Ferenc pápa ingyenes koronavírustesztet ajánlott hajléktalanoknak

2020. november 12. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa ingyenes koronavírus-tesztelést ajánlott fel Róma hajléktalanjai és szükségben szenvedői számára a római katolikus egyháznak a „szegények világnapja” alkalmából, adta hírül a Vatikán. A tesztelést azon a klinikán végzik, amelyet Ferenc pár éve alakíttatott ki a Szent Péter tér szegélyén, hogy alapellátást kaphassanak a legelesettebbek. Akinek negatív a tesztje, az erről igazolást kap, és mehet hajléktalanszállóra, akinek pozitív, azt gyógykezelésre irányítják. Naponta 50 tesztelést tud elvégezni a pápai klinika, amely meghatározatlan időre hirdette meg jótékony szolgálatát a járvány ellen.

Ferenc pápa a Vatikánban november 11-én – Fotó: Handout / Vatican Media / AFP

Olaszországban az egészségügyi rendszer is szolgál ingyenes teszteléssel, naponta átlagosan 200 ezerrel, ám már ennyi sem elégíti ki az igényeket, annyira sokan akarják magukat ellenőriztetni.

A szegények napján – amely vasárnap lesz – Ferenc pápa általában másfélezer embert lát el ebéddel, ám az idén a járvány miatt ehelyett ötezer élelmiszercsomagot és 350 ezer maszkot oszt a Vatikán rászoruló családoknak, szegény diákoknak. (MTI)