Nézze meg, melyik budapesti kerületben hol kell maszkot viselnie!

2020. november 12. – 18:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti kerületek túlnyomó többsége elrendelte a kötelező maszkviselést az összes közterületén, három kerület azonban különutat választott.

A koronavírus elleni védekezés kapcsán kedd késő este megjelent kormányrendelet szerint minden 10000 főnél nagyobb település önkormányzata maga határozza meg, melyik közterületén teszi kötelezővé a maszkot, melyiken nem.

Budapest 23 kerületéből 20 a legszigorúbb rendelkezést választotta: kötelezővé tette a maszkot az összes közterületén, kivéve a parkokat és zöldterületeket.

A IV., a XII., és a XVI. kerület azonban kevésbé szigorú rendelkezést hozott.

Vigye az egeret az adott kerület fölé, hogy olvashassa a helyi szabályokat! A sötétzöld kerületekben mindenhol kötelező a maszk.

Mindhárom különutas kerületben közös, hogy ajánlás szintjén megfogalmazzák: aki úgy érzi, vegyen fel maszkot ott is, ahol nem kötelező. Mindhárom kerület külvárosnak számít, nagy üres vagy erdős területekkel, kertvárosi részekkel, ahol nem tartják életszerűnek a kötelező maszkviselést vagy annak betartatását.

Újpesten például csak a forgalmas helyeken (óvodák, bölcsődék, iskolák bejáratának 50 méteres körzetében, a gyalogátkelőhelyeken, az egészségügyi és szociális intézmények bejáratának 50 méteres körzetében, a metrómegállók 100 méteres körzetében, az Újpesti Piac 50 méteres körzetében, Káposztásmegyeren az Óratorony 100 méteres körzetében a sétányon, játszótereken, kutyafuttatókban) kötelező a maszkviselés.

A XII. kerületben (Hegyvidéken) csak a kerület sűrűn lakott felén tették kötelezővé a maszkot: méghozzá a Városmajor utca – Kék Golyó utca – Németvölgyi út – Stromfeld Aurél – Jagelló út határsáv mindkét oldalán, valamint az e határszakasztól a Duna felé eső, sűrűn beépített, nagyvárosias területen. (Kivétel itt is a park és a zöldterület.) A kerület e határvonaltól északra eső, ritkábban beépített területén a maszkviselés csak a buszmegállókban, illetve azokon a helyeken kötelező, ahol sok ember zsúfolódik össze, és nem lehet tartani az előírt távolságot.

A XVI. kerület (Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Sashalom, Rákosszentmihály) tételes felsorolja a maszkos zónákat:

– bölcsődék, óvodák, általános iskolák, középiskolák
- orvosi rendelők és szakrendelő
- szociális intézmények, egészségügyi gondozóhálózati intézmény
- gyógyszertárak
- élelmiszert is árusító üzletek
- nemzeti dohányboltok
- templomok

bejáratától számított 15 méteren belül kötelező maszkot viselni, máshol nem. Itt viszont kötelező maszkot viselni a játszóterek és a kutyafuttatók területén, valamint az élelmiszert is árusító üzletek parkolóiban. Ez más kerületekben – például a XXII. kerületben – csak ajánlott.

Legfrissebb budapesti híreinkért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!