Pécsi professzor a helyi Covid-ellátásról: Rettenetes, végveszélyig sodró állapot

2020. november 12. – 19:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Drámai helyzetben van a pécsi intenzív Covid-ellátás Bogár Lajos professzor szerint, aki egy online előadáson többek között azt mondta: extrémen megnövekedett a betegszám és a szomorúan lecsökkent az ápolói létszám. A webinárium többi orvos résztvevője is gondokról számolt be országosan.

Súlyos a helyzet a pécsi intenzív Covid-ellátásban, derült ki a KETLAK – Intenzív Tudományok Online – Mindenkinek (ITO-M) Webinar előadás sorozatának újabb részéből, amit szerda este azért szerveztek, hogy összegyűjtsék a tapasztalatokat a covidos intenzíves ellátásokról.

Bogár Lajos professzor a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet részéről különösen nehéz helyzetet festett le előadásában, amit a 444.hu szemlézett. Eszerint Pécsen az 50 ápoló egyharmada esett ki a munkából az elmúlt 2-3 héten, vagy azért mert megfertőződtek vagy azért, mert közvetlen kontaktként karanténba kellett vonulniuk.

Nagyon rossz helyzetben vagyunk. Elsősorban azért, mert nem számoltunk ennyire sok és súlyos állapotú beteggel. Az őszi feladataink 8-10-szerese a tavaszinak a betegek számát, állapotuk súlyosságát és érkezési gyorsaságát, hullámát tekintve

– mondta Bogár Lajos professzor. Kétharmadnyi ápolóval kellene ellátniuk 2-3 szoros feladatmennyiséget. Egy-egy emberre ennél is nagyobb nyomás hárul.

A pécsi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet – Forrás: Az intézmény honlapja
A pécsi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet – Forrás: Az intézmény honlapja

Ez olyan terhelés, amit már nagyon nehéz elviselni, jelentette ki a professzor, aki rettenetes, tűrhetetlen, végveszélyig sodró állapotról beszélt. A drámai helyzetre kedden felhívta a társklinikák igazgatóinak a figyelmét is, azt kérve, hogy adjanak segítséget, küldjenek olyan munkaerőt, akit tényleg be tudnak vetni az extrémen megnövekedett betegszám és a szomorúan lecsökkent ápolói létszám megsegítésére.

Úgy néz ki, hogy az elmúlt 24 órában a drámai expozícióm, a kérésem hatott, valami fény csillant az alagút végén, hogy tényleg kapnak a társklinikákról és az egyetemek irányából is segítséget

– közölte. Rettenetesen nagy a feladat, nem vagyunk hozzá elegen, a társklinikákról nem szakápolókat kell a feladatra beállítani, akik megrettennek mindattól, amit látnak, tapasztalnak az osztályunkon, mondta a professzor.

Bogár közölte azt is, hogy „az aktuális mortalitás néha 50 százalék fölé megy, van, ahol hosszú kezelésre van szükség, állóháborúban vagyunk”. Jelenleg 28 ágyuk van, ezeken 25 beteget ápolnak, de arra számítanak, hogy további ágyakat kell megnyitni, a kormány terveiben 103-ig kellene felmenni. A professzor beszéde 1 óra 14 percnél kezdődik:

A szakszemélyzet annyira fel fog hígulni, hogy 10-15-20 súlyos állapotban betegre fog jutni egy szakápoló műszakonként, mondta a professzor. Korábban szakértők arról beszéltek, hogy egy ideális világban a nővér:beteg arány intenzív osztályon 1:1, legfeljebb 1:2 arány lehetne. Nagy kompromisszumok árán 1:3, drámai helyzetben 1:6, de az már tényleg az ellátás megfelelő minőségének a határa.

Az online beszélgetésben részt vevő többi orvos is súlyos helyzetről számol be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!