Müller Cecília felszólította a kórházakat, hogy a haldokló covidosok családtagjait engedjék be

2020. november 12. – 04:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kórházaknak a Covid-osztályokon is lehetővé kell tenniük, hogy a közvetlen hozzátartozó a haldokló beteg mellett legyen, a látogatási tilalom ellenére is biztosítaniuk kell a kapcsolattartást, és megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról – hívta fel egy körlevélben a kórházak vezetőinek figyelmét Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A Telex birtokába került, november 10-i keltezésű tisztifőorvosi levél szerint az elmúlt időszakban „a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott” a kórházakban. A félreértést az okozhatta, hogy a járványhelyzet miatt minden kórházban látogatási tilalmat rendeltek el, és az egészségügyi válsághelyzet részben lehetővé teszi a betegjogok korlátozását.

Müller Cecília azonban arra figyelmezteti a kórházak vezetőit, hogy egyrészt az Alaptörvény is kimondja a családdal való kapcsolattartás jogát, másrészt az egészségügyi törvény szerint a beteg emberi méltósághoz való joga az egészségügyi válság idején sem korlátozható.

Az alapelv továbbra is az, hogy a kórházakban látogatási tilalom van, de néhány esetben ez alól lehet kivétel. Az országos tisztifőorvos ezért a körlevélben arra kötelezi az összes kórházat, hogy meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is tegyék lehetővé a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel. A látogatás csak a következő esetekben engedélyezett:

  • A Covid-osztályon a súlyos állapotú, végstádiumú beteg mellett ott lehet az általa megjelölt ember.
  • Kiskorú beteg mellett a szülő vagy a törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy lehet a kórházban.
  • A szülő nő mellett az általa megjelölt nagykorú személy lehet bent a vajúdás és a szülés alatt.

Müller Cecília külön felhívja a figyelmet a haldokló, végstádiumú betegek helyzetére. A kórházaknak kell védőfelszerelést adniuk a hozzátartozóknak, és lehetővé kell tenni nekik, hogy folyamatosan a beteg mellett legyenek, láthassák őt, elbúcsúzhassanak tőle.

„A haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik” – írja Müller Cecília.

A fentieken túl egyéb esetekben kockázatbecslés után, egyedi méltányosság alapján is engedélyezhető a látogatás, de csak akkor, ha az valóban indokolt. Müller azt írja: erre csak akkor van lehetőség, ha a beteg látogatása valóban nélkülözhetetlen.

A tisztifőorvos arra is utasította a kórházakat, hogy a megfelelő adatvédelmi intézkedések betartása mellett a családtagok a kórházban fekvő hozzátartozójuk állapotáról megfelelő tájékoztatást, felvilágosítást kapjanak. „Ennek részleteiről, illetve a tájékoztatás módjáról szíveskedjenek a lakosságot értesíteni megfelelő kommunikációs eszközökön keresztül” – áll a levélben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!