Török Gábor Novák lemondásáról: Profi kármentést láttunk, mint amikor egy rákos szövetet kivágnak

2024. február 10. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

„Profi kármentést láttunk. Olyat, mint amikor egy rákos szövetet a megfelelő következetességgel és kíméletlenséggel kivágnak. A hatalomgyárban jól érzékelték az elmúlt napokban, hogy a Novák Katalin által adott kegyelem egy valóban életveszélyes ügy, aminek a lehető leggyorsabb megoldása ez a fajta sebészi kimetszés vagy amputáció” – értékelte Novák Katalin lemondását Török Gábor elemző a Telexnek. Abban nem lehetünk egészen biztosak, hogy ez az összes ezzel kapcsolatos problémát megoldja, fűzte hozzá Török, de szerinte politikai értelemben, a haszonelvűség szempontjából a lehető legjobb és leggyorsabb döntést hozták meg.

A kegyelmi ügy Orbán Viktor megfogalmazása szerint is a Fidesz politikájának szíve közepét találta el. A gyermekek védelme az egyik legfontosabb ügye a kormánypártnak.

Ráadásul itt nem egy elvont témáról van szó, hanem olyanról, ami a vacsoraasztaloknál is téma, azaz szinte mindenkit foglalkoztat, könnyen átlátható és morálisan csak egy oldala van, magyarázta Török Gábor.

Ez tehát egyáltalán nem megosztó ügy, ahogy Novák Katalin mondta a kegyelmi ügyekről. Az pedig egy politikai párt számára mindig életveszélyt jelent, ha egy ilyen ügyben a rossz oldalra kerül.

A Fidesz megmérte a lehetséges következményeket és Orbán Viktor megszólalása után egyértelmű volt, mi fog történni, mondta Török, aki maga írta meg pénteken, hogy Novák Katalin politikai karrierjének vége van.

Az most sem derült ki, hogy ebben az ügyben pontosan mi is történt, de profi kármentést láthattunk – értékelte Török lapunknak a helyzetet:

„Politikailag most az a fontos, hogy a közvélemény kapott egy olyan jelentős áldozatot, ami nagyjából rendezi az ügyet”.

Az elemző úgy látja: ahhoz képest, amilyen impotens állapotban volt az ellenzék hosszú ideje, meglepően adekvát módon reagált a botrányra és ki tudta használni annak előnyeit. „Jött a magas labda, és most nem ütöttek mellé. Ebben viszont nem volt nehéz dolguk, sőt fogalmazhatnánk úgy is: a Fidesznek most azért volt nehéz dolga, mert az ellenzéknek nem volt nehéz dolga ebben a ügyben”.

Bármennyire is sikerült rendezni egy hét alatt a kegyelmi botrány ügyét, a politikai elemző szerint azért felmerülnek kínzó kérdések a kormánypárt számára. Például az, hogy

2010 óta a Fidesz három köztársasági elnöke közül kettőnek idő előtt kellett lemondania.

Most kinyílik a játéktér. Ugyan az ellenzéknek a parlamenti többség hiányában nincs esélye új államfőről dönteni, de ha tudnak olyan közös, konszenzusos, és a nagyközönség számára is elfogadható ellenjelöltet állítani, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét, akkor jelentősen megnehezíthetik a Fidesz helyzetét abban a tekintetben, hogy bárkiből államfőt csinálhassanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!