10 pontban a lényeg röviden Novák Katalin lemondásától Varga Judit exférjének kitálalásáig

2024. február 12. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva
  1. Novák Katalin szombaton délután jelentette be lemondását, miután tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák bejelentése után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből.
  2. Varga Judit exférje, Magyar Péter egy Facebook-posztban jelentette be, hogy lemondott minden állami cégben betöltött megbízatásáról, kicsekkolt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, eközben keményen beolvasott Rogán Antalnak. A Partizánnak adott interjúban és hétfői posztjában újabb erős állításokkal állt elő.
  3. A Direkt36 és a Telex megírta, hogy Novák Katalin tanácsadója és régi mentora, Balog Zoltán református püspök lobbizhatta ki a köztársasági elnöknél K. Endre elnöki kegyelmét. Kormányzati források szerint Varga Judit egykori igazságügyi miniszter nem támogatta a kegyelmi kérvényt, végül mégis aláírta.
  4. A kormánypárti sajtó és a milliárdokból működő fideszes propaganda-gépezet hamar megtalálta, hogyan tálalja Novák és Varga lemondását: a gőzerővel terjesztett narratíva szerint ha valaki hibázik a Fideszben, az vállalja a következményeket, míg a baloldalon nem, és egyébként is Gyurcsány.
  5. Nem sokkal Novák lemondása előtt még megjelent egy hosszú írás A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese voltam című Facebook-oldalon, amiről később kiderült, hogy valóban K. Endre a szerzője. Ebben K. Endre saját szemszögéből mutatta be a bicskei ügyet, és azt állította: lényegében koncepciós eljárás áldozata, semmi rosszat nem tett. Ezt a bírósági iratok nem támasztják alá. A kormánypárti sajtó is beszámolt a K. Endrének tulajdonított írásról, majd Rogán Antal stábjának utasítására törölték a cikkeket.
  6. Novák lemondása után a bicskei gyermekotthon több korábbi dolgozója az elnöki kegyelemben részesített K. Endre szerepéről beszélt. Elmondásuk szerint az igazgatóhelyettes sokat tett azért, hogy ne derüljön fény az intézményben történt molesztálásokra.
  7. Eredetileg Novák Katalin és a férje lett volna a fővédnöke a vasárnap indult Házasság hete nevű rendezvénysorozat központi programjainak, de a lemondása előtti napon törölték Novák nevét az esemény honlapjáról.
  8. Novák Katalin távozásával megindultak a találgatások a lehetséges utódjáról. Korábban Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter és Kövér László jelölése is felmerült többször, de most Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Merkely Béla kardiológus professzor népszerűségét is elkezdték mérni.
  9. Az ellenzéki pártok alkotmánymódosítással és aláírásgyűjtéssel akarják elérni, hogy a jövőben az emberek közvetlenül válasszanak köztársasági elnököt. Az sem elképzelhetetlen, hogy közös jelöltet állítanak, amivel alaposan megnehezítenék a Fidesz dolgát, bár a döntés a kormánypárti kétharmad kezében van.
  10. Orbán Viktor Novák lemondása óta nem szólalt meg az ügyben. A miniszterelnök által csütörtökön benyújtott alkotmánymódosítást már kedden tárgyalja az országgyűlés igazságügyi bizottsága. Ez arról szól, hogy a kiskorúak ellen elkövetett bűncselekményekért nem lehet államfői kegyelmet adni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!