Lesz-e közös ellenzéki köztársaságielnök-jelölt?

2024. február 11. – 13:39

Lesz-e közös ellenzéki köztársaságielnök-jelölt?
Róna Péter az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje gratulál Novák Katalin megválasztott köztársasági elnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban új köztársasági elnököt választ az Országgyűlés Novák Katalin lemondása miatt. Miután a parlament hivatalosan is elfogadja a köztársasági elnök lemondó nyilatkozatát, Kövér László kitűzi az államfőválasztást, amit harminc napon belül kell megtartani.

A fideszes kétharmad mellett nem kérdés, hogy a kormánypárti jelölt fog nyerni, ám politikailag nem mindegy, hogy az ellenzék a mostani botrány után tud-e alternatívát mutatni egy ellenjelölttel.

Török Gábor politikai elemző a Telexnek arról beszélt: ha tudnak olyan közös, konszenzusos, és a nagyközönség számára is elfogadható ellenjelöltet állítani, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét, akkor jelentősen megnehezíthetik a Fidesz helyzetét abban a tekintetben, hogy bárkiből államfőt csinálhassanak.

2022-ben Róna Péter közgazdász volt az országgyűlési választásra közös listát állító hat ellenzéki párt jelöltje. Az újabb kétharmados vereség után azonban darabjaira hullott az ellenzék, és kérdéses, hogy ilyen rövid idő alatt meg tudnak-e egyezni egy közös, konszenzusos államfőjelöltről.

A jelöléshez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének (40 képviselő) ajánlására van szükség. Ez azt jelenti, hogy önállóan még a legnagyobb ellenzéki frakcióval rendelkező (15 képviselő) DK sem tud saját jelöltet indítani.

Minimum négy ellenzéki frakciónak kell ahhoz összeállnia, hogy összejöjjön a negyven képviselői ajánlás.

A Párbeszéd már szombat este felvetette, hogy az ellenzéki pártok közös államfőjelöltet indítsanak. „Itt az ideje, hogy a köztársaságpártiak, a demokratikus ellenzék pártjai közösen jelöljenek olyan új államfőt, aki nemcsak a nemzet egységét jeleníti meg, hanem példát mutat abból: a magyar emberek valóban egymásról gondoskodó, egymást segítő, szolidáris társadalomban akarnak élni.”

Barabás Richárd, a párt szóvivője a vasárnapi sajtótájékoztatón arról beszélt: egyeztetésre hívják a többi pártelnököt, hogy közös jelöltet állítsanak az államfőválasztáson. Szerinte történelmi a felelőssége van most az ellenzéki pártoknak. „A mi feladatunk, hogy megmutassuk azt, létezik ennek a romlott, gonosz korrupt, rendszernek alternatívája.”

A Párbeszéd lapunknak azt írta, ilyen fontos kérdésekben felelőtlenség lenne azonnal nevekkel dobálózni.

„Vannak javaslataink, de az a legfontosabb, hogy most egy közös kiállással tudjunk erőt és utat mutatni a morális válságba süllyedt országnak”

– fogalmazott Barabás a sajtótájékoztatón.

Az MSZP támogatja a közös államfőjelölést, szerintük az erőt mutatna az ellenzéki oldalon. „Meggyőződésünk, hogy lehet olyan jelöltet találni, akiben konszenzust tudunk teremteni – írták a Telexnek küldött válaszukban. – Ilyen botrányt nem úszhat meg a Fidesz! Nem adhatja fel az ellenzék még ebben a rendszerben sem, hogy leváltsa a Fideszt. Ezért kellene közösen fellépni, és közösen alternatív köztársasági elnököt is jelölni.”

A Momentum a többi pártokhoz hasonlóan közvetlen köztársaságielnök-választást követel, de a márciusi államfőválasztáson szeretnének alternatívát állítani a fideszes jelölttel szemben. „Biztosak vagyunk abban, hogy az állampárt és annak vezetése továbbra is a plagizáló–pedofilvédő–aláírógép vonalon mozogva jelöl új köztársasági elnököt, a Momentum viszont mindent meg fog tenni, hogy a bátornak semmiképp sem nevezhető 135 ember találkozzon valódi alternatívával, olyan emberrel, aki morálisan és minden tekintetben alkalmas arra, hogy valódi köztársasági elnök legyen” – válaszolták lapunk megkeresésére.

A DK nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy kit javasolnak köztársaságielnök-jelöltnek, és nyitottak-e közös jelöltre. „A DK azért küzd, hogy az emberek közvetlenül választhassák meg, hogy ki legyen a következő köztársasági elnök, ezért indítottuk az aláírásgyűjtésünket is, amelyet alig fél nap alatt már több mint 20 ezren írtak alá.” Azt írják, a DK történetében ilyen rövid idő alatt még soha semmilyen kezdeményezésre nem érkezett ilyen sok aláírás, „így kijelenthető, hogy az országnak elege van abból, hogy semmilyen beleszólása nincs abba, ki legyen hazánk köztársasági elnöke”.

A Jobbik-Konzervatívok felszólított minden parlamenti pártot, hogy támogassák a közvetlen államfőválasztásról szóló javaslatukat. „Kérjük a pártokat, ismerjék el, hogy a köztársasági elnöki tisztséggel szemben a rendszerváltás óta kialakult morális elvárásokat csak és kizárólag a közvetlen választás tudná hitelesen megjeleníteni!”

„Az LMP csak olyan köztársasági elnök-jelöltet támogat, aki nem fokozza a politikai megosztottságot, aki nem egyik szekértábor jelöltje. Az ezzel kapcsolatos döntéseket a napokban hozzuk meg” – válaszolták az LMP-től.

Megkérdeztük a Fidesz-frakció sajtóosztályától és Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől is, hogy ki lesz a Fidesz államfőjelöltje. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!