A fideszes média megírta, hogy K. Endre nevében jelent meg egy poszt, majd törölték az erről szóló cikkeket

2024. február 11. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin lemondása előtt nem sokkal hosszú bejegyezés jelent meg a K. Endrének tulajdonított A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese voltam című Facebook-oldalon. A „Hallgattassék meg a másik fél is!” kezdetű írásban a magát K. Endrének nevező szerző tagadta, hogy pedofil bűncselekmények elkövetésében segédkezett, koncepciós eljárásnak nevezte az ellen folyó pert, és azt állította, hogy nem ő, hanem a felesége írta meg a kegyelmi kérvényt. A Blikk elérte K. Endre feleségét, aki az írásról azt mondta a bulvárlapnak, hogy „nincs közünk semmihez.”

Az írásról a Vadhajtások és a kormánypárti médiatermékeket összefogó Mediaworks több lapja – többek között a Világgazdaság és a SzegedMa – is beszámolt. Délután aztán Novák Katalin bejelentette lemondását, és utána törölték ezeket a cikkeket. Ha valaki szombaton este rákattintott a cikkek url-jére, már csak 404-es hibakódot kapott, vagyis a keresett oldal nem található.

A Wayback Machine archívuma szerint a SzegedMa „Megszólalt K. Endre, akit kegyelemben részesített Novák Katalin” címmel számolt be a közel 40 ezer karakteres írásról, amelynek szövegét változtatás nélkül közölték. A Világgazdaság cikke azzal a címmel jelent meg, hogy „Rendkívüli – megszólalt a kegyelmet kapó K. Endre és részletesen elmondta, mi történt – fordulat jöhet a botrányban”. Ebben összefoglalták a belinkelt bejegyzés tartalmát és több helyen hosszan idéztek belőle.

A cikkben nagy vonalakban bemutatták a kegyelemi ügy előzményeit is. Külön kitértek Orbán Viktor alkotmánymódosítására, és hangsúlyozták, hogy K. Endrét nem pedofil bűncselekményért ítélték el. Az ellenzék tiltakozásáról, Novák tanácsaadóinak távozásáról vagy a kegyelmi kérvényt ellenjegyző Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter felelősségéről egy szót sem írtak. A K. Endrének tulajdonított posztot viszont „új és rendkívüli fejleménynek” nevezték.

A Világgazdaság törölt cikke a K. Endrének tulajdonított posztról
A Világgazdaság törölt cikke a K. Endrének tulajdonított posztról

Megkérdeztük K. Endrét, hogy valóban ő-e a szerzője az írásnak, amint válaszol, frissítjük cikkünket. Megkerestük a Mediaworksot is. Arra voltunk kíváncsiak, miért törölték a K. Endrének tulajdonított posztról szóló cikkeket, ki döntött a törlésről, volt-e arra vonatkozó információjuk, hogy az írásnak valóban a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettese a szerzője.

Így jutottunk el Novák Katalin lemondásáig

A kegyelmi ügy azután robbant ki, hogy kiderült, Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével. A botrány hatására több ismert közéleti személyiség is kilépett Novák tanácsadói testületéből, és Bayer Zsolt is magyarázatot követelt a köztársasági elnöktől.

Miután csütörtökön Orbán Viktor is megszólalt a kegyelmi ügy miatt, már lehetett sejteni, hogy Novák Katalin politikai pályafutásának meg vannak számlálva a percei. A köztársasági elnök szombaton, a közmédiában jelentette be lemondását. Vele együtt lemondott Varga Judit is, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt.

Novák Katalint 2022. március 10-én választotta meg államfőnek a fideszes többségű parlament. Ő volt az első női köztársasági elnök Magyarország történelmében. A 2012-es plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál után Novák a második köztársasági elnök, aki a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt idő előtt lemondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!