Valóban K. Endre írta a Facebookon terjedő levelet, amiben tagadja bűnösségét

2024. február 11. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap írtuk meg, hogy a kegyelmi botrány gyújtópontjában álló K. Endre állítólag A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese voltam című Facebook-oldalon posztolt a saját benyomásairól 12 oldal hosszan. A szerző ebben azt állítja: nem segédkezett pedofil bűncselekmények elkövetésében, az ellene folyó per koncepciós eljárás volt, a kegyelmi kérvényt pedig felesége írta meg. A poszt:

A posztot szombat délelőtt több kormánypárti lap, köztük a Világgazdaság is átvette, azonban délutánra ezeket a cikkeket törölték. Vasárnap a Blikknek sikerült elérnie K. Endre feleségét, aki annyit mondott: „nincs közünk semmihez”. Ezt később több médium úgy értelmezte, hogy nem K. Endre írta a posztot.

A Blikk délután arról írt új cikkében, hogy félreértés történt, a nő pontosított: férje fogalmazta meg a Facebookon megjelent szöveget. A nő kérdésekre nem válaszolt a lapnak.

Előzmények

A kegyelmi ügy azután robbant ki, hogy kiderült, Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével. A botrány hatására több ismert közéleti személyiség is kilépett Novák tanácsadói testületéből, és Bayer Zsolt is magyarázatot követelt a köztársasági elnöktől.

Miután csütörtökön Orbán Viktor is megszólalt a kegyelmi ügy miatt, már lehetett sejteni, hogy Novák Katalin politikai pályafutásának meg vannak számlálva a percei. A köztársasági elnök szombaton, a közmédiában jelentette be lemondását. Vele együtt lemondott Varga Judit is, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt.

Novák Katalint 2022. március 10-én választotta meg államfőnek a fideszes többségű parlament. Ő volt az első női köztársasági elnök Magyarország történelmében. A 2012-es plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál után Novák a második köztársasági elnök, aki a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt idő előtt lemondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!