Javult a helyzet Lengyelországban, csökkent a fertőzöttek száma

2020. november 12. – 23:10

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs szükség országos karanténra Lengyelországban. Ezt Mateusz Morawiecki kormányfő jelentette be, miután múlt szombat óta csökkent a napi új fertőzések száma. Csütörtökön 22 683 új fertőzöttről számolt be az egészségügyi tárca, míg korábban volt olyan nap is, hogy napi 28 ezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. A kormányfő múlt héten nem zárta ki, hogy további szigorításokat, kijárási korlátozást kell hozni, ám azóta két hónap óta először, csökkenni kezdett a fertőzések száma

A kormány járványügyi főtanácsadója, Andrzej Horban arról beszélt csütörtökön, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad, ha nem nő naponta több mint 30 ezerrel a fertőzöttek száma. Amennyiben az emberek betartják a járványügyi szabályokat, a vírus három-négy hónapig terjedhet a jelenleg stabilizált szinten – fogalmazott Horban. A tavaszihoz hasonló teljes zárlat estén a fertőzések száma akár egy hónapon belül is jelentős mértékben csökkenhetne, ám jelenleg az egészségügyi rendszer és a gazdaság teherbíróképességének megőrzése között egyensúlyoz az ország.

Lengyelországban szombattól bezártak a kulturális intézmények és a bevásárlóközpontok, tovább korlátozták a boltokban, templomokban tartózkodó emberek számát. Hétfőtől távoktatásra tértek át az általános iskolák alsó tagozatai is, a felsőtagozatos osztályok és a középiskolák esetében ez már korábban megtörtént. Przemyslaw Czarnek oktatás- és tudományügyi miniszter azt nyilatkozta csütörtökön, hogy ha ellaposodna a járványfejlődési görbe, november 29-e után fokozatosan visszaállíthatják a hagyományos oktatást. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!