A Pfizer szerint kilencvenszázalékos hatékonyságú a koronavírus elleni vakcinájuk

2020. november 9. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Pfizer gyógyszergyártó vállalat és német partnere, a BioNTech által közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcina hatékonysága az eddigi tesztek alapján messze felülmúlja a legtöbb szakértő várakozását, írja a Guardian.

Az első, nagyszabású vizsgálatok eredményei alapján a Pfizer és BioNTech vakcinája 90 százalékban hatékonynak bizonyult, ami sokkal hatásosabb, mint amire a legtöbb szakértő számított. A fejlesztők közleménye szerint a vakcinájuknak eddig nem voltak súlyos mellékhatásai. Az oltóanyaguk tesztelése a harmadik klinikai fázisnál tart, vagyis már a széles körű vizsgálatoknál. Az amerikai szabályozás szerint csak akkor lehet engedélyezni egy koronavírus-vakcinát, ha az a koronavírus-betegség előfordulását legalább 50 százalékkal csökkenti.

„Ez egy nagyszerű nap a tudomány és az emberiség számára. A harmadik fázisú Covid-19-vakcinakísérletünk első eredménysorozata az első bizonyíték arra, hogy az oltóanyag képes megakadályozni a betegség kialakulását”

– mondta dr. Albert Bourla, a Pfizer elnöke és vezérigazgatója. Hasonlóan vélekedett a Pfizer egyik tudósa, Bill Gruber is, aki szerint a vakcina lehetőséget kínál arra, hogy a világ túljusson a mostani helyzeten.

A harmadik fázisú vizsgálatokban több mint 43 ezeren vettek részt. Az önkénteseket vagy igazi vakcinával oltották be, amelyet kétszer, nagyjából háromhetes különbséggel kaptak meg, vagy pedig egy placebo alternatívát, például agyhártyagyulladás elleni védőoltást, és sem ők, sem az őket kezelő orvosok nem tudják, hogy milyen szert is kaptak valójában.

A vizsgálat még tovább folytatódik, ami azt jelenti, hogy a hatékonyság eddigi aránya megváltozhat, de az az eddigi eredmény, hogy a fertőzések 90 százalékát megakadályozta, a politikusok és a közegészségügyi vezetőket figyelmét is felkeltette.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva láthatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!