„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket” – megszólalt K. Endréről két volt kollégája

2024. február 11. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

„Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket. Ott tartotta, oda csalogatta és kényszerítette, hogy a törvényes védelmet se kaphassák meg a gyerekek” – mondta Bárnai Árpád, a bicskei gyermekotthon egyik volt alkalmazottja K. Endréről az RTL Házon kívül adásában. Rajta kívül Pop Mert egykori áldozat és a korábban szintén az otthonban dolgozó Schmidt Erika is megszólaltak, mindhárman évekig küzdöttek azért, hogy a gyerekeket molesztáló igazgató bűnei ne maradjanak büntetlenül.

Bárnai szerint K. Endrét szerették a gyerekek, és ő sok sportprogramot és utazást szervezett. Viszont közben nagyon közel állt az igazgatóhoz, és igyekezett minden elvárásának megfelelni. Ennek részeként nem akarta, hogy kifelé bárki rosszat mondjon az intézményről vagy az igazgatóról.

Bárnai már 2010-ben megtudta, hogy az igazgató molesztálta az egyik gyereket. Akkor ő ezt szóvá tette K. Endrének, akivel a beszélgetés veszekedéssé fajult. K. Endre azt akarta elérni, hogy senkinek ne mondja el, amit hallott. Egy ott dolgozó pszichológussal és egy irodai dolgozóval megpróbáltak segíteni az áldozatoknak, de később az igazgató és K. Endre ellenük hangolta a gyerekeket.

Az ügyből rendőrségi vizsgálat lett, de ezt akkor lezárták. Bárnai magától ment el, segítő kolléganőjét kirúgták, az áldozatokon szintén segítő Schmidt Erika élménypedagógust pedig nem hívták többször dolgozni.

Öt év múlva az egyik áldozat öngyilkos lett, egy másik áldozat, Pop Mert másnap bement a rendőrségre feljelenteni az igazgatót. Szerinte K. Endre ennek hírére az egyik, az intézményben élő barátnőjének azt mondta: rossz vizeken eveznek.

Schmidt Erika szerint K. Endre sokat dolgozott azon, hogy ne derüljön ki az igazság. A gyerekek arról beszéltek neki, hogy K. Endre megkereste őket, és van, akit meg is fenyegetett, hogy ne merészeljen beleállni ebbe a dologba. A teljes adást itt lehet megnézni:

K. Endre a napokban a Facebookra felkerült hosszú levélben ismertette álláspontját az eseményekről. Ebben arról ír: ártatlan, egy koncepciós per áldozata, és nem kényszerítette a gyerekeket tanúvallomásuk visszavonására. A kegyelmi botrány kitörése után elhagyta Magyarországot, székelyföldi szülőfalujába vonult vissza.

Arról, hogy a legtöbbször miért nem beszélnek a szexuális zaklatás áldozataivá vált fiúk, ebben a cikkben írtunk hosszabban.

Előzmények

A kegyelmi ügy azután robbant ki, hogy kiderült, Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét. A döntés azért is váltott ki nagy felháborodást, mert ellentétes volt a Fidesz legfontosabb politikai üzeneteivel, a gyerekek és a családok védelmével. A botrány hatására több ismert közéleti személyiség is kilépett Novák tanácsadói testületéből, és Bayer Zsolt is magyarázatot követelt a köztársasági elnöktől.

Miután csütörtökön Orbán Viktor is megszólalt a kegyelmi ügy miatt, már lehetett sejteni, hogy Novák Katalin politikai pályafutásának meg vannak számlálva a percei. A köztársasági elnök szombaton, a közmédiában jelentette be lemondását. Vele együtt lemondott Varga Judit is, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt.

Novák Katalint 2022. március 10-én választotta meg államfőnek a fideszes többségű parlament. Ő volt az első női köztársasági elnök Magyarország történelmében. A 2012-es plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál után Novák a második köztársasági elnök, aki a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása alatt idő előtt lemondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!