve

Orbán Szijjártónak: Leveheted a maszkod, interneten keresztül nem fertőzöl
Koronavírusos beteget szállítanak kórházba Prágában 2020. november 6-án – fotó: David W Cerny / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb csütörtöki hírek a koronavírusról egy helyen.

Nincs szükség országos karanténra Lengyelországban. Ezt Mateusz Morawiecki kormányfő jelentette be, miután múlt szombat óta csökkent a napi új fertőzések száma. Csütörtökön 22 683 új fertőzöttről számolt be az egészségügyi tárca, míg korábban volt olyan nap is, hogy napi 28 ezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. A kormányfő múlt héten nem zárta ki, hogy további szigorításokat, kijárási korlátozást kell hozni, ám azóta két hónap óta először, csökkenni kezdett a fertőzések száma

A kormány járványügyi főtanácsadója, Andrzej Horban arról beszélt csütörtökön, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad, ha nem nő naponta több mint 30 ezerrel a fertőzöttek száma. Amennyiben az emberek betartják a járványügyi szabályokat, a vírus három-négy hónapig terjedhet a jelenleg stabilizált szinten – fogalmazott Horban. A tavaszihoz hasonló teljes zárlat estén a fertőzések száma akár egy hónapon belül is jelentős mértékben csökkenhetne, ám jelenleg az egészségügyi rendszer és a gazdaság teherbíróképességének megőrzése között egyensúlyoz az ország.

Lengyelországban szombattól bezártak a kulturális intézmények és a bevásárlóközpontok, tovább korlátozták a boltokban, templomokban tartózkodó emberek számát. Hétfőtől távoktatásra tértek át az általános iskolák alsó tagozatai is, a felsőtagozatos osztályok és a középiskolák esetében ez már korábban megtörtént. Przemyslaw Czarnek oktatás- és tudományügyi miniszter azt nyilatkozta csütörtökön, hogy ha ellaposodna a járványfejlődési görbe, november 29-e után fokozatosan visszaállíthatják a hagyományos oktatást. (MTI)

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a csütörtök estével zárult 24 órában országszerte 33 470 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez az eddigi legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőzésszám a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

Az elmúlt hetekben viszonylag stabil, 20-22 ezer volt a naponta kiszűrt koronavírus-fertőzések száma. Yvonne Doyle, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) orvosigazgatója az új fertőzési adatokismertetése utáni nyilatkozatában utalt arra, hogy a fertőzések számának megugrásának okai között lehetett például a vendéglátóhelyek megnövekedett forgalma az egy hete elrendelt korlátozások előtti időszakban.

Szerinte az emberek közötti kapcsolattartás azóta bevezetett korlátozása hozzájárul majd a vírus terjedésének megállításához. A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében múlt csütörtöktől december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Emellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek szintén négy hétre bezártak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. (MTI)

A 45. héten Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. A vizsgált települések szinte mindegyikében jelentős mennyiségben, mérsékelt vagy emelkedett koncentrációval mutatható ki a szennyvízből, írja honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A koncentrációváltozás tendenciája számos településen emelkedő, és bár több településen az elmúlt héten stagnálás tapasztalható a víruskoncentrációkban, az eredmények alátámasztják, hogy a járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Franciaországban az elmúlt 24 órában 33 172-vel 1 millió 898 ezer 710-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a pozitív tesztek aránya viszont 18,7 százalékra csökkent. Az elhunytak száma 418-cal 42 960-ra nőtt.

A kórházakban koronavírus-fertőzéssel kezeltek száma csütörtökön meghaladta az áprilisi tetőzés szintjét, azaz a 32 ezret. Félpercenként érkezik új fertőzött a kórházakba, hárompercenként kerül intenzív osztályra új koronavírusos beteg. „Felelőtlenség lenne egyelőre enyhíteni a karanténon” – hangsúlyozta Jean Castex miniszterelnök. Castex ugyanakkor arról beszélt, hogy a járványügyi mutatók szerint az elmúlt egy hétben lassult a járvány terjedése, de türelmet kért annak megerősítésére, hogy a folyamat tartósnak bizonyul-e.

Az éttermek, bárok, valamint a nem létszükségleti igényeket kielégítő kereskedelmi egységek (könyvesboltok, ruházati üzletek, cipőboltok, fodrászatok, virágboltok) bezárásának, az otthoni munkavégzésnek és az általános lakhelyelhagyási tilalomnak köszönhetően az új fertőzések aránya 16 százalékkal esett vissza az elmúlt héten, és a vírus reprodukciós rátája 0,8 és 0,9 között van jelenleg, míg a lezárás előtt 1,4 volt.

A kormányfő szerint a javuló „tendencia még friss és törékeny”, de amennyiben folytatódik, és a második hullám tetőzése megtörténik a jövő hét elején, a korlátozások feloldása december 1-től megkezdődhet a kereskedelmi egységek számára. Jean Castex azonban kizárta, hogy ugyanekkor a közönséget fogadó éttermek, bárok és sporttermek is megnyithatnak. (MTI)

Újabb rekordot döntött Ausztriában a koronavírussal fertőzöttek napi száma, az elmúlt 24 órában 9262 új fertőzöttet regisztráltak. Már 3811 Covid-19-beteget látnak el, közülük 546-an pedig intenzívosztályon fekszenek. Michael Tripolt, a grazi egyetemi kórház üzemi tanácsának vezetője az APA-nak nyilatkozva különösen az ápolószemélyzet hiányát sérelmezte, amelyre a kiéleződő járványügyi helyzetben nagy szükség van. Szakértők közben arra figyelmeztettek, hogy a 24 órás műszakokban dolgozó ápolók elérték teljesítőképességük határát. A tiroli klinikák orvosai és ápolószemélyzete például a Youtube videomegosztó portálon közzétett nyilatkozatban szólították fel a lakosságot, hogy tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket. (MTI)

Drámai helyzetben van a pécsi intenzív covid-ellátás Bogár Lajos professzor szerint, aki egy online előadáson többek között azt mondta: extrémen megnövekedett a betegszám és a szomorúan lecsökkent az ápolói létszám. A webinárium többi orvos résztvevője is gondokról számolt be országosan.

Súlyos a helyzet a pécsi intnzív covid-ellátásban, derült ki a KETLAK – Intenzív Tudományok Online – Mindenkinek (ITO-M) Webinar előadás sorozatának újabb részéből, amit szerda este azért szerveztek, hogy összegyűjtsék a tapasztalatokat a covidos intenzives ellátásokról.

Bogár Lajos professzor a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet részéről különösen nehéz helyzetet festett le előadásában, amit a 444.hu szemlézett. Eszerint Pécsen az 50 ápoló egyharmada esett ki a munkából az elmúlt 2-3 héten, vagy azért mert megfertőződtek vagy azért, mert közvetlen kontaktként karanténba kellett vonulniuk.

Nagyon rossz helyzetben vagyunk. Elsősorban azért, mert nem számoltunk ennyire sok és súlyos állapotú beteggel. Az őszi feladataink 8-10-szerese a tavaszinak a betegek számát, állapotuk súlyosságát és érkezési gyorsaságát, hullámát tekintve

– mondta Bogár Lajos professzor. Kétharmadnyi ápolóval kellene ellátniuk 2-3 szoros feladatmennyiséget. Egy-egy emberre ennél is nagyobb nyomás hárul. További részleteket cikkünkben olvashat >>

A szlovén kormány két héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket, valamint további szigorításokat vezetett be. Tomaz Gantar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: az október közepén bevezetett korlátozások csak részben bizonyultak hatékonynak, és bármilyen enyhítés ismét exponenciális növekedéshez vezetne.

Marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Továbbra is zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Új intézkedésként említette, hogy péntektől teljes gyülekezési tilalom lép érvénybe, hétfőtől pedig leállítják a közösségi közlekedést. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével zárva maradnak az üzletek, és szünetelnek a szolgáltatások. (MTI)

A budapesti kerületek túlnyomó többsége elrendelte a kötelező maszkviselést az összes közterületén, három kerület azonban különutat választott. A koronavírus elleni védekezés kapcsán kedd késő este megjelent kormányrendelet szerint minden 10000 főnél nagyobb település önkormányzata maga határozza meg, melyik közterületén teszi kötelezővé a maszkot, melyiken nem.

Budapest 23 kerületéből 20 a legszigorúbb rendelkezést választotta: kötelezővé tette a maszkot az összes közterületén, kivéve a parkokat és zöldterületeket. A IV., a XII., és a XVI. kerület azonban kevésbé szigorú rendelkezést hozott. Részleteket cikkünkben olvashat, amiben térképen is megjelenítettük, hol, milyen korlátozást vezettek be.

Görög Zita modell, műsorvezető az Instagramjára írta ki, hogy ő is elkapta a koronavírust. „Covid 11. nap.” Azt írta, hogy a nagyfiának negatív volt a tesztje, és tünetmentes volt, míg párja és a másik két gyereke is már jobban vannak, napok óta tünetmentesek. „Én kevésbé vagyok szerencsés. A fájdalom a legtöbb étkezés után, ami a gyomromat támadja, nem szépítem, vetéléshez hasonló, a fejfájástól nincs alvás” – írta többek között.

„A bemutatott hosszabb várakozás egyedi eset volt, melynek oka az, hogy a tegnapi napon a XIII. kerületi mintavételi ponton egy átmenti informatikai probléma akadályozta az ütemezett, gyors mintavételt” – reagált Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a 444-nek, miután olvasójuk jelzésére megírták, hogy XIII. kerületi Dévai utcai szűrőállomás előtt óriási sor állt csütörtökön.

A lapnak nyilatkozó ferőzésgyanús beteg szerint volt, aki 40 fokos lázzal várta végig az épület előtt, a járdán a hosszú, szerinte kb. 100 méteres sort. Győrfi a 444-nek azt írta, a hibát sikerült elhárítani, így a hosszú várakozás megszűnt. Hozzátette, a szabadban történő várakozás járványügyi szempontból egyébként előnyös.

Százezer forintos juttatást ad a fővárosi önkormányzat a fővárosi fenntartású idősotthonokban és hajléktalanszállókon dolgozóknak, így hálálják meg rendkívüli áldozatvállalásukat. „Budapest szociális intézményeinek munkavállalói a járvány második hulláma idején is rendkívüli helytállást tanúsítanak, a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel és türelemmel, hatalmas kitartással végzik áldozatos munkájukat a budapesti idősekért és hajléktalanokért” – írják a csütörtökön megjelent közleményben.

Az előterjesztést a szociális munka világnapján nyújtották be, és a Fővárosi Közgyűlés jogkörét gyakorolva a főpolgármester dönt majd róla. Több mint 2500 munkatárs részesül a juttatásban, erre a főváros közel 300 millió forintot szán.

Azt írják, a fővárosi fenntartású idősotthonokban és a hajléktalanszállókon már a nyáron megkezdték a felkészülést a járvány második hullámára, az intézmények a főpolgármester által augusztusban kiadott kilencpontos fenntartói utasítást követték.

Tovább szigorítják a járványügyi korlátozásokat az olaszországi Friuli Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna tartományok területén november 14. és december 3. között, jelentették be a helyi kormányzók. A három tartomány eddig sárga színű, vagyis alacsony veszélyeségi fokozatú térségnek számított, a besorolás módosításával úgynevezett sárga plusz kategóriát kapnak.

Hétközben nem állítják le a kereskedelmet, de szigorításnak számít, hogy vasárnap a kereskedelmi központokon túl az összes üzletet bezárják, kivéve az élelmiszer- és az alapvető cikkeket árusító boltokat. Hétközben a boltok csak egyesével fogadhatják a vásárlókat. A hatvanöt évnél idősebb vásárlók számára a hivatalos nyitvatartás utáni első két órát biztosítják. A vendéglátóhelyek kizárólag délután három és hat óra között tarthatnak nyitva, és csak az ülve fogyasztás engedélyezett. A városok központi, látogatottabb utcáit lezárják, még a sétálás is tilos. A szabadtéri sportolás a peremkerületek nagyobb parkjaiban engedélyezett. Az általános iskolások továbbra is tanteremben tanulhatnak, de felfüggesztik a testnevelés, valamint az ének-zene órákat. (MTI)

Egy koronavírusos ukrán nő a zárt kórházajtó előtt adott életet egy babának Ukrajnában, Cserkaszi városban – számol be a Korrespondent.net alapján a Karpatinfo.net. Mint írják, Olekszandr Kirkics cserkaszi lakos szülni vitte feleségét a regionális kórházba, ahol koronavírusos betegeket fogadnak. A koronavírusos betegeket fogadó osztály azonban éjjel zárva volt.

A vajúdás már megkezdődött, így a férfi a földre terítette a kabátját. Az időközben felhívott szülőorvosnak sikerült időben kérnie a kórházig, az utcán fogadta a szülést. A kórház épület ajtaját végül akkor nyitották ki, amikor az apa már karjában tartotta az újszülöttet.

A teljes cikket itt olvashatják >>

Ferenc pápa ingyenes koronavírus-tesztelést ajánlott fel Róma hajléktalanjai és szükségben szenvedői számára a római katolikus egyháznak a „szegények világnapja” alkalmából, adta hírül a Vatikán. A tesztelést azon a klinikán végzik, amelyet Ferenc pár éve alakíttatott ki a Szent Péter tér szegélyén, hogy alapellátást kaphassanak a legelesettebbek. Akinek negatív a tesztje, az erről igazolást kap, és mehet hajléktalanszállóra, akinek pozitív, azt gyógykezelésre irányítják. Naponta 50 tesztelést tud elvégezni a pápai klinika, amely meghatározatlan időre hirdette meg jótékony szolgálatát a járvány ellen.

Ferenc pápa a Vatikánban november 11-én – Fotó: Handout / Vatican Media / AFP
Ferenc pápa a Vatikánban november 11-én – Fotó: Handout / Vatican Media / AFP

Olaszországban az egészségügyi rendszer is szolgál ingyenes teszteléssel, naponta átlagosan 200 ezerrel, ám már ennyi sem elégíti ki az igényeket, annyira sokan akarják magukat ellenőriztetni.

A szegények napján – amely vasárnap lesz – Ferenc pápa általában másfélezer embert lát el ebéddel, ám az idén a járvány miatt ehelyett ötezer élelmiszercsomagot és 350 ezer maszkot oszt a Vatikán rászoruló családoknak, szegény diákoknak. (MTI)

Az Európai Unió további 100 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatással 500 millió euróra növeli hozzájárulását a koronavírus elleni védőoltásokhoz való méltányos hozzáférés biztosítását célzó kezdeményezéshez, a COVAX-hoz. A cél az, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok számára biztosítsa az oltóanyagot, jelentette be az Európai Bizottság.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint eddig 184 ország vesz részt a COVAX-kezdeményezésben, köztük 92 olyan alacsony és közepes jövedelmű gazdaság, amelyek jogosultak az oltóanyagokhoz való hozzáférésre. A vissza nem térítendő támogatáson keresztül az Európai Bizottság és partnerei a részt vevő valamennyi fél, köztük az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) államok számára biztosítják a jövőbeli, koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésének lehetőségét. (MTI)

A pandémia a magyar települések 85 százalékát érinti, ennyi helyen regisztráltak már fertőzést – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: több európai ország lényegesen rosszabb helyzetben van Magyarországnál, így itthon is arra kell törekedni és felkészülni, hogy a járványgörbét ellaposítsák, és fenntartsák az egészségügyi ellátás működőképességét. A napokban meghozott valamennyi intézkedés ezt szolgálja – közölte.

Müller Cecília szerint az uniós tagállamok között Magyarország jó helyzetben van. Az egymillió emberre vetített adatok szerint a fertőzöttek tekintetében a 10., az elhunytak száma alapján a 15. helyen áll Magyarország. Megerősítette lapunk információját is, miszerint a koronavírus-járvány miatt hozott kórházi látogatási tilalmak továbbra is érvényben vannak, azonban a hozzátartozó felkeresheti és elbúcsúzhat haldokló, végstádiumban lévő hozzátartozójától. (MTI)

Az engedélyeztetési folyamattól függően legkorábban jövő hónap közepe táján kaphatják meg a gyártó szerint eddig 90 százalékos hatékonyságúnak ítélt Biontech-Pfizer együttműködésben készülő koronavírus-oltóanyagot az Egyesült Királyságban élők, ugyanakkor ez még nem oldja meg azonnal a vírushelyzetet. „Ez nem azt jelenti, hogy december közepén a helyzetben drámai változás állna be. Nehéz telünk lesz. Rosszabb lesz még a helyzet, mielőtt jóra fordulhatna” – ezt Ugur Sahin professzor, a BioNTech gyógyszergyártó alapítója és vezérigazgatója mondta a Sky Newsnak adott interjújában. Sahin megjegyezte: a vakcina segítségével „az év közepéig visszatérhet az életünk a normál kerékvágásba.”

Az oltóanyag magas (90 százalékos) hatékonysága még a cégnél dolgozó kutatókat is váratlanul érte, Sahin szerint „komoly szakemberekként” olyan 60 és 80 százalékra számítottak. Az 55 éves orvos a Sky News kérdésére válaszul elmondta, természetesen érzi a feléjük irányuló elvárásokat a fenti eredmények után, dolgoznak is, addig pedig szerinte nemcsak a kormányoknak, hanem az egyéneknek is van szerepük abban, hogy mennyire terjed a vírus. „A legfontosabb, hogy hordjuk a maszkot, legyünk óvatosak és kerüljük azokat a helyeket, ahol sokan sokáig vannak egy helyiségben együtt.” Sahin azt is mondta, amitn lehet, ő is beadatja majd az oltást. (Sky News)

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, Wladár Sándor, az olimpiai bajnok Darnyi Tamás, és Kaposvár polgármestere, Szita Károly írta alá azt a levelet, amelyek az uszodák nyitvatartásáért lobbizik.

„Arra kérjük az üzemeltetőket, hogy a kormányrendeletben megfogalmazott kivételi lehetőséggel élve segítsenek az úszósportnak, nyissák ki az uszodákat, és biztosítsanak – a járványügyi előírások szigorú betartása mellett, ami mindannyiunk közös felelőssége és érdeke – edzés- és versenylehetőséget a versenysportban résztvevő úszóknak.”

Az év hátralévő részében rendezik a korosztályos és felnőtt országos bajnokságokat, és nem lenne szerencsés, ha nem jutnának megfelelő vízfelülethez az eddig sokat edző versenyzők.

Noha volt már többször négyezer fölött is a napi fertőzöttszám, és egyre emelkedik a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépre kerülők és a halálos áldozatok száma, a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap közlése szerint Magyarország fertőzöttek terén továbbra a 10. legjobb helyen áll, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak, és az EU nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon.

Azt írják, az egymillió főre vetített fertőzöttek számában az alábbi országok előznek: Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia, Írország. A halálozások tekintetében 1 millió főre vetítve Magyarország a 15. helyen áll, írják. A magyar elhunytak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Beszámolójuk szerint Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában, és Portugáliában is rosszabb a helyzet.

Megjegyzik: az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírussal elhunytak adatok közlésében. Magyarországon minden olyan elhunytat idesorolnak, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség volt. A járvány kezdete óta elhunytak átlagéletkora 76 év volt. Az eddigi elemzések szerint áldozatok 7 százalékánál nem derült ki meglévő társbetegség. Az adatközlésről azt írták, hogy a magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött halt meg náluk, ennek köszönhetően az elhunytak adatai – az adatok visszaellenőrzése után – 24-48 órán belül megjelennek a hivatalos statisztikában. A tesztek mennyiségére nem tértek ki a statisztikában. (koronavirus.gov.hu)

A katolikus és az evangélikus templomokban is tartanak vasárnapi istentiszteletet, míg a református egyház teljesen az online térbe költözik – mondta a Magyarországi Egyházak Ökomenikus Tanácsának főtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Fischl Vilmos közlése szerint a katolikus hívők hétköznap is részt vehetnek szentmiséken, de minden más foglalkozás, így például a jegyesoktatás vagy a felnőtt keresztelőre való felkészítés csak online tartható meg.

Az evangélikusoknál a vasárnapi istentiszteletek látogathatók, a hétköznapi közösségi alkalmakat online tartják meg. Elmondta, hogy a református egyház teljesen online lesz, minden istentisztelet, a konfirmációra való felkészítés, a bibliaórák és a jegyesoktatás is az online térben történik majd. A MEÖT kisebb tagegyházairól szólva Fischl Vilmos ismertette: a Magyar Pünkösdi Egyház úgy döntött, hogy megtarthatók az istentiszteletek és minden más közösségi alkalom, de azokon legfeljebb tízen vehetnek részt. A baptista egyházban vasárnap online istentiszteletek lesznek, míg a hétközi alkalmak legfeljebb tíz ember részvételével megtarthatók. A metodista egyházban vasárnaponként megtartják az istentiszteleteket, míg hétközi alkalmakon online vehetnek részt a hívek. Az anglikán egyházban minden online történik, hasonlóan a református egyházhoz. A MEÖT öt ortodox tagegyházában egységesen megtartják a vasárnapi szent liturgiát. (MTI)

Videón beszélgetett Orbán Viktor és Szijjártó Péter, a társalgásról pedig megjelent egy rövid videó a miniszterelnök Facebook-oldalán. Ebből kiderült, hogy Orbán szerint azt mondják, hogy külügyminiszterében „ipari mennyiségű vírus” található. A kormányfő szerint Szijjártónak nagy szerencséje, hogy fiatal, mert ha most 60 fölött lenne, könnyen lehet, hogy elviszi a koronavírus.

A külügyminiszter az állapotáról azt mondta, hogy úgy érzi magát, mint az az ember, akiben benne van az a vírus, amiről még több a kérdés, mint a válasz. A betegség Szijjártó szerint mentálisan még kicsit megterhelőbb is, mint fizikailag.

A videó egyébként egy kis csipkelődős tréfálkozással indul: a kormányfő azt mondta Szijjártónak, hogy leveheti a maszkot, mert interneten keresztül nem fertőz.

Noha Mirkócki Ádám, egri polgármester tudomása szerint maradéktalanul tartották az előírásokat és megelőző óvintézkedéseket, mégis majdnem az összes dolgozó és lakó koronavírussal fertőződött meg egy egri idősotthonban – jelentette be Mikóczki csütörtökön, egy rendkívüli sajtótájékoztatón. A polgármester szerda késő este értesült róla, hogy a minden dolgozót és gondozottat érintő 60 PCR-tesztből 54 pozitív eredményt adott az intézményben. Csak két lakó és három munkatárs eredménye negatív, valamint egy teszt eredménytelenül zárult – tette hozzá. Jelezte: a fertőzöttek közül a dolgozók mindegyike és az idősek többsége is tünetmentes, míg a korábban tünetek miatt elkülönítettek állapota javul. Az intézményben hetek óta kijárási és látogatási tilalom van érvényben, és szerinte nem történt olyan mulasztás, ami ezt a helyzetet előidézhette volna. Mirkóczki Ádám közölte: a történtek ismeretében minden helyi önkormányzati intézmény vezetőjének javasolja, hogy kérjék munkatársaik teljeskörű tesztelését. (MTI)

Lassult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtök reggel közölt kimutatások szerint az elmúlt 24 órában 8925 újabb koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami nagyjából azonos a keddi adattal, de hétezerrel kevesebb, mint egy hete volt, amikor az új fertőződések száma rekordmagasra emelkedett. Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy a statisztikai adatok szerint Csehország nagy valószínűséggel túl van a járvány tetőzésén. Ugyanakkor a kórházban kezeltek száma még egy ideig magas marad. A minisztériumi statisztikából kiderül, hogy szerdán 7890 embert kezeltek a kórházakban, közülük 1133 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Jan Hamáček belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke szerda este a cseh köztévében azt mondta, hogy a kórházak nagy nyomás alatt vannak, de egyelőre jól bírják a terhelést, és súlyosabb problémák nincsenek. Arról is beszélt, hogy hatóságok megállapodtak a gyógyfürdőket üzemeltető cégekkel, hogy szükség esetén azok szállodai kapacitásait is kihasználnák a betegek elhelyezésére. Hamáček reméli, hogy erre nem lesz szükség. Közölte, hogy a két újonnan felállított tábori kórház – Prágában és Brünnben – már üzemképes, és hogy külföldről már mintegy kéttucatnyi katonaorvos érkezett Csehországba, akik azonnal bekapcsolódtak a munkába. Többségük a prágai katonai kórházban dolgozik. A 10,69 milliós lakosságú Csehországban november 20-áig szükségállapot van érvényben, nagymértékben korlátozzák a szabad mozgást és a kereskedelmet, éjjel pedig kijárási tilalom van érvényben. Hamáček valószínűsítette, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására. (MTI)

A Bécsi Orvosi Kamara és Bécs város összefogásával mobil konténerrendelőket állítottak fel a városban azért, hogy azok az ott élők, akik az „influenza tüneteit mutatják és szeretnének megbizonyosodni róla, hogy nem fertőzöttek koronavírussal”, megvizsgáltathassák magukat. A vizsgálat előtt mindenkit antigén gyorsteszttel ellenőriznek. Ha negatív, kezelik a tüneteket vagy átirányítják a beteget a háziorvoshoz, pozitív teszt esetén pedig PCR-tesztet végeznek, illetve megkezdődik a kontaktkutatást – írja közleményében Bécs külképviseleti irodája. A mobilrendelők célja, hogy tehermentesítsék a háziorvosokat és az egészségügyi intézményeket, védjék a dolgozókat, illetve így szeretnék biztosítani, hogy ne alakuljon ki egy esetleges fertőzési gócpont a várótermekben.

A csütörtökön közzétett adatok szerint meghalt egy 20 éves koronavírus-fertőzött fiatal is Magyarországon. A 20 éves férfi alapbetegségeinél az epilepszia mellett a súlyos mentális retardációt, a gyermekkori autizmust, a kóros lesoványodást és a vérszegénységet jelölték meg. A csütörtöki információk szerint az elmúlt napon 87 halálos áldozatot és 3927 új fertőzöttet jegyeztek fel. (koronavirus.gov.hu)

Az új-zélandi egészségügyi minisztérium arra kérte az ország legnagyobb városának lakóit, hogy mindenki dolgozzon otthonról, miután találtak egy olyan fertőzöttet, akiről nem tudják, hogyan kaphatta el a vírust. A Guardian beszámolója szerint az egyetemista lánynál hétfőn jelentek meg a fertőzés tünetei, letesztelték, pozitív lett a mintája, de ezután is munkába kellett mennie, mert a főnöke arra kérte, hogy vegyen fel egy maszkot, és menjen be dolgozni.

Ashley Bloomfield új-zélandi egészségügyi miniszter tart sajtótájékoztatót 2020. november 6-án – Fotó: Hagen Hopkins / Getty Images
Ashley Bloomfield új-zélandi egészségügyi miniszter tart sajtótájékoztatót 2020. november 6-án – Fotó: Hagen Hopkins / Getty Images

Kórházba szállították Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kabinetfőnökét, Andrij Jermakot, akikről néhány napja derült ki, hogy koronavírus-fertőzöttek lettek – közölte csütörtökön az ukrán média, Jermak tanácsadójának, Mihail Podoljaknak a közlésére hivatkozva. Podoljak elmondása szerint Zelenszkij és Jermak számára a kijevi Feofanija klinikán megteremtették a hivatalának ellátásához szükséges munkakörülményeket. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint az elnöki hivatal több más munkatársa is elkapta a Covid-19 betegséget. Az elnöki hivatalt egyelőre nem sikerült elérni, hogy nyilatkozzanak a fejleményekkel kapcsolatban. (MTI)

Egyszerűsítik és felgyorsítják a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek behozatalát Magyarországra, derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből. Ez ugyanis lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul. Cikkünket itt olvashatja.

Egészségügyi dolgozó egy koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében, mielőtt beadná egy önkéntentes egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én – Fotó: Szergej Ilnyickij / EPA / MTI
Egészségügyi dolgozó egy koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát tartalmazó fiolát tart a kezében, mielőtt beadná egy önkéntentes egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én – Fotó: Szergej Ilnyickij / EPA / MTI

Az elmúlt 24 órában 3927 újabb esetben mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 126 790 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 87 beteg, így az elhunytak száma 2784 főre emelkedett, 29 302-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 94 704 fő. 6426 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 486-an vannak lélegeztetőgépen. A koronavírusról tájékoztató kormányzati lap csütörtökön közzétett adatai szerint az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 27 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Szerdán 101 halálos áldozatról és 3945 új fertőzöttről érkezett hír. Cikkünket itt olvashatja.

A kórházaknak a Covid-osztályokon is lehetővé kell tenniük, hogy a közvetlen hozzátartozó a haldokló beteg mellett legyen, a látogatási tilalom ellenére is biztosítaniuk kell a kapcsolattartást, és megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról – hívta fel egy körlevélben a kórházak vezetőinek figyelmét Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A Telex birtokába került, november 10-i keltezésű tisztiorvosi levél szerint az elmúlt időszakban „a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott” a kórházakban. A félreértést az okozhatta, hogy a járványhelyzet miatt minden kórházban látogatási tilalmat rendeltek el, és az egészségügyi válsághelyzet részben lehetővé teszi a betegjogok korlátozását. Cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!