Török Gábor: Novák Katalin politikai karrierjének vége

2024. február 9. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről” – írta Facebook-oldalán Török Gábor annak kapcsán, hogy Novák Katalin hivatala csütörtökön közölte, a köztársasági elnök „jó szívvel” fogja aláírni azt az Orbán Viktor által benyújtott alkotmánymódosítást, amely pont azt akadályozza majd meg, hogy a jövőben a bicskei igazgatóhelyetteséhez hasonló kegyelmi döntéseket hozhasson.

A politikai elemző szerint a köztársasági elnök politikai karrierjének még akkor is vége, „ha ezt egyelőre nem veszi észre, és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad”.

„A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit politikai kára még nem látszik ennyire világosan, de nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben ő is roncsolódik. Ha a Fidesz nem akarja, hogy az ügy hónapokra napirenden maradjon, minden bizonnyal még hátrébb kell léptetniük: nem lenne meglepő, ha végül mégsem Varga Judit állna a párt EP-listájának élén” – írta az elemző.

A politikai felelősség viszont Török Gábor szerint Orbán Viktoré, és „a legnagyobb politikai kockázatot is neki kell vállalnia”. Az elemző szerint Orbán számára a legfontosabb tanulság, hogy hiába tűnhet úgy, hogy „egy ennyire aszimmetrikus, domináns politikai helyzetben” az elnökség látszólag nem bonyolult feladat, nagyon nem mindegy, hogy ki töltik be ezt a feladatot.

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy Mádl Ferenc, Sólyom László vagy éppen Áder János átengedett volna egy ilyen kegyelmi kérvényt, hogy – bármi és bárki is állt az előterjesztés hátterében – ne szólalt volna meg a vészcsengő a hivatalban.”

Török Gábor szerint az egyik tanulság, hogy a politika klasszikus szabályai, logikái egy domináns rendszerben sem változnak meg, és a rossz döntéseknek itt is következményei vannak.

A másik, hogy „bár az ellenzék ebben a rendszerben önmagában nem képes arra, hogy ártson a kormányoldalnak, a hatalmon lévők nincsenek védve saját hibáiktól, és ezeknek a hibáknak bizony lehet a rendszer egészére nézve is következményük”.

Múlt pénteken az egész országot felháborította, amikor kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre elnöki kegyelemben részesült. A fideszes politikusok és a kormányzati média napokig hallgatott és terelt azt remélve, hogy minél kevesebb emberhez jutnak el az ügy részletei. Az ügy hullámai viszont nem csitultak, az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelik, egy közvélemény-kutató pedig már méri is, hogy az ügy ártott-e Novák Katalin és Varga Judit egykori igazságügyi miniszter népszerűségének.

Novák Katalin egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón csak annyit reagált, „undorodik a pedofíliától”, az ő elnöksége alatt nem lesz kegyelem a pedofiloknak, és a jogszabályok szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános.

A kegyelmi döntés ellen egyébként nincs lehetőség fellebbezni, és a köztársasági elnök utólag nem tudja visszavonni vagy korrigálni azt.

Csütörtökön aztán Orbán Viktor bejelentette, alkotmánymódosítást nyújt be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”.

Arról, hogy hogyan jutott el az országos felháborodástól a Rogán-féle kommunikációs gépezet zavarán át Orbán Viktor nagy bejelentéséig, és arról, miért nem old meg semmit egy jogszabálymódosítás, ebben a cikkben írtunk bővebben. „Amiről Orbán egyetlen szót sem ejt a bejelentkezésében: a politikai és erkölcsi felelősség ebben az ügyben őket terheli. Nem csupán azért, mert a K. Endre kegyelméről formálisan döntő Novák Katalin nem független a Fidesztől és Orbán Viktortól, hanem azért is, mert a köztársasági elnöki kegyelem intézménye lényegében miniszteri, ha úgy tetszik, kormányzati kegyelem” – írtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!